Plastglass?
Kom på at jeg har et helt fat med ordinary bitter i kjelleren. Måtte hente meg et glass til kokkeleringen [emoji4]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Plastglass?
Fin tråd Finn. Neste ut er også bitter fin min del. Skal split batche. 013 og enten 002 eller 023.
Tror du glemte denne tråden. Standard/ordinary bitter den hadde mye fin info også.
TF har en fin Dark Crystal på 265, men den får jeg ikke tak i lenger. Bryggselv har slutta å selge den, og har erstatta den med Crisps 240. Jeg har kjøpt den, og tenker å bruke den i oppskrifter der jeg har brukt TFs. Har du noe grunnlag fpr å sammenligne dem?
DRC er et flott malt, men det er litt annerledes, litt i retning av Special B.
Ellers har jeg tru på å bruke noe moderat røsta malt i bitter. Carabrown fra Briess, amber (ikke TF, som er for mørk), Victory - og Special Roast fra Briess (som Bryggselv ikke har lenger, heller.)
Hadde en irish red på 023. Den var god, merket ikkje så mye svovel.Takk. Da er den også kopiert inn i første post.
Jeg har vært mest fornøyd med 002 (eller Imperial A09, da). 023 er notorisk for å produsere svovel, men det har jeg opplevd med 013, også. Jeg kjørte noen brygg med 023, og har vel ikke helt gitt den opp. Hadde det ikke vært for svovelet ... .
Velger du 023, så vær obs på at den oppfører seg litt merkelig: Rolig og behersket atferd de første par dagene, men så viser den plutselig sitt sanne jeg, og blåser opp masse gjærskum. Installér blow-off!
Hadde en irish red på 023. Den var god, merket ikkje så mye svovel.
Har en brown ale på gjæringskar som skal på fat i dag, så får vi se. Liker eg den, så blir den med også i en bitter.
Chevallier skal testes som basismalt i en bitter om ikke alt for lenge. Enn så lenge har jeg bare smakt den første måleprøven fra den nordengelske brune jeg satte her om dagen, og den smakte veldig lovende, og ulikt tidligere brygg. Tydelig preg av "kjeks"/malt. (Litt mer om det her.)
Tror jeg må prøve den oppskriften. Men merker du noe forskjell med Target som bitter-humle? Tenkte bare det blir litt billigere å bare bruke Fuggles der og...Her er forresten oppskrifta slik den ser ut i mitt (hjemmesnekra) system.
Det lille jeg har brukt Chevallier har ikke merkbart påvirket utbytte/utgjæring. Blandet 50/50 med MO i engelsk brun og ellers spedd ut litt hist og pist. Mulig at utblandingen kamuflerte svak diastatisk kraft.Chevallier oppfører seg litt underlig. Først fikk jeg dårlig utbytte, og nå får jeg dårlig utgjæring, også - uten at jeg helt skjønner sammenhengen. Men det smaker godt, så jeg skal da brygge opp den sekken jeg har skaffa meg - må bare legge om effektivitetsberegninga og meskeskjemaet en del. Kan det være at dette maltet har dårlig diastatisk kraft, sånn at jeg bør blande inn litt vanlig pale malt? Og/eller forlenge mesketida?
Jeg har brukt jaggery. Det blir godt.Tror jeg må prøve den oppskriften. Men merker du noe forskjell med Target som bitter-humle? Tenkte bare det blir litt billigere å bare bruke Fuggles der og...
Har prøvd bitter et par ganger, men tror jeg gjør noe feil med gjæringa, siden det blir en del rare smaker. Noen andre tips enn å starte på 18 og holde det under 20?
Charle Papazian skriver at han bruker en type rå/brunt sukker (rapadura) i sin oppskrift "Humpty Dumpty" bitter. (Han kaller den favoritt-oppskriften, eller noe sånn) Har ikke sett det nevnt andre steder, og får bare tak i den indiske varianten, jaghery, uten at det var noen særlig suksess. Noen som har prøvd noen av delene i bitter?
Tror jeg må prøve den oppskriften. Men merker du noe forskjell med Target som bitter-humle? Tenkte bare det blir litt billigere å bare bruke Fuggles der og...
Har prøvd bitter et par ganger, men tror jeg gjør noe feil med gjæringa, siden det blir en del rare smaker. Noen andre tips enn å starte på 18 og holde det under 20?
Charle Papazian skriver at han bruker en type rå/brunt sukker (rapadura) i sin oppskrift "Humpty Dumpty" bitter. (Han kaller den favoritt-oppskriften, eller noe sånn) Har ikke sett det nevnt andre steder, og får bare tak i den indiske varianten, jaghery, uten at det var noen særlig suksess. Noen som har prøvd noen av delene i bitter?
Krystall eller karamellmalt. Hvor mye har det å si om man bruker en engelsk type eller en tysk type eksempelvis? Jeg har aldri vært særskilt nøye på det. Har stort sett fulgt fargekoden (ebc eller lovibond). Det samme med sjokolade og fargemalt(svartmalt) greier man å smake forskjell på engelsk vs tysk? Eller er det ett fett?
Bitter er et supert øl å ha på fat. Ikke så voldsomt, og jeg synes det passer til enhver anledning.
Jeg har ingen fast oppskrift, men jeg bruker alltid Maris Otter som basemalt. I tillegg bruker jeg ganske mørk Crystalmalt, gjerne 240 EBC.
Av humle synes jeg Northdown, Bramling Cross eller Challenger fungerer best.
Jeg har i mange år hatt WLP007 som husgjær. Dette er fordi jeg synes den slipper igjennom humlearoma i amerikanske IPA/APA, men den støtter også opp maltet i lettere humlet øl som bitter og dry stouts.
Jeg har også med stort hell laget gode bittere med "partigyle"-metoden. Altså fra skyllevannet til andre engelske øl jeg har laget, ( Vintervarmer/Byggvin)
Så det blir Forbannet Bitter?Nå var det lenge sida jeg prøvde Bramling Cross, som jeg egentlig synes er ei god og spennende humle. Men i dag blei det en lys bitter (altså så lys at den ramler godt utafor definisjonskravene, men jeg mener det er en bitter like forbannet!), og da kjørte jeg bare BX.
Denne humla skal visstnok gi solbær, men det har jeg aldri klart å legge merke til. Nå pørver jeg 60 gram i wp på 90 grader. Kankje det er det som skal til?