Hei!
Ser det er det er en del diskusjoner om en skal inkludere speisen i den totale mengden eller ei.
Har laget meg et regneark i exel etter braukaiser sine formler der det står.
Vpb: Volume of the primed beer. The volume includes Krausen/speise volume.
Han sier også at normalt sett så trenger man rundt 5% med speise.
Ergo: tapper man 10 liter fra kokekjelen, tapper man av 0,5l som man setter vekk til man skal flaske. Da vil man ha 9,5 l til gjæring i gjæringskaret
Uansett så fikk jeg alt for høye verdier med speise i starten fordi jeg ikke hadde leste dokumentet god nok.Hadde ikke fått med meg at vørteren i seg selv bidro med CO2. Etter at jeg fikk det inn i formelen stemte det mye bedre. For eksempel så vil en vørter på 20grader bidra med 1,7g/L CO2 ved null overtrykk. Da ble mengde med Speise rundt 5%
Denne tabellen er limt inn i arket.
I arket er det Vpb, Ck, AEk og AEb som skal plottes inn.