1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonere med vørter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 4 Nov 2016.

  1. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Testet fatet med Helles i kveld. Perfekt karbonering – og lik den som er i flaskene. Konkluderer med at det går like bra å skalere opp – og bruke samme blandingsforhold på fat som på flaske. Kalkulatoren gjelder uansett ;) Skummet ble fantastisk. Sånt kritthvitt oktoberfest-skum.
     
    bjartenataas og Kalvatn liker dette.
  2. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Hørest bra ut! Eg prøvde på fat eg også, tok bere resten av speisen eg hadde igjen etter å ha flaska nokre flasker og hadde i fatet. Det blei litt for lite ift kalkulatoren. Men topper bere opp med tvangskarbonering, rekner meg eg får med ein del av fordelane likevel :)
     
  3. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Nei! Fordelen faller ikke bort. For i mine øyne er fordelen merkbart bedre smak på ølet... ikke enkelhet!
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Da føler jeg forsatt at man "gjør det for å gjøre det". Hvorfor ikke bare tilsette DME rett på flaske da?

    Ser ikke poenget i å gjøre det halvveis med DME-vørter hvis jeg kunne gjort det med co2. Forskjellene der er kan være minimale. Sukker er ikke noe alternativ uansett med mindre det er en lavkarbonert mørkt øl.
     
    Sarge liker dette.
  5. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Harstad
    Forsøkt det på mørkt øl? Jeg synes forskjellen på mørkt øl er enorm. Kanskje større en ved lys øl.
     
    Sarge liker dette.
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg synes faktisk forskjellen er mindre på mørkt enn på lyst. Sikkert fordi at mørkt har mer maltsmak. Men selv om det er en humle-lys øl så merker jeg det lettere, fordi jeg synes usmaken stikker lettere frem, og humlle klarer ikke helt å kamuflere den.
     
    Sarge liker dette.
  7. Jensebasse

    Jensebasse
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei!

    Ser det er det er en del diskusjoner om en skal inkludere speisen i den totale mengden eller ei.
    Har laget meg et regneark i exel etter braukaiser sine formler der det står.
    Vpb: Volume of the primed beer. The volume includes Krausen/speise volume.
    Han sier også at normalt sett så trenger man rundt 5% med speise.
    Ergo: tapper man 10 liter fra kokekjelen, tapper man av 0,5l som man setter vekk til man skal flaske. Da vil man ha 9,5 l til gjæring i gjæringskaret

    Uansett så fikk jeg alt for høye verdier med speise i starten fordi jeg ikke hadde leste dokumentet god nok.Hadde ikke fått med meg at den ferdig gjærede øllen i seg selv bidro med CO2. Etter at jeg fikk det inn i formelen stemte det mye bedre. For eksempel så vil en ferdig øl på 20grader bidra med 1,7g/L CO2 ved null overtrykk. Da ble mengde med Speise rundt 5%
    Denne tabellen er limt inn i arket.

    I arket er det Vpb, Ck, AEk,AEb og CO2 i øllet(følg tabell) som skal plottes inn.
     

    Vedlagte filer:

    #507 Jensebasse, 23 Feb 2019
    Sist redigert: 23 Feb 2019
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Bruker en kalkulatoren til Brewersfriend er dette helt uproblematisk. "Volume being packaged" = det volumet øl som speisen skal tilsettes til, ikke volumet av øl + volumet av speise. (Skulle en bruke det siste, ville det forutsette at du visste resultatet av den utregningen du bruker kalkulatoren til å gjøre.)

    Vørteren bidrar vel ikke med noe CO2? Snakker du om å karbonere med gjærende vørter, altså "kräusening"?

    5% stemmer vel ofte, men det kan variere mye. Jo sterkere øl du brygger, jo mindre vørter trenger du jo til karboneringen, og ulike øltyper krever ulik karboneringsgrad. For meg, som ikke brygger så sterkt øl, er det ofte snakk om 7-8%.
     
    #508 Finn Berger, 23 Feb 2019
    Sist redigert: 23 Feb 2019
  9. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Tenker han meiner ølet, ikkje vørteren
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Sjølsagt;det er mer rimelig, ja.

    Denne diskusjonen er det vel dessuten ganske lenge siden blei avklart. Jeg veit ikke hva folk bruker av kalkulatorer/beregningsmetoder nå; gikk egentlig ut fra at Brewersfriend-kalkulatoren var den vanlige. Den fungerer i alle fall veldig fint for meg.
     
  11. Jensebasse

    Jensebasse
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Sånn, da har jeg redigert det slik at det er forståerlig.
     
  12. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Da har jeg prøvd den viktorianske monstersprøyten fra Ali. Totalt søppel. Ikke verdt noe som helst. Klarte ikke suge opp vørter engang. Men fin er den.
     
    erikraude og msevland liker dette.
  13. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det enkleste er ofte det beste.

    Skjermbilde 2019-03-05 kl. 14.10.37.png
     
    1Morten liker dette.
  14. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Den bruker eg også, etter tips frå deg. Heilt supert
     
    Holmentoppen liker dette.
  15. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  16. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
  17. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Takk for at du tok en for teamet :)
     
    1Morten og erikraude liker dette.
  18. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Det var synd. Jeg hadde lyst på en slik en.
    En av de siste gangene jeg brukte engangssprøyten fra apoteket satt gummien fast halveis. Jeg dro til jeg slet løs gummien. Der lå den og flirte midtveis i sprøyten.
     
  19. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg hadde nesten samme problem en gang jeg skulle ta den i bruk etter noe tids lagring. Etter det har jeg alltid oppbevart den med stempelet trukket helt ut av sprøyten.
     
  20. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Det gjør jeg også Demonterer, vasker og tørker. Men like fullt så.....
    Men hva med disse? Ser ut som de ikke har den gummipakningen.
    Normoject 2-komponentsprøyte 60 ml luer-lock
     
    #520 Mc., 5 Mar 2019
    Sist redigert: 5 Mar 2019

Del denne siden