1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Irish Red

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Finn Berger, 22 Mai 2015.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Neste brygg bør kunne gi svar på om det jeg tror mangler nå, vil bringe meg i mål. Men det kan jo bli ei stund til. Litt mer kan jeg sikkert si om et par uker eller så - når ølet får "satt seg". Sånn som det ser ut nå, er det litt for søtt, mangler litt av det Dark Crystal var ment å gi, og det mangler særlig humlepreget. Jeg kommer sikkert til å bruke Munt Hood, også, hvis jeg får tak i det. (Jeg ser at Vestbrygg har, så jeg kan jo bestille det derfra.) Det er mulig at det også har noe for seg, men jeg tror egentlig at Mittelfrüh er lik nok.

    Er du sugen på en god Irish, hadde jeg ikke giddet å vente;).
     
    LarsUlv og YngveKL liker dette.
  2. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skal prøve en lignende Irish Red fra Brewing Classics Styles boken til Jamil/Palmer.
    Denne er ganske lik har bare Crystal 80 og 240 pluss Roasted Barley 600, alle med 4% hver i oppskriften.
    Så blir uten Special Crystal og Red Crystal.
    Batch 54L, IBU 25, OG 1.056 ca. Har ikke lagt oppskriften inn i Beersmith enda

    Oversatt til norsk og omregnet for EBC blir det da
    12 kg Pale ale
    0,64 kg Cara Red 50 Thomas Fawcett
    0,32 kg Dark Crystal 300 Thomas Fawcett
    0,16 kg Roasted Barley (RB) 1450

    Går utfra du bruker Red og Special karamell malt for å få den lik favoritten, så denne blir vel litt nærmere Smithwicks enn O'Hara's? Eller kanskje ikke denne har 60% mer RB enn din!
    Håper de har disse på Polet, må prøve de...
    Ser mange bruker en del Munich malt på oppskriftene sine nettet, enkelte bare Pale, Munich og RB !

    Edit: ser at Kilkenny er eksportversjonen av Smithwick's
     
    #42 Knut Birkeland, 15 Nov 2018
    Sist redigert: 15 Nov 2018
    Mc. liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Blir sikkert drikkelige greier, det der. Men antakelig mer Kilkenny? Litt vanskelig å vite uten å vite volumet du brygger.
     
  4. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    54l, jeg skrev batch 54l men tror jeg øker til 58l for den ble litt sterk. På Red Crystal som du bruker står det intense toner av toffee mens på Dark Crystal står det bare toner av toffee i beskrivelsen. Så derfor valgte jeg sistnevnte, er det det maltet som gir o'Haras den kraftigere smaken?
     
    Finn Berger liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Sorry, så ikke det tallet.

    Og så har jeg misforstått hvilket av mine øl du sammenlignet med. Det jeg har kommentert i det siste, er dette: https://forum.norbrygg.no/threads/irish-red.28076/#post-474185 Det du refererer til, er det jeg startet denne tråden med for tre og et halvt år siden:). Jeg bare tok opp igjen tråden.

    Red Crystal 400 er skumle greier, så det var bra du landet på Dark C. Red C bruker jeg bare i veldig små mengder - hvis jeg da ikke vil at det skal dominere smaken i et øl helt.

    Maltet er opplagt vesentlig i O'Hara's, men det er humla, også. Jeg beregnet til 25 IBU, som de oppgir, og da kom jeg ikke i nærheten. Det er ikke bare bitterheten, heller, man kanskje like mye fordelinga av IBUene på tidlige og seine tilsetninger.
     
    #45 Finn Berger, 17 Nov 2018
    Sist redigert: 17 Nov 2018
  6. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Akk ja ser jeg har referert til det "gamle" øllet og ikke det "nye" med
    Maris Otter, mørkt münchner, havregryn, Caramalt 30, Dark Crystal og Roasted Barley. Lett å bli forvirret når man leser oppskrifter på lange forum tråder. Jeg brygget igår så får vi se hvordan det blir, 100 gr. EKG kun som bitterhumle, intet annet. Ganske lik maltbase da kanskje (hva er ørkt munchner), minus humlen siden jeg ikke har sene tilsetninger...
     
