Hei. 13.11.15 Brygget jeg denne røykporteren:
http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/113388/ (med chinook istedenfor northern brewer).
BIAB med liggeunderlag rundt. Hadde litt guff på induksjonsplaten på komfyren for å holde ca 68 grader under hele mesketiden. Traff greit på temp, følte jeg. Tappet av vørteren før skylling. Skylte med 12 L vann på 78 grader. Husker ikke om jeg gjorde noe utmesk i tillegg. Tror det. Fikk 24L vørter i bøtta med OG 1.066 (ifølge oppskrift 25L med OG 1.64). Tilsatt 3 pakker rehydrert US-05 og ristet i 5 minutter. Stått til gjæring i kjellerbod med sånt klistretermometer på karet. 18 grader under stormgjæring. Skrudde deretter opp varmeovnen i rommet slik at karet holdt ca 20 grader i det videre forløpet. Totalt 16-17 dager.
30.11.15 bestemmer jeg meg for at ølet skal tappes. Måler SG 1.029 (hydrometer), men tapper likevel. Sukkerlake 6g/L tilsettes i sekundærkar før flasking.
Jeg burde nok ha ventet to dager og målt gravity på nytt for å se om jeg hadde nådd FG, men klarte altså ikke å vente. Har nå fått kalde føtter. Åpnet en øl idag, 2 dager etter flasking, for å smake og måle SG. Den smaker fortreffelig, man kjenner røyksmaken uten at den blir for dominerende. Karboneringen er som forventet på dette tidspunktet, altså litt kullsyre, men ganske flatt fortsatt. SG er fortsatt den samme (har forsøkt å riste ut kullsyre så godt som mulig ved måling). Snakker vi riski bissniss eller er jeg safe? Er det mulig å si noe om sannsynlig forklaring (for høy mesketemp, for mye spesialmalt, for lite oksygen...?)
http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/113388/ (med chinook istedenfor northern brewer).
BIAB med liggeunderlag rundt. Hadde litt guff på induksjonsplaten på komfyren for å holde ca 68 grader under hele mesketiden. Traff greit på temp, følte jeg. Tappet av vørteren før skylling. Skylte med 12 L vann på 78 grader. Husker ikke om jeg gjorde noe utmesk i tillegg. Tror det. Fikk 24L vørter i bøtta med OG 1.066 (ifølge oppskrift 25L med OG 1.64). Tilsatt 3 pakker rehydrert US-05 og ristet i 5 minutter. Stått til gjæring i kjellerbod med sånt klistretermometer på karet. 18 grader under stormgjæring. Skrudde deretter opp varmeovnen i rommet slik at karet holdt ca 20 grader i det videre forløpet. Totalt 16-17 dager.
30.11.15 bestemmer jeg meg for at ølet skal tappes. Måler SG 1.029 (hydrometer), men tapper likevel. Sukkerlake 6g/L tilsettes i sekundærkar før flasking.
Jeg burde nok ha ventet to dager og målt gravity på nytt for å se om jeg hadde nådd FG, men klarte altså ikke å vente. Har nå fått kalde føtter. Åpnet en øl idag, 2 dager etter flasking, for å smake og måle SG. Den smaker fortreffelig, man kjenner røyksmaken uten at den blir for dominerende. Karboneringen er som forventet på dette tidspunktet, altså litt kullsyre, men ganske flatt fortsatt. SG er fortsatt den samme (har forsøkt å riste ut kullsyre så godt som mulig ved måling). Snakker vi riski bissniss eller er jeg safe? Er det mulig å si noe om sannsynlig forklaring (for høy mesketemp, for mye spesialmalt, for lite oksygen...?)