Humleskjema Mosaic- Humle i BW og Pale/Amber-Ale

Hei!

Planlegger en BarleyWine til bryggedag på søndag. Jeg ønsker å bruke Mosaic som eneste humle og lurer på om humleskjemaet mitt ser bra ut. Jeg blir å bruke Parti Gyle slik at jeg også får en Pale/Amber ale, derfor limer jeg inn to oppskrifter. Jeg lurer på om noen som har erfaring med å lage humleskjema kan ta en kikk på begge oppskriftene. Det blir å gå med nesten 3 pakker a 100g av humlen med disse skjemaene. Restene kan jeg tørrhumle i BW eller er det bortkastet? Ev. kan jeg jo gi restene bort til noen i Oslo som er hypp.


Style: American Barleywine
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 24,80 l
Post Boil Volume: 20,80 l
Batch Size (fermenter): 19,00 l 
Bottling Volume: 19,50 l
Estimated OG: 1,112 SG
Estimated Color: 28,8 EBC
Estimated IBU: 98,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,00 %
Est Mash Efficiency: 80,7 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
7725,60 g            Pale Malt, Maris Otter (5,0 EBC)        Grain        1        82,9 %       
1332,00 g            Red X (30,0 EBC)                        Grain        2        14,3 %       
133,20 g              Melanoiden Malt 70EBC (70,0 EBC)        Grain        3        1,4 %       
66,66 g              Red Crystal 400 EBC (400,0 EBC)          Grain        4        0,7 %       
66,66 g              Special B Malt (350,0 EBC)              Grain        5        0,7 %       
70,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 60,0 min        Hop          6        62,7 IBUs   
60,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 15,0 min        Hop          7        26,7 IBUs   
50,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 5,0 min          Hop          8        8,9 IBUs   
Er det noe poeng å tørrhumle med restene av 3 pakker a 100g som går med til disse to ølene? 
3,0 pkg              WLP090 San Diego Super Yeast (White Labs Yeast        9        -         




Style: American Pale Ale
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 24,80 l
Post Boil Volume: 20,80 l
Batch Size (fermenter): 19,00 l 
Bottling Volume: 19,00 l
Estimated OG: 1,056 SG
Estimated Color: 17,9 EBC
Estimated IBU: 32,8 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,00 %
Est Mash Efficiency: 80,7 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
3862,80 g            Pale Malt, Maris Otter (5,0 EBC)        Grain        1        82,8 %       
666,66 g              Red X (30,0 EBC)                        Grain        2        14,3 %       
66,66 g              Melanoidin malt (70,0 EBC)              Grain        3        1,4 %       
33,33 g              Red Crystal 400 EBC (400,0 EBC)          Grain        4        0,7 %       
33,33 g              Special B Malt (350,0 EBC)              Grain        5        0,7 %       
10,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 60,0 min        Hop          6        13,7 IBUs   
20,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 15,0 min        Hop          7        13,6 IBUs   
20,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 5,0 min          Hop          8        5,5 IBUs     
20,00 g              Mosaic [11,10 %] - Aroma Steep 1,0 min  Hop          9        0,0 IBUs             
30,00 g              Mosaic [11,10 %] - Dry Hop 10,0 Days    Hop          11      0,0 IBUs 

3,0 pkg              California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast        10      -       
 
Så du ville ha flyttet mer humle frem i tid til BWn? Hvor intens ble aromaen av 90g tørrhumling? Er ikke det sinnsykt mye på 12 liter?
 
Hei

En BW må vel ofte lagres veldig lenge, ett år eller to er vel ikke uvanlig for slike potente drikker. Vil man da få noe igjen fra å tørrhumle?

Har sett for meg at man ønsker å bruke store mengder humle, under koking, for å få med seg mye av de preserverende egenskapene dette gir, de antiseptiske stoffene. Samt at man også har et håp om at det skal være noe bitterhet igjen, selv etter lagring. Men aromaen man får fra tørrhumling er vel så flyktig at det knapt vil være noe igjen når brygget er drikkeklart, eller?

mvh
Jørgen
 
Jørgen Langgåt skrev:
Hei

En BW må vel ofte lagres veldig lenge, ett år eller to er vel ikke uvanlig for slike potente drikker. Vil man da få noe igjen fra å tørrhumle?

