Høy utgjæring.

Samme på min også, kan ikke gå ned i temperatur.

Jeg har alltid innmesket på 55°C og startet stegmesking derifra. Er kanskje helt feil det?
Det frarådes å bruke det steget -proteinsteget - når du brygger med moderne velmodifisert malt, fordi du fort vil få brutt ned mer protein enn ønskelig til peptider og aminosyrer. Dels vil det kunne gå ut over skum og munnfølelse, og dels vil du få mer FAN enn godt er. Det siste kan være et problem når det gjelder holdbarheta til ølet. Noen aminosyrer er også involvert i produksjonen av fusel.

Jeg mistenker at konsekvensene ikke er av det veldig dramatiske slaget, men det er alle disse små detaljene, da, som til samme skaper det beste ølet:).
 
Jeg stoler ikke på noen annen praksis for å unngå infeksjon fra krana enn å koke den. Jeg tar den alltid ut og bader den i oppvasmiddel etter hvert brygg, og skyller den - og så får den altså en god omgang på komfyren før neste bruk.

Jeg har plukka den fra hverandre noen ganger, og det er ikke noe vakkert syn som åpenbarer seg:).

Men jeg aner jo ikke hvor lett det er å demontere krana på en bryggemaskin. Mine kraner - SSBrewtech - bare skrur jeg ut med håndkraft, uten å måtte ta i, så det er null stress. Å montere dem igjen er like enkelt.
En Speidel-kran er simpel og veldig enkel å ta fra hverandre. Jeg vasker den og oppbevarer den demontert etter hver bruk.
 
En Speidel-kran er simpel og veldig enkel å ta fra hverandre. Jeg vasker den og oppbevarer den demontert etter hver bruk.
Nå har vel ikke du vært plaga med infeksjoner, så praksisen din funker åpenbart på Speidelkraner.

Jeg har hatt min andel av infeksjoner, og har utvikla en solid porsjon paranoia ut fra det. Å koke krana er ett av utslagene:). Jeg trur jo at grå Starsan er hovedforklaringa på infeksjonene mine, men det koster meg uansett lite å koke krana - og så sover jeg litt bedre:).
 
Ha
Merkelig...
Hvilken versjon av BM20 er det du har?
På min med den gamle grå kontrolleren er det uproblematisk.
Har en nyere versjon, den med svart kontroller.
Det er forsåvidt ikke noe stort problem.
Programmerer bare innmesk på 70C°. Avbryter etter ønsket tid og starter på nytt ett program med innmesk på 66C°.
 
Kikka litt på speidel-kranen.
Hvordan plukker du den fra hverandre??
sddefault.jpg
Slik ser min kran ut. Jeg drar ut den lille sylinderen fra den store ved å trekke i
håndtaket, så dytter jeg ut den hvite plastdingsen. Voila - demontert. :)

Jeg vasker den etter bruk, og så desinfiserer jeg den altså ved å tappe kokende vørter igjennom mot slutten av koketiden. (Jeg vrir kranen begge veier.) Sprayer Starsan opp i tuppen på den etterpå for at vørter ikke skal størkne der.
 
Da var dagens brygging fullført.
Med de samme innstillingene som tidligere er brukt.
Jeg konstaterer at vist speideltemperatur ligger 2 grader over målt temperatur med ekstern termometer.
Forøvrig benyttet jeg tre termometre for å væresikker.
I mesken, i vørteren på utsiden av maltrøret.
Ved innmesk sank temperaturen i mesken 3-4 grader, men kom veldig raskt opp igjen.
 
Etter ei lita uke på fat med CO2, smaker det allerede nydelig.
Klarnet med gelatin, allerede krystallklar.
Står på kjølerom på 4C°.
Ble forøvrig tørrhumlet med 15g Mosaic 48 timer før fat-tapping hvis det ikke er nevnt før.
Etter siste brygg med temperaturmåling, vil neste brygg bli justert opp med 2C° for å se om det endrer noe vedrørende utgjæring.
 
