Finn Berger
Moderator
Om dere skulle synes at jeg her prøver å finne opp kruttet på nytt: Dette er relevant for folk som måler med måleskjeer, ikke for mer nøyaktige sjeler utrustet med langervekter som måler i gram.
Jeg har ikke vært veldig opptatt av å måle nøyaktig når jeg har tilsatt disse saltene. Jeg har tenkt at så lenge jeg har holdt meg innafor totalt 2 ts til et 25 liters brygg, og har hatt et sånn omtrentlig riktig forhold mellom de to, så har det vært greit, men at mer begynner å bli betenkelig mye.
Men så blei jeg litt nysgjerrig. Hvor mye gir egentlig ei ts av hver av disse, regnet i ppm (som er det samme som milligram/liter) i et vanlig brygg?
Først måtte jeg finne ut hvor mye stoffene jeg bruker, veier. Jeg har antatt at ei teskje er sånn 4-5 gram, men jeg har ei gammal skålvekt med lodd ned til 100 milligram, og det er jo artig å bruke den av og til. Så jeg målte opp med de måleskjeene jeg bruker, og testa. NB: Ta dette med et par klyper salt. Ei ts. er et litt unøyaktig mål. Kalsiumklorid er dessuten temmelig hygroskopisk, dvs. at det lett trekker til seg vann, men nå tok jeg det rett fra en uåpnet kilospose som jeg kontrollveide først. Uansett; tallene nedenfor gir et skinn av nøyaktighet som selvfølgelig er en illusjon. Men som omtrentlige anslag tror jeg de er gode.
Slik ble resultatet:
1 ts kalsiumsulfat (gips) = 4,1 gram
1 ts kalsiumklorid (veisalt) = 3,9 gram
(Gordon Strong oppgir i Brewing Better Beer (s.149) at ei teskje av begge veier 4,2 gram, men gips er litt tyngre enn veisalt.)
Omregnet fra tabell 21.2, s. 344-345 i How to Brew av Palmer er dette det vi får av 1 gram av hver av dem oppløst i 10 liter, med anbefalte grenseverdier for sulfat og klorid i parentes:
Kalsiumsulfat: 23 ppm kalsium + 56 ppm sulfat (50-150 ppm, men opptil 400 ppm for PA og IPA).
Kalsiumklorid: 27 ppm kalsium + 48 ppm klorid (50 - 150 ppm)
(Dette stemmer sånn omtrent med tallene til Gahr i vannartikkelen, bortsett fra sulfat, der han oppgir 66 ppm sulfat.)
Ganger jeg så disse tallene med antall gram pr. teskje, får jeg at ei teskje i 10 liter vann gir:
Kalsiumsulfat: 94 ppm kalsium og 230 ppm sulfat
Kalsiumklorid: 105 ppm kalsium og 187 ppm klorid
En enkel tabell videre:
1 ts kalsiumsulfat i 20 liter: 47 ppm kalsium og 115 ppm sulfat
1 ts kalsiumsulfat i 30 liter: 31 ppm kalsium og 77 ppm sulfat
1 ts kalsiumsulfat i 40 liter: 23 ppm kalsium og 57 ppm sulfat
1 ts kalsiumsulfat i 45 liter: 21 ppm kalsium og 51 ppm sulfat
1 ts kalsiumklorid i 20 liter: 52 ppm kalsium og 93 ppm klorid
1 ts kalsiumklorid i 30 liter: 35 ppm kalsium og 62 ppm klorid
1 ts kalsiumklorid i 40 liter: 26 ppm kalsium og 46 ppm klorid
1 ts kalsiumklorid i 45 liter: 23 ppm kalsium og 42 ppm klorid
Normalt bruker jeg litt i overkant av 40-45 liter vann totalt, avhengig av hvor mye malt jeg bruker. Da sikter jeg mot å få 25 liter til gjæring + 2 liter til speise + et par liter som jeg dekanterer fra bunnfallet og bruker til startervørter. (Jeg må ha 31-32 liter i kjelen etter nedkjøling for å komme i mål.)
Om jeg tilsetter ei teskje av hvert av disse to saltene i mesken, kommer jeg da sånn omtrent akkurat i mål, dvs. jeg får sånn ca. de 50 ppm'ene med kalsium, sulfat og klorid som er nedre grense for de anbefalte verdiene.
40% av kalsiumet blir ikke med videre, siden det reagerer med fosfat i mesken, og felles ut. Men jeg har en del kalk i vannet mitt - opp mot 30 ppm - så det går sånn ca. Normalt norsk vann har mindre, og dermed bør en tilføre noe mer - om en skal følge boka.
Disse resultatene overrasker meg litt. Jeg trodde 2 ts samlet i bryggene mine var ganske rikelig, men det er det tydeligvis ikke.
Men det er sikkert ingen grunn til å øke dosen. Maltet tilfører også godt med mineraler. Se mer om det i denne tråden. Og sjøl om jeg er usikker på hvordan de tallene skal tolkes/brukes, så må de ha en viss betydning. Dette er sånt jeg gjerne skulle visst mer om - men jeg har ikke klart å finne informasjon om det.
