1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Karbonere med vørter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 4 Nov 2016.

 1. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Kalkulatoren forteller deg hvor mye du trenger av sukker, druesukker (dekstrose) eller DME. Det spiller etter min mening ingen rolle hva du velger. Bland det hele under oppkok, og tilsett på den måten du foretrekker (blande det inn i blandekar, eller tilsette med sprøyte).

  edit: Leste nok innlegget ditt litt fort. Smart ide å karbonere noe med vørter og resten med sukker, selvfølgelig.
   
 2. Bryggarn

  Bryggarn
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Takker for svar folkens!

  Var i utgangspunktet ikke så interessert i å teste forskjeller. Selv om det virker interessant i seg selv, byr det jo på litt mer jobb. Det var mer ment i retningen at dersom sukker eller dme forringer smaken i noen nevneverdig grad, ville det vært bedre å holde det separat.

  ifølge kalk’en trenger jeg ca 2 liter vørter med aktuell og/fg for å oppnå ca 2,5 vol. Jeg anslår at jeg har ca 1,3 liter vørter. Da vet dere forholdet mellom de også.

  I denne omgangen blir det sprøytedosering.
   
 3. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Da er det bare å putte på Eldorado sukkerbiter i resten av flaskene. Easy peasy.
   
 4. Bryggarn

  Bryggarn
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Enkeltheten fristet her merker jeg. Rent sukker er vel ganske antibakterielt også?
  Tenker da på eventuell infeksjonsfare.

  Edit: kan legge til at jeg har litt infeksjonsnoia
   
 5. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Ja, jeg har brukt mye sukkerbiter oppigjennom uten spesielle tiltak. Bakterier trives ikke i sukker, det mener jeg å ha lest også.
   
  loebrygg liker dette.
 6. Stenumgard

  Stenumgard
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Sukkerbiter a 2 gram eller sånne poser med hvitt/brunt sukker man får med kaffen på bensinstasjonen pleier jeg å supplere med hvis jeg har for lite vørter.
   
  Mc. liker dette.
 7. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  De gangene jeg har manglet vørter har jeg bare tilsatt sukker i vørteren under oppkok, per kalkulatorens beregning. Det syns jeg er lettest. Da er det bare en væske som skal blandes inn, og den tilsetter jeg med sprøyte i samme blandingsforhold på alle flaskene. Har testa sukker og vørter opp mot hverandre flere ganger, og for min del utgjør det ingen nevneverdig forskjell.
   
  Finn Berger og Jo-Helge liker dette.
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det er sånn jeg gjør, også. Og at det ikke spiller noen rolle om du karbonerer med sukker eller vørter stemmer med min erfaring, også. Men det er alltid artig når noen gjør et lite eksperiment.

  Nå brygger jeg mye relativt svakt øl, og dermed vinner jeg litt i ølvolum på å karbonere med vørter. Jeg bruker ofte rundt to liter. Og dét spiller jo en rolle:p.
   
  cjohansen liker dette.
 9. Jo-Helge

  Jo-Helge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem
  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 10. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Jepp, å få med et par liter fra bunnen av kokekjelen er god nok grunn til å gjøre det sånn. Derfor jeg også karbonerer med vørter :)
   
 11. Bryggarn

  Bryggarn
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei godtfolk!

  Har akkurat karbonert min første batch med vørter og er strålende fornøyd med å ha «popped that cherry.» brukte selvfølgelig kalkulatoren som er nevnt ganske tidlig i denne tråden, som fortalte meg at jeg trengte omtrent 32 ml vørter (og/fg - .043/.006) per 0,33 flaske. Dette stemmer helt sikkert, slik som det pleier å gjøre med diverse andre bryggerelaterte kalkulatorer.

  Det som slår meg er, hvordan kan man enkelt regne seg fra og/fg og dosert mengde til g/l som jeg er vant med å operere med når jeg har brukt sukkerlake?

  Ikke at det er fryktelig viktig, men det hadde vært litt interessant å kunne konvertere dette til g/l for å sammenligne med den delen av batchen som ble karbonert med sukker.
   
 12. RealGone

  RealGone
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hordaland
  Eg pleier å stille kalkulatoren inn på gram pr liter. Med 6 g/l ender du opp med 2.35 vol Co2. Derifra kan du bare ta deg ut og prøve ulikt.
  Eg måler opp for hver flaske. Det skal sier. Mer arbeid, men eg brygger små batcher.

  La kalkulatoren jobbe med 1 liters tall. Enklere, så skalerer du opp.
   
 13. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  g/l hva da? Sukker? Gjørbart sukker er samme mengde, gitt at du har siktet på samme CO2-nivå. Om du lurer på g/l vørter så er det ml*OG. 32ml*1.043 = 33.3g.
   
