Jeg har i det siste blitt veldig opptatt av å lese av hydrometeret heeelt riktig. Hvor viktig dette er, kan man jo diskutere, men som alt annet i denne hobbyen, så vil man jo perfeksjonere.
Jeg har vel hele tiden vært klar over at man må måle i bunnen på væskeoverflaten, men dette er jo lettere sagt enn gjort. Dette har ført til at jeg nok har hatt en tendens til å måle litt lave verdier. Har tenkt at så lenge jeg benytter samme målesylinder og hydrometer, så er det ikke sååå nøye. Det er jo tross alt differansen mellom OG og FG som er hovedpoenget.
Men så var det dette med å vite hvor godt man treffer på oppskriftene da. Jeg ser at jeg ofte ligger litt høyt i FG - særlig med tanke på at jeg også leser av verdiene noe lavere (kanskje 0,001 til 0,002 for lavt). Skal nå i gang med oksygenflaske og har vært lat med risting av vørter, så det er jo en sjanse for at utgjæringen kan ta seg opp noe.
Mitt problem er at jeg ikke helt ser hvordan jeg skal klare å måle i bunnen av overflatekurven. Har lest både at man skal fylle røret så mye at det renner over når man setter i hydrometeret, og at man IKKE skal gjøre det. (Når jeg testet, så det ut som om resultatet ble enda mer off - men i motsatt retning).
Gjør litt testing med refraktometer nå, men synes ikke det er så lett å få en helt nøyaktig avmåling der heller. Fint til å få en indikasjon på hvor man ligger underveis i bryggingen, men jeg gjør heller OG-målingen med hydrometeret (og selvsagt kun hydrometer til FG. Omregningskalkulatoren for refraktometer med alkohol - basert på OG, fikk jeg ikke helt troen på etter å ha forsøkt).
Blir kanskje enklere med en målesylinder med større diameter? Men igjen - "kanten" på overflaten vil jo fremdeles strekke seg opp langs sidene, og det blir vanskelig å se i en rett linje. Og så går det jo bort mye mer pr. prøve på den måten.
Vurderer å berøre overflaten med en tannpirker med Zalo (mener det skal bryte overflatespenningen), men om det kan gi andre problemer med målingene vet jeg ikke. (Og noen gang vil man jo smake etter at prøven er tatt).
Jeg har vel hele tiden vært klar over at man må måle i bunnen på væskeoverflaten, men dette er jo lettere sagt enn gjort. Dette har ført til at jeg nok har hatt en tendens til å måle litt lave verdier. Har tenkt at så lenge jeg benytter samme målesylinder og hydrometer, så er det ikke sååå nøye. Det er jo tross alt differansen mellom OG og FG som er hovedpoenget.
Men så var det dette med å vite hvor godt man treffer på oppskriftene da. Jeg ser at jeg ofte ligger litt høyt i FG - særlig med tanke på at jeg også leser av verdiene noe lavere (kanskje 0,001 til 0,002 for lavt). Skal nå i gang med oksygenflaske og har vært lat med risting av vørter, så det er jo en sjanse for at utgjæringen kan ta seg opp noe.
Mitt problem er at jeg ikke helt ser hvordan jeg skal klare å måle i bunnen av overflatekurven. Har lest både at man skal fylle røret så mye at det renner over når man setter i hydrometeret, og at man IKKE skal gjøre det. (Når jeg testet, så det ut som om resultatet ble enda mer off - men i motsatt retning).
Gjør litt testing med refraktometer nå, men synes ikke det er så lett å få en helt nøyaktig avmåling der heller. Fint til å få en indikasjon på hvor man ligger underveis i bryggingen, men jeg gjør heller OG-målingen med hydrometeret (og selvsagt kun hydrometer til FG. Omregningskalkulatoren for refraktometer med alkohol - basert på OG, fikk jeg ikke helt troen på etter å ha forsøkt).
Blir kanskje enklere med en målesylinder med større diameter? Men igjen - "kanten" på overflaten vil jo fremdeles strekke seg opp langs sidene, og det blir vanskelig å se i en rett linje. Og så går det jo bort mye mer pr. prøve på den måten.
Vurderer å berøre overflaten med en tannpirker med Zalo (mener det skal bryte overflatespenningen), men om det kan gi andre problemer med målingene vet jeg ikke. (Og noen gang vil man jo smake etter at prøven er tatt).