hydrometer, OG, SG, FG osv

Noen som har en link til en side på forumet som forklarer  hydrometer, OG, SG, FG osv?

Er det OG som bestemmer alkoholstyrken f. eks.
Forstår at en OG på 1055 gir 5% øl.
Finnes der tabeller som forteller hvilken OG som gir alle prosentverdiene?
Kan man på forhånd, før koking, bestemme hvor stor alkoholprosent det skal være eller avgjøres dette med gjæren
før gjæringen starter?
 
OG alene forteller ikke stort om alkoholstyrken i et øl. Du trenger en FG i tillegg for å kunne kalkulere fram et noenlunde tall.
En øl med OG 1055 kan foreksempel være på 5.5, det kan også liksågodt være på 6.2 eller 4.3.

En enkel formel er OG-FG/7.6 og da kommer du så nært som det er nødvendig å komme på hjemmebryggernivå.
 
runarstock skrev:
OG alene forteller ikke stort om alkoholstyrken i et øl. Du trenger en FG i tillegg for å kunne kalkulere fram et noenlunde tall.
En øl med OG 1055 kan foreksempel være på 5.5, det kan også liksågodt være på 6.2 eller 4.3.

En enkel formel er OG-FG/7.6 og da kommer du så nært som det er nødvendig å komme på hjemmebryggernivå.

Strengt tatt er det vel (OG-FG)/7.6, om man skal skrive det korrekt :)

Matte er interessant, og mangel på den parantesen kan utgjøre forskjeller som er ganske store :p
 
oyroy skrev:
runarstock skrev:
OG alene forteller ikke stort om alkoholstyrken i et øl. Du trenger en FG i tillegg for å kunne kalkulere fram et noenlunde tall.
En øl med OG 1055 kan foreksempel være på 5.5, det kan også liksågodt være på 6.2 eller 4.3.

En enkel formel er OG-FG/7.6 og da kommer du så nært som det er nødvendig å komme på hjemmebryggernivå.

Strengt tatt er det vel (OG-FG)/7.6, om man skal skrive det korrekt :)

Matte er interessant, og mangel på den parantesen kan utgjøre forskjeller som er ganske store :p

Så absolutt!
 
Det finnes også massevis av verktøy på nett for å beregne det du måtte trenge i forbindelse med bryggingen.

Eksempel: http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
 
Tobydude skrev:
MortenB82 skrev:
Det finnes også massevis av verktøy på nett for å beregne det du måtte trenge i forbindelse med bryggingen.

Eksempel: http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

Takker.
Kjøpte programmet Beersmith 2.1 og tror der er en slik kalkulator der.
Noe avansert program for en nybegynner, men håper å få bruk for det en dag. :)

Programmet kostet $27,95 USD.

I know.. jeg kjøpte "Beertools" uten å ha sjekket så veldig mye. Jeg tror jeg heller burde kjøpt Beersmith, det har visst en del ekstra som førstnevnte åpenbart ikke har.
 
beersmith er veldig voldsomt for en nybegynner.. http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator/ er lettere, synes jeg.
OG (original gravity) er et begrep man bruker når man måler den originale "gravity" i ølet. Gravity er sukkerinnholdet, hvis man vet det originale sukkerinnholdet, OG, og sammenligner dette med FG (Final Gravity), altså den siste målte gravityen (etter endt gjæring), så vil man vite hvor mye sukker gjæra har spist, og hvor mye alkohol gjæra har laget.
 
Jeg anbefaler at du anskaffer noe litteratur. Det finnes foreløpig en bok på norsk (kommer antagelig en til om ikke så lenge) og mange på engelsk.

Disse vil gi deg det fundamentale i teori og praksis. Det vil høyne forståelsen for hvorledes alle disse begrepene som benyttes her på forumet henger sammen. Samtidig som du vil få en innføring i de forskjellige teknikkene som benyttes under bryggingen.
 
Hei, jeg slenger på et spørsmål her.

Hvis man måler FG før koking, finnes det en måte å beregne hva den blir etter koking? Skal lage en litt sterkere øl, og det er greit å vite at man er på samme banehalvdel før man begynner kokingen.
Og hvis man er under det man ønsker, har noen en formel på hvor mye maltekstrakt man trenger for å pimpe FG'en til riktig verdi?
 
mlindboe skrev:
Hei, jeg slenger på et spørsmål her.

Hvis man måler FG før koking, finnes det en måte å beregne hva den blir etter koking? Skal lage en litt sterkere øl, og det er greit å vite at man er på samme banehalvdel før man begynner kokingen.
Og hvis man er under det man ønsker, har noen en formel på hvor mye maltekstrakt man trenger for å pimpe FG'en til riktig verdi?

Du kan legge inn de tallene du har i beersmith. så får du et estimert svar på hva det vil bli etter kok.
Samme hvis du ligger litt under forventet OG, da legger du inn SG i beersmith, så kan du legge inn LME til ønsket OG.
 
mlindboe skrev:
Bernts skrev:
Du kan legge inn de tallene du har i Beersmith.

Og hvis man ikke har Beersmith, finnes det andre alternativer da? :)

Du kan rekne med ca 10% avdamping pr. time og bruke denn formelen:

SG før kok * volum før kok/volum etter kok = SG etter kok
 
Brewmate er et gratis alternativ som inneholder det meste man trenger (har i hvert fall fungert tilfredsstillende for min del):
http://www.brewmate.net/
(mye av parametre i programvare må tunes etter ditt system, uansett hva slags software du bruker)
 
Bernts skrev:
Du kan jo prøve denne, ligger i medlemseksjonen. ;)

http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,11674.0.html

Genialt Egon! Akkurat det jeg var ute etter...

SvErD skrev:
Du kan rekne med ca 10% avdamping pr. time og bruke denn formelen:

SG før kok * volum før kok/volum etter kok = SG etter kok

10 % avdampning var greit å vite, resten av formelen din var ikke like grei å skjønne uten paranteser :)

glennrlie skrev:
Brewmate er et gratis alternativ som inneholder det meste man trenger (har i hvert fall fungert tilfredsstillende for min del):
http://www.brewmate.net/
(mye av parametre i programvare må tunes etter ditt system, uansett hva slags software du bruker)

Jeg tar en titt på den...
 
Akkurat den regneregelen for estimering av after-boil gravity er såppas enkel at den bør sitte som en refleks.

Man tar antall gravity points og ganger med pre-boil-volum og deler på after-boil-volum.

Eksempel:
Pre-boil volume 27 liter
After-boil volume 23 liter
Pre-boil gravity 1.058 (= 58 gravity points)

58 x 27 / 23 = 68,087 = 1.068087
 
Tilbake
Topp