 14. Bryggarn

  Bryggarn
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei,

  Henger ikke helt med på hva de ligningene du legger ved her egentlig gir ut, men jeg tror ikke det er det jeg er ute etter.

  La meg male et bilde...

  Se for deg at du sitter å skal bruke kalkulatoren for å finne ut hvor mye vørter du skal doseres ved flasking. Strømmen går, ingen Internett, ingen kalkulator. Du har det travelt, du har stukket om, alt er klart, du må bare vite hvor mange ml du skal trekke opp i sprøyte per flaske. What to do?

  Du gjør det på gamlemåten, penn å papir. Du vet fra dine sukkerlake-dager at 6,5 g sukker /l gir deg akkurat passe karbonering. Hvordan regne ut hvor mange ml vørter som tilsvarer 6,5 g sukker med kjent og/fg du trenger???

  Det skulle vel beskrive det jeg er ute etter, bortsett fra at jeg har strøm, nett, og flaskingen er unnagjort. Jeg ønsker å regne meg tilbake andre veien...

  Edit: det kan være at dette spm er så dumt at det hører hjemme i tråden med et mer passende navn, men jeg har forsøkt et par ulike tilnærminger uten at jeg føler meg spesielt trygg på at det stemmer.
   
  #614 Bryggarn, 12 Jul 2019
  Sist redigert: 12 Jul 2019
 15. Furu

  Furu
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Tror nok du finner det du er ute etter her:
  Kraeusening - German brewing and more

  Det er forøvrig en link til denne fra kalkulatoren på Brewersfriend.
   
 16. Bryggarn

  Bryggarn
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Heisann, snublet over den i etterkant av innlegget mitt her, men har ikke finlest det enda. Skal ta meg på tak å se litt mer nøye på det. I sluttenden slo jeg meg til ro med det. tidlige forsøk på utregning sa meg at faren for flaskebomber var overhengende, men etter å ha lest litt på siden du linker til + litt rundt omkring, kom jeg frem til at det nok går bra.
   
 17. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Det er en utrolig enkel formel i den linken, jeg synes det er greiere å bruke den enn kalkulatoren til brewersfriend.
   
 18. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det følgende er bare for å si noe om hvor landet normalt vil ligge. Sitter du og regner, og kommer til noe som ser rart ut i forhold til dette, har du antakelig gjort en feil ett eller annet sted.

  Jeg sitter som regel med 24 liter reint øl (ikke bunnfall) som skal karboneres. En pils på butikkstyrke som har gått fra 1.046 til 1.010, og skal karboneres til 2,2 volumes (litt forsiktig, men nok etter min smak), trenger oppunder 2 liter vørter fra det samme brygget. Så jeg sørger alltid for å ha 2 liter vørter når jeg brygger normalsterkt øl.

  Brygger du noe skikkelig sterkt, si en lys belgier på 8,5% som har gått fra 1.080 til 1.015, trenger du bare halvparten for å få den samme kraboneringsgraden. Så når jeg brygger noe litt sterkere, nøyer jeg meg ofte med en liter vørter - og så fyller jeg eventuelt på med litt druesukker.

  Nå sjekker jeg alltid med kalkulatoren - det er veldig fort gjort - men egentlig hadde jeg helt greit klart meg uten - det hadde sikkert ikke blitt galt.

  edit: Ser at dette ikke hjelper deg med prosjektet ditt, som forutsetter finregning:confused:.
   
 19. Bryggarn

  Bryggarn
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hehe, var vel først å fremst et behov for å kunne regne det om til noe som var kjent (antall g sukket per liter for eksempel), det er på en måte en knagg som jeg kan henge noe på (nå snakket jeg vel til pedagogen i deg tenker jeg ). Etter et par forsøk, så ble det som du sier feil, men det økte vel bare behovet for å forstå sammenhengen. Jeg tvilte vel innerst inne aldri på kalkulatoren. Fant forøvrig en annen side på braukaiser som snakker litt mer generelt om matematikken rundt dette uten hovedfokus på «Krausening». Kan være vært en gjennomlesning :

  Accurately Calculating Sugar Additions for Carbonation - German brewing and more

  Endte til slutt med å regne på hvor mye sg økte per flaske og følgelig karboneringsnivå.
   
 20. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  hehe - riktig; knagger er viktige. Jeg pleide å bruke 5 gr sukker per liter, og det gir omtrent de der 2,2 volumes.

  Jeg er ellers ganske enig med John Palmer (om dette, også:p); han bryr seg lite om karboneringsgrad, og kjører stort sett flatt 5 gram pr. liter.
   

Del denne siden