1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Karbonere med vørter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 4 Nov 2016.

 1. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Var derfor jeg spurte om hvorvidt dommeren i testen kjente formålet.

  Dette kan man jo også bruke som argumentasjon for å gjøre noe som ikke har objektivt målbare fordeler. Dersom din forventning til at vørterkarbonert øl gjør ølet bedre så er jo det en billig forbedring av egen tilværelse :)
   
 2. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Hehe, ikke umulig. Det blir vel i Bergen, Stavanger eller nordpå neste år? Ser dog for meg at dekoksjon er litt vanskeligere å teste. Man må jo splitte batchen tidligere – og mulighetene for uvedkommende avvik blir litt større. Men bevares, det burde gå greit. Har i og for seg testet det tidligere også, men uten proft smakspanel.
   
  Finn Berger liker dette.
 3. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Absolutt, og det er også noe jeg har erkjent i andre hobbyer (som f.eks. Hifi, hjemmekino, kaffebrygging etc), nemlig at det å ha troen på noe (utstyr, råvarer, metode etc) gjør opplevelsen bedre. Derfor synes jeg f.eks. at det er helt greit at noen velger å fokusere på kostbar oppgradering av kabler i et hifi-system selv om jeg mener at slike forskjeller knapt er målbare for greit konstruerte kabler og langt under det vi kan oppfatte av lydforskjeller med hørselen. Totalopplevelsen og innslaget av noe eksklusivt er viktig i seg selv.

  Jeg har selv gjort et sukkerlake vs vørter-eksperiment, men ikke testet blindt. Både jeg og kona var klare over at det var en forskjell i bryggeprosessen, men kona visste ikke hva forskjellen besto i. Hun beskrev at hun smakte forskjell, og det hun beskrev var i noenlunde i tråd med det jeg mente å kjenne. Etter det var jeg så overbevist om at speise var best at jeg har konvertert til det. For mitt siste brygg glemte jeg å ta av speise. Det betyr sukkerkarbonering igjen. Det blir spennende om forventningen min gjør at dette oppleves som et underlegent øl, til tross for Finns interessante eksperiment. Som sagt: Forventningsbias er en kraftig faktor, selv når man er klar over den.

  Det var en stund jeg drev som skribent og tester av hifiutstyr. Jeg var klar over dette, og jeg gjorde et poeng av å ikke lese noe om utstyret jeg skulle teste (ut over bruksanvisninger), nettopp for å være så subjektivt objektiv som mulig. Jeg forsøkte å unngå reklame, andre omtaler og å diskutere produktene med andre før testene var gjennomført og artikkelen skrevet. Det er utrolig vanskelig å ikke ha forventingsbias. Tester man en høyttaler, vil allerede synet av elementene i høyttaleren danne forventning. Slikt er det vanskelig å unngå.

  Beklager at jeg sporet av. Alt dette var ikke relevant til vørterkarbonering...
   
  #563 Sarge, 29 Apr 2019
  Sist redigert: 29 Apr 2019
  Finn Berger og cjohansen liker dette.
 4. john petter

  john petter
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo - Holmlia
  Legger ut en dokumentasjon til. :) _60A4688_1000pikslerSRGBweb.jpg
  Du vet du er en ølnerd når...….
   
  #564 john petter, 29 Apr 2019
  Sist redigert: 29 Apr 2019
  msevland, Daggis, Miguel og 7 andre liker dette.
 5. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har brukt "Limit gyle on hand" med godt resultat.
   
  trulsnilsen og Finn Berger liker dette.
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Visst var det relevant. Det handler vel om alt det som kan påvirke opplevelsen vår av ølet.

  Jeg blei ganske overraska over resultatet av testen min, siden så mange har rapportert om opplevelser lik din og konas når de har testa det. Det jeg kan si helt sikkert, er at forskjellen mellom de to versjonene av mitt øl er veldig liten. Jeg kjente den ikke overhodet, sjøl om jeg visste hva det var jeg skulle leite etter, og hadde klare forventninger om å finne noe. Og det var ingen av dem som var med på testen som ga uttrykk for at de kjente noen klar forskjell.

  Jeg vil som sagt fortsette å karbonere med vørter, men om jeg skulle måtte ty til sukker i et brygg av en eller annen grunn, ville jeg ikke være lei meg.

  De ølene der det nok er størst sjanse for at forskjellen skal være merkbar, er weissbier og lyse belgiske øl, som skal karboneres hardt. Da trengs det mye karboneringssukker/vørter, så virkningene burde bli tydeligere. Weissbier er antakelig den ultimate testen.
   
  Sarge liker dette.
 7. RealGone

  RealGone
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hordaland
  Veldig spennende @Finn Berger. Kjekt å se andre blindteste også.
  Eg vil oppfordre deg til å teste det ut i et øl med mye hvete.
   
  Finn Berger og Sarge liker dette.
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Vi får se. Det er ikke noe jeg brygger mye av. (Jeg er lei av å brygge mislykkede weissbier:( - og witbier liker jeg ikke.)

  Men skal jeg være ærlig, har jeg liten tro på at jeg ville merke noe særlig der heller.
   
