Hei,
Ser ut som jeg har gått på en ny infeksjon smell. Dette er veldig ergerlig og jeg mistenker at jeg fremdeles ikke har funnet årsaken etter forsøk på å finne dette ut tidligere.
Infeksjonen dukker ikke opp i gjæringskaret, men etter flasking. Det betyr at den ikke er av den verste sort, men likevel veldig uønsket da holdbarheten til ølet blir kraftig forringet.
Lister opp noen mulige feilkilder og ber om inspill på hva dere mener kan være hovedårsaken:
1) Flaskefyller. Denne er ikke lett å vaske men jeg skyller denne godt i vann hver gang og før hver flasking lar jeg hele ligge en liten stund i starsan.
2) Tappekran. Demonteres ikke. Har gjort dette en gang og da slo den lekk så det har jeg sluttet med. Skyller så godt jeg kan, og går rett i oppvaskmaskin samme dag som tapping. Ved desinfisering av gjæringskar lar det stå å renne ut starsan av den noen minutter før jeg tømmer resten ut av gjæringskaret.
3) Gjæringskar. Tar bort de verste flekkene med en egen svamp før hele karet går i oppvaskmaskinen. Desinfiseres i 10 minutter med 5 liter starsan som ristes rundt flere ganger før jeg tapper ut. Har ikke tatt ut gummi-pakningen i lokket i det siste, er det en mulig feilkilde?
4) Rehydrering av gjær: Her har jeg brukt metoden der jeg koker litt vann i vannkokeren og tilsetter vann fra springen for å nå ønsket temperatur. Desinfiserer saks i starsan og alufolie som legges oppå. rører ikke, bare "svirvler" det rundt i glasset til det blander seg. Har ikke konsekvent brukt eget glass for dette, mistenker at syltetøy glass/andre glass fra oppvaskinen ikke er helt rene fra tidligere bruk?
5) Vann fra springen: jeg brygger stort sett partial-boil. Mao kan det tilsettes så mye som 10-15 liter springvann i batchen min som da ikke er kokt. Kranen i huset er forholdsvis gammel, kan det være noe i den? Jeg pleier å kjøre varmt vann igjennom springen noen minutter først, men vet ikke om dette er godt nok.
6) Bananfluer: Vi har hatt noen bananfluer i huset for tiden men jeg har fulgt nøye med når jeg brygger og har hatt nesten lukket "kjede" hele veien. Eneste tiden noe er åpent er i overføringen fra gryte til gjæringskar. Har tidligere hatt en bananflue infeksjon og dette smaker helt ulikt, så tror ikke det er grunnen.
7) Sil: jeg siler vørter igjennom en stor sil i overføring til gjæringskar. Denne er vasket på forhånd i oppvaskmaskin og ligger dynket i starsan før bruk.
8). Flaskene. Flaskene er kun skylt godt med kaldt vann ift rengjøring. De flaskene som har rester av dritt blir kastet. Noen av flaskene er relativt gamle. Akkurat i denne batchen har jeg ikke oversikt om dette gjelder alle flaskene. Når jeg skal desinfisere så fyller jeg alle flaskene fulle av starsan, før jeg tømmer dette ut og henger på flasketre.
9) Koking av ekstrakt: Noe ekstrakt koker jeg og noe rører jeg bare ut ved flameout. Lar det stå litt så det blir pasteurisert. Er kanskje dette ikke godt nok?
Ser ut som jeg har gått på en ny infeksjon smell. Dette er veldig ergerlig og jeg mistenker at jeg fremdeles ikke har funnet årsaken etter forsøk på å finne dette ut tidligere.
Infeksjonen dukker ikke opp i gjæringskaret, men etter flasking. Det betyr at den ikke er av den verste sort, men likevel veldig uønsket da holdbarheten til ølet blir kraftig forringet.
Lister opp noen mulige feilkilder og ber om inspill på hva dere mener kan være hovedårsaken:
1) Flaskefyller. Denne er ikke lett å vaske men jeg skyller denne godt i vann hver gang og før hver flasking lar jeg hele ligge en liten stund i starsan.
2) Tappekran. Demonteres ikke. Har gjort dette en gang og da slo den lekk så det har jeg sluttet med. Skyller så godt jeg kan, og går rett i oppvaskmaskin samme dag som tapping. Ved desinfisering av gjæringskar lar det stå å renne ut starsan av den noen minutter før jeg tømmer resten ut av gjæringskaret.
3) Gjæringskar. Tar bort de verste flekkene med en egen svamp før hele karet går i oppvaskmaskinen. Desinfiseres i 10 minutter med 5 liter starsan som ristes rundt flere ganger før jeg tapper ut. Har ikke tatt ut gummi-pakningen i lokket i det siste, er det en mulig feilkilde?
4) Rehydrering av gjær: Her har jeg brukt metoden der jeg koker litt vann i vannkokeren og tilsetter vann fra springen for å nå ønsket temperatur. Desinfiserer saks i starsan og alufolie som legges oppå. rører ikke, bare "svirvler" det rundt i glasset til det blander seg. Har ikke konsekvent brukt eget glass for dette, mistenker at syltetøy glass/andre glass fra oppvaskinen ikke er helt rene fra tidligere bruk?
5) Vann fra springen: jeg brygger stort sett partial-boil. Mao kan det tilsettes så mye som 10-15 liter springvann i batchen min som da ikke er kokt. Kranen i huset er forholdsvis gammel, kan det være noe i den? Jeg pleier å kjøre varmt vann igjennom springen noen minutter først, men vet ikke om dette er godt nok.
6) Bananfluer: Vi har hatt noen bananfluer i huset for tiden men jeg har fulgt nøye med når jeg brygger og har hatt nesten lukket "kjede" hele veien. Eneste tiden noe er åpent er i overføringen fra gryte til gjæringskar. Har tidligere hatt en bananflue infeksjon og dette smaker helt ulikt, så tror ikke det er grunnen.
7) Sil: jeg siler vørter igjennom en stor sil i overføring til gjæringskar. Denne er vasket på forhånd i oppvaskmaskin og ligger dynket i starsan før bruk.
8). Flaskene. Flaskene er kun skylt godt med kaldt vann ift rengjøring. De flaskene som har rester av dritt blir kastet. Noen av flaskene er relativt gamle. Akkurat i denne batchen har jeg ikke oversikt om dette gjelder alle flaskene. Når jeg skal desinfisere så fyller jeg alle flaskene fulle av starsan, før jeg tømmer dette ut og henger på flasketre.
9) Koking av ekstrakt: Noe ekstrakt koker jeg og noe rører jeg bare ut ved flameout. Lar det stå litt så det blir pasteurisert. Er kanskje dette ikke godt nok?