Erfaring fra siste brygging 22 november. Stoppa på 1.011, 84% utgjæring. Det er 1% over max oppgitt for Diamond. Denne blei brygga etter temperaturene på speidelen. Fikk ett poeng til ned pga hop creep etter tørrhumling, endelig sluttresultat 1.010. Har 200g melkesukker som jeg vurderer å dumpe i, det skal gi 3 poeng på 20 liter.
Neste brygg blir 2-3 °C opp enn det oppskriften sier.
 
Erfaring fra siste brygging 22 november. Stoppa på 1.011, 84% utgjæring. Det er 1% over max oppgitt for Diamond. Denne blei brygga etter temperaturene på speidelen. Fikk ett poeng til ned pga hop creep etter tørrhumling, endelig sluttresultat 1.010. Har 200g melkesukker som jeg vurderer å dumpe i, det skal gi 3 poeng på 20 liter.
Neste brygg blir 2-3 °C opp enn det oppskriften sier.
84% med Diamond er ikke urovekkende høyt, vel?
 
Oppgitt til 78-83 % så egentlig ikke. Helt i øvre enden.
Det er jo vanlig at de grensene overskrides. Og det er ikke noe problem å finne tørr lagergjær som vil gi vesentlig lavere utgjæring. WLP 860, f.eks.. Den er riktignok uforskamma dyr:(, men om du kjøper en pose og dyrker opp fra den - og gjenbruker den - blir det ikke så galt.
 
Ikke så ille om man er villig til å kjøpe en som er et par uker over best før.

838 er i samme kategori
Sikkert greit. Jeg tenkte på tørrgjærversjonen av 860. Jeg har kjøpt en pose av den, og holder den gående ved sida av 34/70. Så har jeg et alternativ med høy og et med lav utgjæring. Og gjærutgiftene mine er veldig lave, siden startervørteren også koster meg lite:).
 
Sist redigert:
Erfaring fra siste brygging 22 november. Stoppa på 1.011, 84% utgjæring. Det er 1% over max oppgitt for Diamond. Denne blei brygga etter temperaturene på speidelen.
Varma du meskevannet til innmesk, eller hadde du da i malten på mesketemperatur? 1.011 er jo perfekt det. En helt annen verden enn 1.004 hvertfall.
 
Varma du meskevannet til innmesk, eller hadde du da i malten på mesketemperatur? 1.011 er jo perfekt det. En helt annen verden enn 1.004 hvertfall.
Innmesk på 65°C. holdt i 150 min, 72°C i 15 min, 78°C i 5 min. Tallene er "speideltall". Kontrollmålingene viste alle ca 2°C lavere.
 
Det er jo vanlig at de grensene overskrides. Og det er ikke noe problem å finne tørr lagergjær som vil gi vesentlig lavere utgjæring. WLP 860, f.eks.. Den er riktignok uforskamma dyr:(, men om du kjøper en pose og dyrker opp fra den - og gjenbruker den - blir det ikke så galt.
Flasker denne i dag. Fikk 81% utgjæring med 860 - den gikk fra 1.048 til 1.009. Og det er ikke noe tull med infeksjon; den jobba seg ganske kjapt ferdig, og det har ikke vært antydning til liv i den på noen dager nå.

Whitelabs sier 68 - 72% utgjæring. Å få nesten 10% mer enn hva produsenten oppgir som øvre grense virker nesten mistenkelig - men Brulosophy bruker denne gjæren (Imperial's versjon) mye, og får til og med mer: https://brulosophy.com/2018/07/23/f...perial-yeast-l17-harvest-exbeeriment-results/ (83% der). Og Imperial oppgir heller ikke mer enn 74% som øvre grense.

Jeg har brukt L17 en del, og når jeg sjekker med bloggen min, ser jeg at jeg har pleid å ligge opp mot 80%, og noen ganger litt over.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp