å drikke jol er gammelt nytt.. før kristningen av norge var julen ett eneste stort julebord , med meningen å ære gudene ved å være beruset..
her er stikkord om historien vår :skitbra:
Historiske fakta om juleølet
Hva vet du om juleølet? Ølakademiet gir deg her en punktvis liste om drikken som har ekistert i over 1500 år.
Juleøl er nærmest en nymotens oppfinnelse i den store sammenheng. Juleølet er bare 1500 år gammelt mens de første skrevne tekster om øl er rundt 6000 år gammelt.
På primstaven var julen markert med et ølhorn vendt oppover 25. desember og et ølhorn vendt nedover 13. januar.
At ordet jul som brukes i Norge kommer fra å drikka jol å feire solens komme med, mens man i andre land bruker ordet Christmas (Kristmesse).
At det for 1500 år siden var påbudt å komme til drikkelag for å drikke jul, og de som ikke møtte ble bøtelagt.
Tradisjonen med ølbrygging til jul ble brukt for å kristne Norge, og nedfelt i egen lov av Olav Tryggvason.
Det for 1000 år siden var påbudt for alle kornbønder å brygge øl til jul. Den som ikke fulgte loven kunne miste gården til kongen og biskopen og selv bli landsforvist.
Det helt frem til reformasjonen ble ansett som religiøs ærefrykt å være beruset.
De første drikkeviseforfatterne i Norge var teologene Johan Nordahl Brun (biskop i Bergen) og Jens Zetlitz (sogneprest i Kvitseid).
Ordet skål kommer fra at man i de finere lag av samfunnet drakk av små sølvskåler. Skålen, eller ølbollen, rakte du til den du ville ære med din skål. Det er en kuriøs side ved vår skandinaviske måte å skåle på, vi innførte ikke skikken med å ønske hverandre god helse som er vanlig ellers i Europa, for eksempel prosit, na zdrowje og salud.
Sykdomsfremmende bakterier ikke kan overleve i øl.
Sterkøl ble flyttet til Vinmonopolet i 1993.
Ølbryggeren for 1000 år siden eksperimenterte og brukte urter og nye smaker for å fremheve sin personlighet eller originalitet i ølet.
Å brygge godt øl var forbundet med høy status og man kunne tiltrekke seg oppmerksomheten ved å skille seg ut å brygge noe originalt.
Øl passer til all mat, også til deserter.
Det finnes over 800 smakskomponenter i øl, og at øl er et spennende krydder i mat.
Julebordet var knyttet til en matfest, men var også knyttet til forventninger om sex og fyll. Spise og drikke orgier var helt vanlig i middelalderen. Etterkrigstiden har vært preget av julebord i Norge, og arragementet er i dag i tilknytning til arbeidsstedet med de muligheter det for hygge, flørting, sjekking og krangling.
I Ulstein i 1928 var det en skikk at barna skulle ta av seg på bena når ølet hadde gjæret en stund, og at alle måtte være stille når faren jobbet med ølbryggingen.