...
Så jeg har aldri skjønt hvordan folk greier å få til infisert øl.
Det er ofte problemet når folk får infeksjoner, også. Og det får de jo.
For å sitere Cornelis Vreeswijk: "Bakterier och baciller, dom finnes i varje vrå./Medborgare, du kan ej se dom, men dom finn's där endå". Og før eller senere ... .
Det du forteller, illustrerer vel det Charles Talley - oppfinneren av Starsan - sier i en her på forumet ofte linket til podkast: Desinfisering er stort sett helt unødvendig hvis vi reingjør utstyret ordentlig. Det er bare en ekstra forsikring vi tar ut. Men siden jeg
har vært rammet av en infeksjon, synes jeg den ekstra forsikringen er vel verdt strevet. Det er ikke så mye strev, faktisk.
Det største problemet er ellers ikke å unngå en infeksjon, men å bli kvitt den når du får den. Jeg kan love deg at du legger om rutinene dine når du har strevet litt med det.
Fanden sitter ellers gjerne i detaljene. Bruker du en tappestav? Har du plukket den fra hverandre og inspisert delene? Og kranene dine?
Dessuten: Er du helt sikker på at du ikke har/ har hatt infeksjoner? Drikker du opp brygget ditt fort nok, er det godt mulig å ikke merke noe til dem. Det er ikke alle som gir deg flaskebomber, det er vel heller sjelden.
Reint logisk er ikke det at noe ikke har skjedd så langt, noe argument for at det ikke kan skje. De fleste som kjører i fylla, opplever ikke å bli årsak til ei ulykke. Men det er vel knapt nok noen grunn til å gå inn for fyllekjøring
?
Helt til slutt (håper jeg ikke kommer på mer nå
): Infeksjoner kommer ikke nødvendigvis utenfra. Det jeg har vært utsatt for, var høyst sannsynlig "krysskontaminasjon", dvs. at en rest av én gjærtype ble hengende igjen i utstyret, og forurenset andre brygg. Det det var snakk om, var Belle Saison, som har to skumle egenskaper: For det første eter den så å si alt som finnes av sukker, sånn at du ender opp med en FG under 1.000, og for det andre klistrer den seg ekstremt godt fast til flasker, gjæringskar og alt den kommer i kontakt med. Så vær litt ekstra nøye om du bruker den.