humleplanter

TTL

 
Hipp hurra! I dag har jeg vært på toten og byttet avlegger av humle fra værne kloster i rygge med småplanter av humle fanget to andre steder i landet! Spennende å se forsøksfeltene deres, smake og lukte på de forskjellige klonene og få inspirasjon til egen humlehage. Nå har jeg tre gamle norske! Jippi!!!
 
Det er nr 26 og nr 40 i opbrinnelseslista på side fem i dette dokumentet: https://www.google.no/url?sa=t&sour...cEMeLE3mF3O14wOqQ&sig2=rAB2SfnWOMKqMlSsQwsJng ,
Altså fra Forr i Frya, Sør-Fron og Egenes, Kvinesdal. Humla jeg hadde fra før stammer fra Værne kloster i Rygge.

Etterhvert som de etablerer seg deler jeg gjerne. Prosjektet de holder på med på Apelsvoll på Kapp er jo støttet av bl.a. Norbrygg hvis jeg har forstått riktig. Hun jeg snakket med sa de hadde diskutert om de skulle ta en ny runde med innsamling, så hvis noen av dere bet om noen humlekloner noe sted som ikke er på lista deres, blir de sikkert glade.
De jeg fikk er to kloner de har valgt ut med tanke på motstand mot sykdommer og første skikkelige avling blir høstet utover høsten nå. Det var to forsøksfelt (med og uten plasttunell over seg) med konvensjonell dyrking av fem forskjellige, samt ett felt med økologisk dyrking med noen andre kloner. Blei inspirert!!!
 
Da var første egengrodde humla høstet. Noen kjempeavling ble det ikke det første året den bar blomster. Ca 95gram våt humle som går rett i fryseren for å bli brukt som aromahumle i neste brygg. Ganske særegen aroma. Stram, nesten litt mot hvitløk. Det blir spennende!
 
Da var første egengrodde humla høstet. Noen kjempeavling ble det ikke det første året den bar blomster. Ca 95gram våt humle som går rett i fryseren for å bli brukt som aromahumle i neste brygg. Ganske særegen aroma. Stram, nesten litt mot hvitløk. Det blir spennende!
Jeg har også kjent hvittløksaroma på nyhøstet Norsk humle ...
 
Dette er bra stoff, karer.

-jeg har akkurat kommet hjem fra humlestripa mi og høstet årets avling. Det er 10 humleplanter som opprinnelig er tatt fra en svær busk som har stått på en gammel gård i telemark i flere hundre år. 3 år har det tatt fra rhizom, før avlingen begynte å ta seg opp. Man må ha litt tålmodighet. Gjødsling hjelper også. Så skal man høste sin humle med six-pence og stylter, som vist nedenfor.

Mange er skeptiske til norsk humle, men det er jo dette som ble brukt av hjemmebryggende bondefamilier, så da må det jo være brukbart for oss også? Noen er skeptiske fordi en ikke kjenner eksakt alfasyreinnhold. Alfasyren blir relativt lav, sammenliknet med amerikanske bomber.

Da er det bare å kjøre 'te-trikset':
kok 0,5 liter vann + 50g spraymalt med så mye bitterhumle du liker, av f.eks Saaz.
kok 0,5 liter vann + 50g spraymalt med egendyrket humle.
kjøl det ned og smak deg frem. Da får du en god peiling på syreinnhold, før du setter oppskriften.

Bruker du egendyrket humle som aromahumle, har syreinnholdet lite å si. Da er det bare å hive oppi etter magefølelsen.

Jeg ser du vil fryse ned fersk humle. Da råder jeg deg til å tørke den godt først. Humle som ikke tørkes før bruk, får gjerne en gressaktig karakter som ihvertfall jeg ikke er så glad i. Putt det i en plastpose, og sug ut så mye luft som mulig før det fryses. Da holder den seg best.

Hvis noen er interessert i å få rhizomer av disse plantene, evt bytte, er det bare å melde meg.

Årets avling skal puttes i en lys mild ale, slik at humlekarakteren får komme fint frem.britiske humledyrkere på stylter.jpg
 
  • Like
Reaksjoner: LC
Jeg fryser den fersk fordi jeg ønsker å teste våthumling. Er inneforstått med gressgreia, men må prøve selv... skal gå og suge ut litt luft.
 
Og ja... bytter gjerne plantemateriale. Men det må bli seinere. Jeg fikk ytterst nødig lov til å stikke av fra flytteprosessen for å høste. Men i årene som kommer skal det bli groing. Det er vel tre eller fire år siden planta mi var stikling, første år med blomster i år. De to andre plantene får plass i sydveggen av låven på "hytta" (småbruk) til våren tenker jeg. Så får styltene og sixpensen komme om noen år når jeg har fått opp humlestativ på jordet...
 
