Hvorfor er ikke bokkøl interessant for oss? Jeg har brygget en doppelbock som jeg håper blir julens store slager foran peisen med nøtter og alt mulig
Jeg formulerte meg klønete. Det jeg mente å si, var at vi vel ikke er så opptatt av å brygge det som tradisjonelt har vært kalt juleøl fordi vi gjerne vil brygge det som tradisjonelt har vært kalt juleøl når vi skal brygge juleøl - hvis nå det var mindre klønete formulert
. (edit: Jeg er ikke helt sikker på at det der er forståelig. Det var et forsøk på å være morsom, men ...
. Så altså: De fleste her har vel ikke noe stort oppheng på at juleølet deres skal være et klassisk norsk juleøl, og på den måten er det ikke så interessant at et klassisk norsk juleøl er en type bokkøl. Men selvfølgelig er ikke bokkøl en uinteressant øltype! Ei heller er det uinteressant i seg selv å finne ut hva det norske tradisjonelle juleølet var/er.)
Det er så klart et poeng at det er etablert en noenlunde definerbar juleølstil i Norge, men samtidig brygges det jo en mengde øl til jul som ikke faller inn under den definisjonen, men som likevel må kunne kalles "juleøl" i betydningen "øl brygget spesielt til jul".
Det er vel rimelig å vente at det er noe annet enn det en brygger ellers i året; altså at en har gjort en eller annen liten vri på det. Jeg kan f.eks. ikke bare døpe om Vestkyst-klonen min til "Julekyst" og servere det som "juleølet mitt" - tror jeg. Om jeg forventer at IPA-tørste horder renner inn over dørstokken i slutten av desember, er det jo fornuftig å fylle kjelleren med stoffet, men jeg ville ikke kalle det "juleøl" av den grunn.
Derimot har jeg laget en litt krydret variant av porteren min, og den synes jeg at jeg kan kalle "juleølet mitt" med noenlunde god samvittighet. Men på etiketten bør det nok stå "Juleporter", for jeg er enig med Gustav i at nordmenn flest har klare forventninger til hva "Juleøl" skal være.