Har sett for meg at man ønsker å bruke store mengder humle, under koking, for å få med seg mye av de preserverende egenskapene dette gir, de antiseptiske stoffene. Samt at man også har et håp om at det skal være noe bitterhet igjen, selv etter lagring. Men aromaen man får fra tørrhumling er vel så flyktig at det knapt vil være noe igjen når brygget er drikkeklart, eller?

mvh
Jørgen

Det var dette jeg tenkte på, at det er bortkastet å tørrhumle ølet som ikke inntas før jula 2014 eller muligens senere!
Det jeg lurer på er om forholdene mine mellom 60min, 15min og 5min er passe for en BW. Håper på å også ha en del humlesmak igjen etter et år eller så. Bør jeg justere en del av IBUene fra 60 til 15 og 5 min?

loebrygg skrev:
Sant nok, ville heller konsentrert meg om Mosaic humla i Amber-Alen din
noe allá 1:1.6

Hmmm :jaha:  1:1.6?? Nå føler jeg meg litt grønn her. Er det OG/IBU ratio?
 
Neida, det er nok bare jeg som var litt tilbakeholden med info her
Da jeg brygget min Golden Ratio Mosaic var den basert på prinsippet om det gyldnesnitt, 1:1,6
f.eks forholdet mellom OG/IBU = 1,6
20g humle @ 60 min
32g @ 15
51g @ 5 min etc.

Den ble brygget med godt resultat
 
Aha! Da maked it mye mer sense, som kidsn sier!

Jeg er ikke langt unna 1:1,6 i SG/IBU rate på Pale/Amber Alen nå da!

Har justert litt:

Style: American Barleywine
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 24,80 l
Post Boil Volume: 20,80 l
Batch Size (fermenter): 19,00 l 
Bottling Volume: 19,50 l
Estimated OG: 1,112 SG
Estimated Color: 28,8 EBC
Estimated IBU: 106,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,00 %
Est Mash Efficiency: 80,7 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
7725,60 g            Pale Malt, Maris Otter (5,0 EBC)        Grain        1        82,9 %       
1332,00 g            Red X (30,0 EBC)                        Grain        2        14,3 %       
133,20 g              Melanoiden Malt 70EBC (70,0 EBC)        Grain        3        1,4 %       
66,66 g              Red Crystal 400 EBC (400,0 EBC)          Grain        4        0,7 %       
66,66 g              Special B Malt (350,0 EBC)              Grain        5        0,7 %       
70,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 60,0 min        Hop          6        62,7 IBUs   
70,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 15,0 min        Hop          7        31,1 IBUs   
70,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 5,0 min          Hop          8        12,5 IBUs   
3,0 pkg              WLP090 San Diego Super Yeast (White Labs Yeast        9        -           




Style: American Pale Ale
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 24,80 l
Post Boil Volume: 20,80 l
Batch Size (fermenter): 19,00 l 
Bottling Volume: 19,00 l
Estimated OG: 1,056 SG
Estimated Color: 17,9 EBC
Estimated IBU: 35,5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 73,00 %
Est Mash Efficiency: 80,7 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
3862,80 g            Pale Malt, Maris Otter (5,0 EBC)        Grain        1        82,8 %       
666,66 g              Red X (30,0 EBC)                        Grain        2        14,3 %       
66,66 g              Melanoidin malt (70,0 EBC)              Grain        3        1,4 %       
33,33 g              Red Crystal 400 EBC (400,0 EBC)          Grain        4        0,7 %       
33,33 g              Special B Malt (350,0 EBC)              Grain        5        0,7 %       
10,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 60,0 min        Hop          6        13,7 IBUs   
20,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 15,0 min        Hop          7        13,6 IBUs   
30,00 g              Mosaic [11,10 %] - Boil 5,0 min          Hop          8        8,2 IBUs     
20,00 g              Mosaic [11,10 %] - Aroma Steep 1,0 min  Hop          9        0,0 IBUs     
3,0 pkg              California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast        10      -           
30,00 g              Mosaic [11,10 %] - Dry Hop 10,0 Days    Hop          11      0,0 IBUs     

SG/IBU: 0.636!
 
Tilbake
Topp