    Finn Berger liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    "Mørkt münchnermalt" er det som heter "dark munich" på nynorsk:). 25 EBC, og gir ganske godt med både farge og smak.

    Mitt er ganske mørkt; det ser nesten svart ut i et tykkmaget glass. Men det har nøyaktig samme farge som O'Hara's, og er ikke veldig langt unna. Jeg ville tro ditt blir noe lysere.
     
  8. Knut Birkeland

    Knut Birkeland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja ok skjønner, selv med 2 i nynorsk, vi har nok ikke samme malt langer :-D
    Her heter det Munich I, II og III og er fra Ireks.....
    Den skulle bli 31 EBC, så får vi se hvor tykkmaget glass jeg finner når den tid kommer....
    Ettersom jeg kan finne ut på nettet så er det nesten bare Roasted Barley'en som bidrar til rød fargen, og at det der med Cara Red og Red Crystal er mer eller mindre en gimmick angående Red navnet? Veldig viktig at en Irish Red er fregnete og rød, ellers blir det jo ingenting å vise frem til seg selv når man drømmer om oppskrifter før man sovner??
    Har brukt Cara Red før og da ble den sånn passelig gyllenbrun....
    Estetikken føler jeg er veldig avgjørende på denne øllen :):p:D
     
    Einar Michelsen og Finn Berger liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hehe - estetikken er alltid viktig når det gjelder øl. Og hodebekledning:rolleyes:.

    Engelskmenn har den uskikken å sette sitt eget navn på steder i andre land. München blir til Munich, f.eks.. Og så blir maltet fra München - det som Gabriel Sedlmayer utviklet der på 1830-tallet og brukte for første gang i 1841 - til "Munich", også. Men det heter "münchner malz" på tysk, så da bruker jeg det - særlig siden det godt kan hete det på norsk, også. Men det er jeg antakelig aleine om:).

    Cara Red og Red Crystal gir rødfarge; det er ikke noen gimmick. Men den er kanskje noe mer rødbrun enn den rødfargen du får fra svartmalt og røstet bygg. Jeg skal ikke si det helt sikkert.
     
  10. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Neida. :)
    At engelskspråklige liker å finne på egne stedsnavn er ingen vane vi trenger å ta til oss.
     
    Finn Berger liker dette.
  11. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Cologne anyone?
    Du skal være bra oppegående for å forstå at vi snakker om Köln:eek:
    På den andre side hadde det vært spennende å høre en brite uttale Kölno_O

    Kölsh? Perfume?
    Cologne???
     
    Finn Berger liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette viser vel bare hvor usunt det er å være en drittsekk og underlegge seg andre folks eiendommer. Sånt får en dårlige holdninger av. Og vi har jo også en fortid med sånt. Vikingene hadde visst heller ingen skrupler med å døpe om de stedene de oppsøkte for å plage de stakkarene som bodde der.

    Men i det minste var de litt kreative. Grønland, du:p. Og Vinland:D.
     
    erikraude liker dette.
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
  14. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
  15. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
  16. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Akkurat Cologne, altså bynavnet, er ikke så håpløst, da. Det franske navnet Cologne er tross alt ganske mye nærmere det opprinnelige latinske enn tyskernes Köln. Og den byen blei vel grunnlagt av romerne. Åssen stiller vi oss til språkstriden i dette tilfellet, @Finn Berger? Selv må jeg innrømme at jeg bruker Köln i dagligtale og Cologne når jeg snakker fransk.
     
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hva med Napoli? Tror jeg måtte tenkt meg om hardt for å si "Naples".
     
    erikraude liker dette.
  18. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Rimelig beinhard å ta utgangspunkt i de opprinlige latinske navnene, men ok, eg kan respektere det ;)
     
    erikraude liker dette.
  19. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Napoli er uten tvil Napoli. Og Wien er Wien. Men akkurat Köln...
     
  20. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det heter vel Köln frem til en amerikaner ser rart på deg fordi h*n ikke forstår?
     

Del denne siden