Det virker jo rart om det skulle være en tilfeldighet at du fikk bedre øl når du bytta vann. Om du vil teste klor-hypotesen min, er det ganske enkelt. Campden-tabletter/metabisulfitt kan forøvrig ha en funksjon uansett. Det vil ta ut oksygen i vannet ditt før mesking, og beskytte mot oksidering (ikke 100%) underveis i meskinga. Det er diskutabelt hvor viktig det er, men det skader i alle fall ikke - så lenge du ikke bruker for mye, for gjæren vil bruke det som ikke har gått med i reaksjoner med oksygen underveis fram til du skal tilsette gjæren, til å lage skikkelig guffen svovelsmak/-lukt om det er igjen noe av det etter mesking og koking. Så doseringa må ikke være for raus.
Lenkene under skulle gi deg det du trenger. Tablettene koster 85 kroner, og det koster veldig lite arbeid å bruke dem

.
Campden tabletter, natriummetabisulfitt 100g gjærstopp til cider, vin og øl. Kjøp på nett hos Brewshop.no
brewshop.no
Det skal sies at doseringa av klor generelt er lav i Norge, og jeg har ikke hørt at at det skal være et problem for bryggere. Men du veit aldri ... . Det kan forresten være at du er spesielt sensitiv for usmaker forårsaka av klor. I følge den vedlagte artikkelen kan det variere mye. Har andre samme reaksjon på ølet ditt som du har?
Du skal ha et ganske vrient vann før vannjustering generelt vil avhjelpe et sånt problem som du har. Det eneste måtte være om du har så høy pH under meskinga at du øker risikoen for å trekke ut tanniner av skallet fra byggmaltet. Da ordner du det gjennom å bruke litt syre (mjølkesyre eller forsforsyre). Men med 2,5 i hardhet, skulle ikke det være noe problem, for det indikerer at vannet ditt har lav alkalinitet, og altså liten bufferkapasitet mot tiltak for å senke pH'en. Maltet vil da normalt senke pHen nok - sjøl i lyse øl.
Vannverket sier de har to kilder, Benna (overflatevann) og Gåsbakken (grunnvann). De sier ikke noe om hvorvidt alt vann er ei blanding av de to, men informasjonen deres snakker bare om ett vann, og da må det vel være ei blanding. Hvis du derimot av en eller annen grunn får grunnvann, kan det ligge noe der - sjøl om det også virker rart. Men grunnvann vil kunne være mer mineralrikt enn overflatevann, og om det skulle inneholde mye kalk, kan det være forklaringa. Mye kalk (kalsiumkarbonat) i vannet vil gi deg problemer med belegg i kjeler og flekker på det du vasker i oppvaskmaskin etc.. Og såpa vil skumme dårlig når du vasker opp. Så sånt er en klar indikasjon på mye kalk.