Hei! Jeg er ganske ny her.. men om jeg vil plante min egen humle i min hage, hvor bestiller jeg frø og slikt ifra da?
Det vet det er mulig å få kjøpt humlefrø, men i all hovedsak er det vegitativ formeri g som brukes. Dette for at avkommet skal bli genetisk lik morplanten ( ja mor. Det er blomstene fra hunnplanten som brukes i brygging) og derfor ha samme egenskaper når det gjelder både smak/aroma/bitterhet men også utbytte/motstand mot sykdommer/etc. Det enkleste å starte med er å få tak i ett rotskudd, men jeg tror en kan også starte med stiklinger somputtes i vann for å slå røtter. Kjenner man noen med en humleplante kan du sette en potte ved denne planten og ta ett ev skuddene til våren og legge det ned i jorden mens det fortsatt er koblet til morplanten. Da vil det sette røtter i potta og i løpet avsommeren har du et eget individ.
 
Hei. jeg kjøpte 2 Bramling Cross rhizome fra England i våres. Plantet de i solveggen og hadde vel ingen forhåpninger at det skulle bære blomter i år.
Men jeg ser den den bærer blomster, men de ser ikke modne ut enda. Håper på videre fint vær.
Det jeg lurte på siden jeg leser at det er fler her som allerede har høstet, er humlen min for sen? Eller er det håp om å få høstet litt om været holder seg?
 
Syns jeg har lest at første året gir den lite eller ingen humler.. Dette på grunn av dårlig utviklet rotsystem..
 
Ved import sjølv til privat bruk skal det følge med plantehelsesertifikat. Einaste unnataket som er gjeve frå dette er ved innføring av plantar til privat bruk som del av bagasje eller flyttelass. Import via postvegen krev altså sertifikatet, og ein skulle tru den som lever av å eksportere legg ved eit slikt i det sendinga skjer. Uansett er det importøren som mot norske myndigheiter er ansvarleg for at sendinga har naudsynt dokumentasjon.
 
Jeg bestilte Bramling Cross her i våres: http://www.essentiallyhops.co.uk./
Pakken kom med et helse sertifikat. Plantene trive og har allrede gitt blomster.
Husk at sesongen starter tidligere i England, slik at når vi syntes det er på tide bestille for planting er det for sent på sesongen der.
Har lagt inn en pre-order allrede nå på 2 Cascade:)
 
Det ble dessverre ingen nye humleplanter. Fikk e-post om at de ikke kunne eksportere grunnet regler fra mattilsynet :(
Får stelle pent med dem jeg allerede har.
 
Det er nr 26 og nr 40 i opbrinnelseslista på side fem i dette dokumentet: https://www.google.no/url?sa=t&sour...cEMeLE3mF3O14wOqQ&sig2=rAB2SfnWOMKqMlSsQwsJng ,
Altså fra Forr i Frya, Sør-Fron og Egenes, Kvinesdal. Humla jeg hadde fra før stammer fra Værne kloster i Rygge.

Etterhvert som de etablerer seg deler jeg gjerne. Prosjektet de holder på med på Apelsvoll på Kapp er jo støttet av bl.a. Norbrygg hvis jeg har forstått riktig. Hun jeg snakket med sa de hadde diskutert om de skulle ta en ny runde med innsamling, så hvis noen av dere bet om noen humlekloner noe sted som ikke er på lista deres, blir de sikkert glade.
De jeg fikk er to kloner de har valgt ut med tanke på motstand mot sykdommer og første skikkelige avling blir høstet utover høsten nå. Det var to forsøksfelt (med og uten plasttunell over seg) med konvensjonell dyrking av fem forskjellige, samt ett felt med økologisk dyrking med noen andre kloner. Blei inspirert!!!
Finnes det noe måte å finne ut hvordan humle man egentlig har voksende i hagen?
 
Det eneste må være å kunne sammenligne bladform, kongleform, farge på stengel og blad, osv osv med andre planter, med mindre man sitter med utstyr for å sammenligne genomet med andre planter. Men det viktigste er vel smak og aroma?
 
Det er nr 26 og nr 40 i opbrinnelseslista på side fem i dette dokumentet: https://www.google.no/url?sa=t&sour...cEMeLE3mF3O14wOqQ&sig2=rAB2SfnWOMKqMlSsQwsJng ,
Altså fra Forr i Frya, Sør-Fron og Egenes, Kvinesdal. Humla jeg hadde fra før stammer fra Værne kloster i Rygge.

Etterhvert som de etablerer seg deler jeg gjerne. Prosjektet de holder på med på Apelsvoll på Kapp er jo støttet av bl.a. Norbrygg hvis jeg har forstått riktig. Hun jeg snakket med sa de hadde diskutert om de skulle ta en ny runde med innsamling, så hvis noen av dere bet om noen humlekloner noe sted som ikke er på lista deres, blir de sikkert glade.
De jeg fikk er to kloner de har valgt ut med tanke på motstand mot sykdommer og første skikkelige avling blir høstet utover høsten nå. Det var to forsøksfelt (med og uten plasttunell over seg) med konvensjonell dyrking av fem forskjellige, samt ett felt med økologisk dyrking med noen andre kloner. Blei inspirert!!!
Jeg har 6N og 37N i tillegg til den du også har (40N). Vil mer enn gjerne bytte litt til neste år.
 
Tilbake
Topp