1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonere med vørter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 4 Nov 2016.

  1. Stenumgard

    Stenumgard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    350 spenn for en sprøyte?
     
  2. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Men bare 60 ml. Jeg mener 100 er et must når man skal karbonere hefe og andre med litt futt. Lett å rote når man først må ta 60 ml og så 10 i samme flaske, og det står noen flasker i linjen.
     
  3. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jeg bruker 60 ml sprøyte. Lager sukkerlake slik at det blir 10 ml pr. 0.33 flaske . 15 ml for 0.5 flaske. 6 gram pr liter vanligvis, men 7 gram har jeg også prøvd og det går helt greit.
    Med vørter blir det jo en annen sak. Der ligger jeg vel rundt det 20 ml pr 0.33 flaske. Det også synes jeg er greit. Men klart at 70 ml blir klussete.
    Prisen på sprøytene var for 30 stk. 3 kr ca pr. sprøyte.
    Er ute på jobb nå så jeg kan ikke stikke innom apoteket og høre om de selger disse.
    Er verdt et forsøk synes jeg.
     
    1Morten liker dette.
  4. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vet ikke om denne hører hjemme på bryggertabber-tråden. En helles med OG 1052 og FFT på 1010, og som var på 1013. Regnet ut at det egentlig var nok, til flaskespunding, Men ville legge til litt vørter (som ble frosset) i hver flaske, ganske nøyaktig to fingerbredder høyt. Vitenskapelig presisjon. Grunnen til at jeg vil flaske før lagringsperioden er at headspace var så stort, og det ville blitt mye oksygen.

    Men testet for ordens skyld vørteren, som var på 1070. Merkelig, men det forklarer at den kun var kommet ned til 1051 etter en uke, til tross for bobling. Og da ble effektiviteten plutselig ikke så ille.

    Vet ikke om den siste er riktig. Men hvis den bra, og jeg sender inn til NM, bør jeg kanskje velge maibock istedenfor helles? Eller bare satse på at den originale målingen var riktig?
     
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg skjønte ikke helt.. Står det mellom 1.052 og 1.070 som OG? Hvis du er usikker på målingene så bør du vel bare gå for smaksløkene som måleinstrument? Du merker hvis OG var 1.070 eller 52.. Forøvrig artig stort sprik å være usikker på :D
     
  6. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vørteren som ble satt til side smaker egentlig 1070, ingen tvil om at hydrometeret er rett, heller.

    Kom faktisk på en annen ting akkurat nå, at jeg hadde vørteren i en isboks, og smeltet innholdet i en kjele, men trengte ikke alt, så tok isklumpen tilbake i boksen da halvparten hadde smeltet. Kanskje det forklarer det. Men ble litt usikker av at SG var 1051 etter en uke på 10 grader, to pakker rehydrert 34/70 og ren O2.

    Kanskje på tide med et refrakrometer.
     
  7. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Tenkte å prøve å karbonere med vørter for første gang i dag.
    Vil bare kontrollere at mine tenkte gjøremål da er korrekte.
    Bruker Brewersfriend kalkulatoren til å regne ut med, er den grei?
    Man velger "Gyle"?

    Wit. 1.045 til 1.008 (tenkt FG).
    Legger meg på 2.8 volum CO2, og skal ha de i 0.33 flasker. Legger inn øltemp på 20.

    Ender da opp med at eg skal ha 0.04 liter, eller 40 milliliter i hver flaske.
    Stemmer dette? Høres det logisk ut?
    Bruker sprøyter til å dosere hver flaske med.
     
    Kalvatn liker dette.
  8. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jeg får omtrent det samme. 38-39 ml pr flaske.
    Bare pass på å sette av nok plass til vørter en. 40 ml tar litt plass i en 0.33 flaske.
     
  9. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Ja, eg tenkte å ha vørteren oppi først, så fylle.
    Eg glemte å nevne at vørteren er 1.040, (eg jukset litt med spraymalt i den gjæra vørteren).
    Så da blir det 50 milliliter? Virker som en stor mengde.
     
  10. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Jeg brukte 60 ml i halvliterflasker da jeg karbonerte wit. Vørteren holdt 1050, om jeg husker riktig. Så 50 ml høres riktig ut. Du putter selvfølgelig karboneringsvørteren i flasken først.

    Grunnen til at det blir mye speise er jo at den holder lav gravity. Hadde det vært et sterkt øl med god utgjæring ville volumet blitt mye mindre.
     
    #530 Holmentoppen, 21 Mar 2019
    Sist redigert: 21 Mar 2019
    RealGone og Kalvatn liker dette.
  11. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Supert! Tusen takk.
     
  12. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Da er det karbonert med speise for første gang. Spennende! Det ble bare 6 små flakser, det gikk overraskende mye til hver flakse, eg hadde bare litt rester.
    Skal sette av mer neste gang eg skal flakse hele batchen.
    Noen fikk og sukrose, men de fleste fikk glukose.
     
    Kalvatn liker dette.
  13. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Flaks!
     
  14. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    På en merkelig møte så føler eg at det er mer utrygt med speise. Selv om den er både froset og kokt. Så, eg håper eg har litt flaks også...:p
     
    erikraude liker dette.
  15. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Driver ofte å flakser jeg også.... Utrolig irriterende, f$$k autokorrektur! o_O
     
    erikraude og RealGone liker dette.
  16. trulsnilsen

    trulsnilsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Horten
    Hiver meg på med min første vørterkarbonering jeg også. Hadde 24L pilsnerøl til flasking med 1,85L oppspart vørter på 1049, så jeg tilsatte 35g farin. Meget spent på resultatet. Skal prøve å huske å komme med tilbakemelding om noen uker :D
     
    Finn Berger liker dette.
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du tilsatte sukker? Det er vel en flott måte å ødelegge et eksperiment på?
     
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nå synes jeg @Miguel er vel streng. Har man for lite vørter, man tilsette noe annet - fortrinnsvis DME, men har man ikke det, får man ty til sukker. Og du tilsetter jo bare 1/4 av den sukkermengden du ville brukt om du skulle brukt bare sukker, så jeg vil si at eksperimentet ditt er gyldig. (Det er jo uansett ikke noe vitenskapelig gyldig eksperiment. Mener du du kjenner en forskjell, så gjør du kanskje det, men du kan ikke vite at det vørteren som er årsaken.)

    Du kunne selvfølgelig delt ølet, og karbonert så mye som du hadde vørter til,med bare vørter, og resten med sukker. Men da måtte du ha forberedt deg på det. Jeg regner med at du ble klar over der og da at du ikke hadde nok vørter?
     
    bjartenataas liker dette.
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Synes ikke jeg er for streng. Er vel ikke vits i å karbonere med vørter, eller delvis vørter, bare for å "ha gjort det". Vedkommende sier at han er spent på resultatet, da synes jeg det er rart å ikke ha gjort det "rent". Å karbonere resterende flasker utover vørter-beholdningen hadde jo vært mye mer lærenyttig.
     
    Sarge liker dette.
  20. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Veldig enig her. Jeg er veldig glad i "split batch"-eksperimentering for å kunne oppleve forskjeller, og ulik karbonering er som skapt for split batch.
     

Del denne siden