1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Juleøl

En tråd i 'Haugaland Bryggerlaug' startet av André Vallestad, 23 Jun 2017.

  1. André Vallestad

    André Vallestad
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    # 1 Tenkte eg ville brygge et juleøl. Men har alt lest meg til at eg sikkert er et halvt år for seint ute :)
    Noen der ute som har et godt alternativ ?

    # 2 Jeg brygger på en Speidel 50 ltr og de fleste oppskrifter eg finner på juleøl, så er maltmengden høgere en hva som er skreve at er maks for speidelen min (13,5 kg)
    Noen erfaringer å dele der ute ?
     
  2. Alexander88

    Alexander88
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Haugesund
    1. Hva med en litt mektig amber ale, brown ale? 5-7% og noe julepreg? safale 04, modnes perfekt til desember :)

    2. Bruk malt ekstrakt, eller kok litt lengre (får noe mindre slutt volum) men får riktig % osv, dette er jo trolig ikke et gressklipper øl som du MÅ ha 50 liter av :)
    Koker ofte 15-30min lengre jeg, for å få riktig OG, men lavere volum. bare tilpass humleskjema etter dette.
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Slutter meg til forslaget. Jeg synes den der er nydelig. Unngår alle juleølfellene, som i rask rekkefølge er: for mye alkohol, for mye sødme og for mye krydder. (Obs! Sterkt subjektiv mening, selvfølgelig:).)

    Men om du tenker at juleøl = øl som passer til julemat, så hadde jeg satset på en straight saison. Det passer fint å brygge den nå - og den blir god til jul. WLP565 og ellers itt'no tull. 5,2 %. (Jeg skal akkurat til å bære 50 liter i kjeller'n;).)
     
    Hallerik liker dette.
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Slutter meg til forslaget. Jeg synes den der er nydelig. Unngår alle juleølfellene, som i rask rekkefølge er: for mye alkohol, for mye sødme og for mye krydder. (Obs! Sterkt subjektiv mening, selvfølgelig:).)

    Men om du at juleøl = øl som passer til julemat, så hadde jeg satset på en straight saison. Det passer fint å brygge nå - og den blir god til jul. WLP565 og ellers itt'no tull. 5,2 %. (Jeg skal bære 50 liter i kjeller'n nå;).)

    Malt til 48 liter
    7,2 kg Pilsnermalt
    1,6 kg Hvetemalt
    1,2 kg Lyst münchnermalt
    Humle (28 IBU)
    34 gr Magnum @ 60
    40 gr EKG @ 20
    80 gr EKG @ 2
    GjærWLP565

    Meske på 65, gjære med løst lokk på 18 grader til å begynne med, trykk på lokket når den heftigste fasen er over, og la stige etter hvert. Pass på at temperaturen i dunken ikke får synke.
     
  5. André Vallestad

    André Vallestad
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tusen takk for alle svar :)
     

Del denne siden