Espen Breivik
Fylkesstyre
Gjenoppliver denne - har dette problemet selv, har hatt det helt fra jeg startet, men også i skrivende stund. Når jeg lager lyse, lette øl som skal være forfriskende så vil jeg gjerne ha relativt høy karbonering på akkurat de ølene.
Jeg har ca. 5 C, ~1.1 bar trykk - "set & forget". Får skum, ofte alt for mye på første tapping, men det er et problem jeg har tilskrevet at tappekranene og tappeslangene ikke er kalde nok i starten (skal installere vifte etterhvert). Så jeg har dimensjonert tappeslangene slik at iaf. andre tapping blir tilnærmet perfekt mtp. skumdannelse. Bruker Sodastream, har ingen mistenke om lekkasje - flaskene jeg bruker holder lenge - som forventet.
Som et eksempel i går har jeg hatt en super-lett Meksikans Lager stående på fat. Smaken er det ingenting å si på - fornøyd med den. Men tilsvarende trådstarter så ødelegges opplevelsen av at selve munnfølelsen føles flat. Det har stått 11 dager på 1.1 bar. All "research" som jeg har gjort gir ingen indikasjoner på at det finnes andre metoder (annet enn å karbonere kjappere ved å ha veldig høyt trykk noen dager) eller triks som skulle tilsi at man kan tvangskarbonere på andre måter.
Har fått samme kommentarer fra andre om at det føles flatere. Jeg mistenker at det kan være noe som er nevnt på tråden her om at man forventer "carbonic acid" eller det bittet man er vant med. Noen spørsmål til andre:
Jeg har ca. 5 C, ~1.1 bar trykk - "set & forget". Får skum, ofte alt for mye på første tapping, men det er et problem jeg har tilskrevet at tappekranene og tappeslangene ikke er kalde nok i starten (skal installere vifte etterhvert). Så jeg har dimensjonert tappeslangene slik at iaf. andre tapping blir tilnærmet perfekt mtp. skumdannelse. Bruker Sodastream, har ingen mistenke om lekkasje - flaskene jeg bruker holder lenge - som forventet.
Som et eksempel i går har jeg hatt en super-lett Meksikans Lager stående på fat. Smaken er det ingenting å si på - fornøyd med den. Men tilsvarende trådstarter så ødelegges opplevelsen av at selve munnfølelsen føles flat. Det har stått 11 dager på 1.1 bar. All "research" som jeg har gjort gir ingen indikasjoner på at det finnes andre metoder (annet enn å karbonere kjappere ved å ha veldig høyt trykk noen dager) eller triks som skulle tilsi at man kan tvangskarbonere på andre måter.
Har fått samme kommentarer fra andre om at det føles flatere. Jeg mistenker at det kan være noe som er nevnt på tråden her om at man forventer "carbonic acid" eller det bittet man er vant med. Noen spørsmål til andre:
- Hvor lenge lar folk øl med høy karbonering stå på fat med tvangskarbonering før dere er "fornøyd"?
- Vet noen om det kun er mengden CO2 som bestemmer "karbonbittet", eller er det andre ting som for eksempel pH som spiller inn?
- Type industripils - har de en veldig høy karbonering - har man fått en tilvenning der? Bruker de noe annet enn CO2 som tvangskarbonering?