Innspill på denne juleølen?

Føre var, og skal brygge 2013 juleølet nå, slik at det får sette seg skikkelig. Tar gjerne mot innspill på denne, spesielt på krydderfronten, men alt av tilbakemeldinger er ønsket. Brygger i en BB30, og satser på å klare de 10-11% med å dobbelmeske. Tør ikke tenke på literprisen dette ølet får, men kjører kompromissløst.

Fjosnisse

Style: Imperial Stout OG: 1.119
Type: All Grain.         FG: 1.027
Rating: 0.0                 ABV: 12.05 %
Calories: 386                 IBU's: 78.26
Efficiency: 70 %.      Boil Size: 29.62 L
Color:  67.4 SRM.    Batch Size: 26.00 L
Preboil OG: 1.112.  Boil Time: 90 minutes

Fermentation Steps
Name Days / Temp
Primary 14 days @ 20.0°C

Grains & Adjuncts
Amount Percentage Name         Time         Gravity
1.00 kg 6.29 % Brown Malt         75 mins         1.032
0.60 kg 3.77 % Oats, Flaked         75 mins 1.037
1.00 kg 6.29 % Chocolate Malt 75 mins 1.028
1.00 kg 6.29 % Fawcett Crystal Malt - 60L 75 mins 1.034
1.00 kg 6.29 % Roasted Barley 75 mins 1.025
8.00 kg 50.31 % Pale Malt, Maris Otter 75 mins 1.038
0.30 kg 1.89 % Smoked Malt           75 mins 1.037
3.00 kg 18.87 % Oats, Malted           75 mins 1.037

Hops
Amount IBU's Name                         Time AA %
60.00 g 42.13 Columbus (Tomahawk) 90 mins 12.90
60.00 g 35.27 Centennial                 90 mins 10.80
60.00 g 0.86 Cascade                         1 mins 6.50

Yeasts
Amount Name         Laboratory / ID
4.00 pkg California Ale White Labs 0001

Additions
Amount Name                 Time Stage
4.00 each Cinnamon Stick 60 mins Boil
4.00 each Vanilla pod         30 mins Boil
3.00 tbsp Irish Moss.              15 mins Boil
1.00 l Black Currant sirup 10 mins Boil
26.00 g Orange Peel         15 mins Boil
26.00 g Licorice                 15 mins Boil

Mash Profile
Sacch' Rest 60 min @ 63.0°C
Add 43.82 L ( 2.91 L/kg ) water @ 72.2°C

Mashout 20 min @ 72.0°C
Heat to 72.0°C over 2 mins

Sparge
Sparge 7.30 L of 76.7°C water over 60 mins

Carbonation
Amount Type Beer Temp CO2 Vols
113.97 g Corn Sugar - Bottle Carbonation 22.2°C 1.90




Vennlig hilsen
Anders Reve
 
En 26 liters batch med ett kilo hver av roasted barley og chocolate malt vil bli en svært mørk grad av svart. Jeg ville brukt kanskje 250 gram av hver, siden du likevel har et kilo brown malt. Et kilo krystallmalt er også mer enn du trenger, og en del mer enn tilrådelig. Og en liter solbærsirup? Dette ble ... eh, interessant.
 
Med over 25% spesialmalt vil du også få mye dårligere utgjæring. 250g roasted, chocolate og brown ville jeg også gått for. Og 500g crystal er sikkert nok.
Spennende med solbærsirup da. Du får gi oss en liten rapport utpå vårparten! Lykke til  :brygging: 
 
Ja, dette er ting som jeg er for uerfaren til å tenke på. Underforstått at dette skal bli et skikkelig fyldig øl med høy ABV, mener dere fremdeles at det holder med det dere oppga av spesialmalt? Solbærsirup erstatter candissukker/spraymalt og tilsetter en ønsket smak. Om en liter er altfor mye eller ikke nok aner jeg ikke.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Petter: Hva ville du ha gjort? Og ikke si droppet kanelen, for kanel skal i uansett! ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Selv har jeg brukt 1 kanelstang på en 30 liters batch de siste 10 min av kok og det var vist nok.. , glad jeg ikke brukte mer.
6,29 % Crystal går bra, mange prisbelønte juleøl har rundt 10 %.  Sjokoladen ville jeg begrenset til 2% og roasted barley til 4%.
IBU var også høy til juleøl å være. Ville redusert til halvparten.. men det er vel smak og behag  ;D ;D
 
Fristende å si dropp kanelen, men hvis du absolutt vil ha den så ta i så lite som mulig. Det blir lett altfor mye. Start heller med så lite som mulig, og sleng oppi sekundær hvis du vil ha mer.

Eventuelt lag te som du tilsetter ved tapping. Da kan du smake deg fram ved å tilsette litt og litt i et glass med øl, for å finne riktig dosering... Det kan du forresten gjøre med en hvilken som helst øl nå, for å finne ut hva som er mye/lite kanel.
 
Tilbake
Topp