 9. Jørgen O

  Jørgen O
  Expand Collapse
  Fylkesleder Oslo
  Fylkesstyre

  Bosted:
  Oslo
  Enslig svale gjør ingen sommer, så flere forsøk er velkomne. Kan jo minne om denne testingen av flere karboneringsmetoder fra @Holmentoppen også (krever medlemskap i Facebook-gruppen for oss som brygger selv). Forfatteren kan jo eventuelt gjenta hovedkonklusjonene selv her inne også. :)

  Lenke til Facebook
   
  bjartenataas og Finn Berger liker dette.
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det var et ganske hardt karbonert (3 volumes) hveteøl, en witbier. Og Kurt sier at det var liten forskjell, bortsett fra skummet - og forskjellen i skum kan kanskje forklare den lille forskjellen i smaksopplevelsen, også? Forklaringen på skunforskjellen må være all den umaltede hveten i en witbier, vil jeg tro. Det var jo absolutt null forskjell på skummet i de to ølene jeg testet, som var brygget på bare bygg.
   
 11. Jørgen O

  Jørgen O
  Expand Collapse
  Fylkesleder Oslo
  Fylkesstyre

  Bosted:
  Oslo
  Jeg mener selv bestemt at jeg har fått bedre skum og rundere smak på tysk pils med vørter enn med sukker.

  Men så strøk jeg jo på triangeltesten din også, så for å sitere deg, @Finn Berger: Jeg stoler minst av alt på egne oppfatninger.
   
  Finn Berger liker dette.
 12. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det er ikke mulig å få bedre skum enn på den tvangskarbonerte pilsen jeg fikk i hånda av deg øverst på Grünerløkka. Det holdt seg helt ned til Cafe Sara. Og vi løp jo ikke nedover der, heller:). Så at du skulle få bedre skum med vørter, vel ... :rolleyes:.

  Det ligger jo bilder av skummet på de to ølene jeg serverte, her på forumet. Det var dønn likt; det er alt jeg kan si. Og jeg opplever ikke at jeg får spesielt vidunderlig skum i ølene mine, heller - og jeg karbonerer alt med vørter.
   
 13. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Har gjort én sammenligningstest med bordsukker, glukose, dme og vørter. Det var et hveteøl, og nivåene utregnet via BF-kalkulatoren.

  Slet veldig med å kjenne noen smaksforskjell, men trodde jeg kunne kjenne en liten anelse syre i sukrosevarianten. Gjentok testen etter noen uker, og følte det samme da. Testpanelet (julegjester) kjente ingen forskjell. Men skummet var helt klart mer holdbart for dme og (særlig) vørter. Har vørterkatbonert flere øl siden, og de har alle fått praktfullt skum.

  Vitenskapelig og metodisk svakt, men siden det er lite stress med vørterkarbonering vil jeg nok fortsette. 2/3 av ølene våre blir uansett tvangskarbonert.
   
  Finn Berger og Jørgen O liker dette.
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg synes jeg stort sett får greit skum, og bedre i mørke øl enn i lyse, hvilket visst er naturlig. Men siden du får praktfullt skum, og jeg bare "greit", og vi begge karbonerer med vørter, vil jeg gjette på at det er noe annet du gjør som skaffer deg det fine skummet:). (Har en lei følelse av at logikken i det der kan ha svakheter, men jeg prøver;).)

  Ellers virker det som om du tenker omtrent som meg: Det er lite styr med vørterkarboneringen, så hvorfor ikke?
   
 15. Lars Rune

  Lars Rune
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Veldig kult å bli med i testen, for meg så skilte ølene seg sterkere i smak enn i aroma selv om forskjellene var minimale. Syns også at det var merkelig at folk valgte nr3 istedenfor nr2 så er nok en del psykologi inni bildet.
   
  Sarge og Finn Berger liker dette.
 16. RealGone

  RealGone
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hordaland
  Amerikansk hveteøl? ;)
  Lett gressklipperøl uten tørrhumle med nøytral gjær?
   
  Mc. liker dette.
 17. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jo, det er faktisk godt. Men jeg har aldri brygget det.

  For min egen del er nok nysgjerrigheten tilfredsstilt nå. Jeg kjenner meg helt sikker på at jeg ikke får dårligere øl når jeg karbonerer med vørter. Jeg har absolutt null tro på at det kan være snakk om noen stor forbedring, heller - men den lille som eventuelt er der, vil jeg jo høste, siden jeg kommer til å fortsette med dette:).
   
 18. Mc.

  Mc.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hitra
  Denne har jeg laget flere ganger.
  Gjæres med us-05 og 1 gram pr liter tørrhumling med centennial.
  Det kan sikkert sløyfes. Har vurdert det, men har ikke kommet dit enda.
  Flaket Rug er kanskje unødvendig da det er Rugmalt der fra før og flaket hvete er der.
  Screenshot_20190501-125025.png
   
 19. Einar Michelsen

  Einar Michelsen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Jeg hadde «speiseplaner» for den tsjekkiske pilsen jeg brygget på mandag, men det ble bare ca 1 liter disponibelt - som gikk i vasken.

  Er det like greit å karbonere med DME med samme OG som stamvørteren? (1055)

  Ølet blir nok uansett bittert nok, (over 40 i følge kalkulatoren) så det blir evt. bare å erstatte «ekte» speise med et reint oppkok med DME. (Mao. DME i stedet for sukker)
   
  YngveKL liker dette.
 20. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Du bruker bare denne: Beer Priming Calculator - Brewer's Friend
   
  Sarge liker dette.

Del denne siden