1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Infeksjon i saison?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Davesp, 19 Sep 2017.

  1. Davesp

    Davesp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei,
    Jeg brygget en saison for 12 dager siden; i dag har jeg tatt en SG prøve, og ser at Belle Saison har utgjæret fra 1.054 til 1.003. Det er en dash eddik lukt, men det er ikke så ille (bare uforventet/uønsket). Har tatt bilder av overflaten. Synes dere dette kan være en infeksjon?

    Takk for hjelpa!
     

    Vedlagte filer:

  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Ser jo egentlig greit ut, men eddiklukt? Det høres ikke greit ut iallefall.
     
    Davesp liker dette.
  3. Davesp

    Davesp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kan det være en bismak som forsvinner etter hvert? Dunken har stått bare 12 dager, men gjæringen er ganske ferdig, vil jeg tro...
     
    #3 Davesp, 19 Sep 2017
    Sist redigert: 19 Sep 2017
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det skal ikke smake eller lukte eddiklukt er faktisk tegn på infeksjon.
     
  5. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tvilsomt om acetobacter har tatt seg til rette så fort. Mulig du blander det med noe fenoler kanskje...

    Det ser helt normalt ut. Du kan smake ved flasking.
     
    Per Buer liker dette.
  6. Davesp

    Davesp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ok, takk. Skal ta en ny smakprøve og få noen andre til å smake. Er selv dårlig å kjenne igjen bismak...
     
  7. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kan også være kullsyre du drar inn i nesa de. Det er ganske stikkende og friskt...
     
  8. Davesp

    Davesp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det er jo helt flatt øl?
     
  9. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Co2 utviklet fra gjæren, ikke som i at ølet er karbonert.
     
  10. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ølet gjærer/har gjæret. Når gjæret jobber med å bryte ned sukker frigjøres alkohol og CO2 (kullsyre). Det vil naturlig nok ligge et lag over ølet i karet ditt, som du fint klarer og puste inn med nesa de ;).
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Men dette skal bare stikke, litt som å få "neseattack" (som jeg kalte det da jeg var liten, og syntes det var dritartig) fra å stikke snuta over en brusflaske du akkurat har åpnet. Eddik skal det ikke lukte, da er det bugs.
     
  12. Davesp

    Davesp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Skjønner! Det kan godt hende! Må nok vente ei stund til før jeg begynner å tukle med ølet :)
     
  13. Davesp

    Davesp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har brukt Belle Saison. Det kan vel være funky-phenolic smak fra det?
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Ikke eddik.. Nå ser nettopp at jeg har driti meg ut på en annen infeksjons-tråd her, så skal ikke være like bombastisk. Et bilde beskriver jævlig lite fant jeg ut.. Haha. Men eddik er off synes jeg.
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    cjohansen liker dette.
  16. Davesp

    Davesp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ok, skal få samboeren til å smake; hun kan bekrefte. Kanskje er det eddik, kanskje er det jeg som har forhåndsbestemt at det skal være eddik.
     
  17. -Tormod-

    -Tormod-
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Lagde en saison med belle saison for et års tid siden. Den gjæret ned til 1.002 og det er vel typisk at Belle saison gjærer veldig lavt ut ifra hva jeg har lest. Ølen hadde en distinkt peppersmak når den var fersk. Dette roet seg noe under lagring men ølen ble aldri noe høydare i min gane ihvertfall.. Men.... borte ble det
     
  18. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    For at eddik skal lages i store nok kvanta til at det merkes så skal du også ha fått innarbeidet en god mengde oksygen i ølet. Det er vel tvilsomt om det har har vært mulig på så kort tid, og i tilegg med aktiv gjær. Med mindre du har pitchet en eddik "mor" sammen med gjæra og boblet luft igjennom brusestein kontinuerlig :p.

    Hadde ølet stått i plastbøtta de i et par måneder med infeksjon så er det vel antagelig mer sannsynlig.
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Eddiksyre produseres av ganske mange typer infeksjoner, og noen av dem trenger oksygen, andre ikke. (Kilde: Skjema på s.7 i denne: http://www.carolinabrewmasters.com/PDF/Complete_Beer_Fault_Guide.pdf) Men det er mye mulig du likevel har rett, jeg har ikke sjekket hvordan de ulike infeksjonene oppfører seg.

    Lukta av eddik er temmelig vanskelig å ta feil av. Ingen sjanse for at jeg skulle ha forvekslet stikket fra CO2 med det, i alle fall.

    Skal du kjenne det stikket, må du vel dessuten stikke nesa urimelig langt ned i dunken?
     
  20. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

Del denne siden