Uansett; det er greit å forholde seg til de vanlig oppgitte grenseverdiene, og de er verdier for ione-innholdet i bryggevannet, ikke i vørter eller øl. Det er det greit å ha klart for seg.
Jeg har ikke vært veldig opptatt av å måle nøyaktig når jeg har tilsatt disse saltene. Jeg har tenkt at så lenge jeg har holdt meg innafor totalt 2 ts til et 25 liters brygg, og har hatt et sånn omtrentlig riktig forhold mellom de to, så har det vært greit, men at mer begynner å bli betenkelig mye.
Men så blei jeg litt nysgjerrig. Hvor mye gir egentlig ei ts av hver av disse, regnet i ppm (som er det samme som milligram/liter) i et vanlig brygg?
Først måtte jeg finne ut hvor mye stoffene jeg bruker, veier. Jeg har antatt at ei teskje er sånn 4-5 gram, men jeg har ei gammal skålvekt med lodd ned til 100 milligram, og det er jo artig å bruke den av og til. Så jeg målte opp med de måleskjeene jeg bruker, og testa. NB: Ta dette med et par klyper salt. Ei ts. er et litt unøyaktig mål. Kalsiumklorid er dessuten temmelig hygroskopisk, dvs. at det lett trekker til seg vann, men nå tok jeg det rett fra en uåpnet kilospose som jeg kontrollveide først. Uansett; tallene nedenfor gir et skinn av nøyaktighet som selvfølgelig er en illusjon. Men som omtrentlige anslag tror jeg de er gode.
Slik ble resultatet:
1 ts kalsiumsulfat (gips) = 4,1 gram
1 ts kalsiumklorid (veisalt) = 3,9 gram
(Gordon Strong oppgir i Brewing Better Beer (s.149) at ei teskje av begge veier 4,2 gram, men gips er litt tyngre enn veisalt.)
Omregnet fra tabell 21.2, s. 344-345 i How to Brew av Palmer er dette det vi får av 1 gram av hver av dem oppløst i 10 liter, med anbefalte grenseverdier for sulfat og klorid i parentes:
Kalsiumsulfat: 23 ppm kalsium + 56 ppm sulfat (50-150 ppm, men opptil 400 ppm for PA og IPA).
Kalsiumklorid: 27 ppm kalsium + 48 ppm klorid (50 - 150 ppm)
(Dette stemmer sånn omtrent med tallene til Gahr i vannartikkelen, bortsett fra sulfat, der han oppgir 66 ppm sulfat.)
Ganger jeg så disse tallene med antall gram pr. teskje, får jeg at ei teskje i 10 liter vann gir:
Kalsiumsulfat: 94 ppm kalsium og 230 ppm sulfat
Kalsiumklorid: 105 ppm kalsium og 187 ppm klorid
En enkel tabell videre:
1 ts kalsiumsulfat i 20 liter: 47 ppm kalsium og 115 ppm sulfat
1 ts kalsiumsulfat i 30 liter: 31 ppm kalsium og 77 ppm sulfat
1 ts kalsiumsulfat i 40 liter: 23 ppm kalsium og 57 ppm sulfat
1 ts kalsiumsulfat i 45 liter: 21 ppm kalsium og 51 ppm sulfat
1 ts kalsiumklorid i 20 liter: 52 ppm kalsium og 93 ppm klorid
1 ts kalsiumklorid i 30 liter: 35 ppm kalsium og 62 ppm klorid
1 ts kalsiumklorid i 40 liter: 26 ppm kalsium og 46 ppm klorid
1 ts kalsiumklorid i 45 liter: 23 ppm kalsium og 42 ppm klorid
Normalt bruker jeg litt i overkant av 40-45 liter vann totalt, avhengig av hvor mye malt jeg bruker. Da sikter jeg mot å få 25 liter til gjæring + 2 liter til speise + et par liter som jeg dekanterer fra bunnfallet og bruker til startervørter. (Jeg må ha 31-32 liter i kjelen etter nedkjøling for å komme i mål.)
Om jeg tilsetter ei teskje av hvert av disse to saltene i mesken, kommer jeg da sånn omtrent akkurat i mål, dvs. jeg får sånn ca. de 50 ppm'ene med kalsium, sulfat og klorid som er nedre grense for de anbefalte verdiene.
40% av kalsiumet blir ikke med videre, siden det reagerer med fosfat i mesken, og felles ut. Men jeg har en del kalk i vannet mitt - opp mot 30 ppm - så det går sånn ca. Normalt norsk vann har mindre, og dermed bør en tilføre noe mer - om en skal følge boka.
Disse resultatene overrasker meg litt. Jeg trodde 2 ts samlet i bryggene mine var ganske rikelig, men det er det tydeligvis ikke.
Men det er sikkert ingen grunn til å øke dosen. Maltet tilfører også godt med mineraler. Se mer om det i denne tråden. Og sjøl om jeg er usikker på hvordan de tallene skal tolkes/brukes, så må de ha en viss betydning. Dette er sånt jeg gjerne skulle visst mer om - men jeg har ikke klart å finne informasjon om det.
Uansett; det er greit å forholde seg til de vanlig oppgitte grenseverdiene, og de er verdier for ione-innholdet i bryggevannet, ikke i vørter eller øl. Det er det greit å ha klart for seg.
Sist redigert: