Karbonering i unitank

Etter at kjøkkenbryggeriet ble lagt ned grunnet oppussing, har nedetiden blitt preget av våpenkappløp i påvente av at det nye bryggeriet skulle stå ferdig. Følgelig er det også endel prosesser som jeg enda ikke har erfaring med...

Har nå som første brygg en kneipa stående i Fermentasaurusen på 35c. Kveik dyrket fra en boks fra Voss Bryggeri (det er en samling av vossakveik fra flere gårder? Anyone?). Spundingventilen har vært satt til 5psi fra begynnelsen (dvs etter at jeg oppdaget at den var stengt et par timer ut i gjæringen...). OG var 1.069, tørrhumling og tilførsel av ekstra gjærnæring et godt stykke ut i stormgjæringen (12 timer!), og den er etter ca 24 timer nede i 1.026.

Så. Spørsmålet: når i gjæringsforløpet stenger man spundingventilen for å oppnå naturlig karbonering?

Med kveiktemperatur skal en ønsket karbonering på 2,5 vol CO2 ha en trykksetting på 44,2 psi. Det er et godt stykke over både regulatoren til spundIt og overtrykksventil på dunken... men det skader kanskje ikke å stenge nå, for å kutte ned på fatkarboneringen? Samtidig unngår jeg videre tap av humlearoma? Men hva tåler gjæren av trykk? Ikke vet jeg forventet FG heller...

Jeg stenger ventilen nå, og om dette medfører en butterfly-effekt som ender i ragnarok,håper jeg dere har meg unnskyldt. Jeg ville jo bare lage god øl!

Skjønner jeg må brygge snarlig igjen for å komme over førstegangsten. Beklager lang post, trengte å lufte den mentale overtrykksventilen. Kloke svar vil også ha en beroligende effekt... En øl og, så jeg tar en. Skål!
 
Etter at kjøkkenbryggeriet ble lagt ned grunnet oppussing, har nedetiden blitt preget av våpenkappløp i påvente av at det nye bryggeriet skulle stå ferdig. Følgelig er det også endel prosesser som jeg enda ikke har erfaring med...

Har nå som første brygg en kneipa stående i Fermentasaurusen på 35c. Kveik dyrket fra en boks fra Voss Bryggeri (det er en samling av vossakveik fra flere gårder? Anyone?). Spundingventilen har vært satt til 5psi fra begynnelsen (dvs etter at jeg oppdaget at den var stengt et par timer ut i gjæringen...). OG var 1.069, tørrhumling og tilførsel av ekstra gjærnæring et godt stykke ut i stormgjæringen (12 timer!), og den er etter ca 24 timer nede i 1.026.

Så. Spørsmålet: når i gjæringsforløpet stenger man spundingventilen for å oppnå naturlig karbonering?

Med kveiktemperatur skal en ønsket karbonering på 2,5 vol CO2 ha en trykksetting på 44,2 psi. Det er et godt stykke over både regulatoren til spundIt og overtrykksventil på dunken... men det skader kanskje ikke å stenge nå, for å kutte ned på fatkarboneringen? Samtidig unngår jeg videre tap av humlearoma? Men hva tåler gjæren av trykk? Ikke vet jeg forventet FG heller...

Jeg stenger ventilen nå, og om dette medfører en butterfly-effekt som ender i ragnarok,håper jeg dere har meg unnskyldt. Jeg ville jo bare lage god øl!

Skjønner jeg må brygge snarlig igjen for å komme over førstegangsten. Beklager lang post, trengte å lufte den mentale overtrykksventilen. Kloke svar vil også ha en beroligende effekt... En øl og, så jeg tar en. Skål!

Fermentasaurusen tåler 2.4 bar. Hvis du gjærer på 35C, så får du ikke nok karbonering, med mindre du vil ha litt daft øl. Skjermaet på veggen ved siden av meg sier at du får maks 4.8g/l co2 ved 25C (skjemaet går ikke lengre enn til 25C) , som tilsvarer 2,45 vol/co2. 25C er et stykke under 35C. Alt etter hvor stort headspace du har så må du etterfylle co2. Du kan senke temperaturen under gjæring og fange mer co2 i ølet forsåvidt, til riktig nivå.
 
OG prøven smakte fortreffelig, men den hadde sikkert vært bedre om den hadde vært utgjæret og karbonert... Ønsker følgelig begge deler.

Tenker jeg beholder gjæringstemperaturen, og tar resterende karbonering på kaldt fat..

Men det finnes andre gjær med noe lavere arbeidstemperatur også... Når er det best å stenge ventiler på f.eks 18c?
 
Tilbake
Topp