Sant. Jeg bruker som regel kun 0,3l starter for å se at gjæren fortsatt er i live, og selv da bruker jeg sjelden alt (mine batcher er på 11-15 liter)Du trenger bare 5ml gjernes til en vanlig batch så ikke rare starteren som er nødvendig
Jøsses!Sant. Jeg bruker som regel kun 0,3l starter for å se at gjæren fortsatt er i live, og selv da bruker jeg sjelden alt.
Neigu om jeg vet. Men hvis noen vet noe så skrik ut. Hvor stor starter f. eks. skal en sette som step 1.
Takk for svar. Får koke opp litt vørter i et lite apertinaost glass satt i vannbad. Kjøle ned og tilsette kveiken .Er litt usikker på hva som er korrekt pitchrate for kveik; de to gangene jeg har brukt det har jeg nok overpitchet: behandlet den som om den var en hvilken som helst alegjær.
Uansett er det der nok gjær til å sette en serie startere. Jeg ville ha begynt med en liten på en desiliter. Rett over i en på en halv liter eller deromkring når den har gjæret ut og så over til endelig starter som du dimensjoner ut fra mengde, type og OG.
Vær pinlig nøye med hygiene på de første små stegene!
Jeg har laget mange slike serier i det siste fra veldig små mengder frossen gjær. Har typisk vært 20ml, 1dl, 7.5dl og opp til 3.5l på siste steg. Hele prosessen tar 5-6 dager. 48t på første, 24t på de to neste og 24-48t på det siste.
Jeg tror det er forskjell på ideell pitchrate for de ulike kveikene. Gjernes har en veldig lav pitchrate, men den kan ikke brukes blindt på de andre kveikene.Er litt usikker på hva som er korrekt pitchrate for kveik; de to gangene jeg har brukt det har jeg nok overpitchet: behandlet den som om den var en hvilken som helst alegjær.
Jeg ville vært redd for at glasset sprekker fra kok til kjøling. Sånn gjør jeg det:Takk for svar. Får koke opp litt vørter i et lite apertinaost glass satt i vannbad. Kjøle ned og tilsette kveiken .
Tror det skal gå fint å koke glasset. Jeg gjør det rutinemessig når jeg skal spare en del av starteren for senere bruk.Jeg ville vært redd for at glasset sprekker fra kok til kjøling. Sånn gjør jeg det:
Jeg koker opp vørter (oftest DME-basert) i en liten kjele og lar det koke en stund. Har i litt gjærnæring underveis. Over i litermål i rustfritt stål, der jeg topper opp med kokende vann til ønsket mengde hvis det er kokt bort for mye. Kjøler ned i kaldt vannbad i vasken. I mellomtiden har jeg satt klar et rent, starsanet glass. Vørter over i glasset, pitcher gjær og legger lokket løst på. Jeg har ikke magnetrører, så dette blir gjæring som for en bitteliten ølbatch. Roterer litt på glasset innimellom de første par dagene for å holde gjæren i gang. Lar det som regel gå til det bunnfeller, slik at jeg kan dekantere vekk en del væske (som sjelden matcher ølet riktig, uansett).
Bruker et sånt til å måle ned i mesken, i tillegg til en thermapen. Det er treigt, kjipt og analogt. Men når det henger på kanten på maltrøret så gjør det jobben for meg.Jeg har ikke funnet noe alternativ til det, faktisk. Ikke noe med en passe lang føler.