Klassifisering av øltyper

Jeg ønsker dere herved alle velkommen til min ølblogg: gulating.wordpress.com.
Jeg har laget endel øl, og lest endel bøker om øl, og har også forsøkt å finne en enklere måte å klassifisere øltyper på.

Denne måten å klassifisere øl på er interessant for puber og bryggere mener jeg.

Jeg håper mange av dere vil ta dere tid til å lese litt og gjerne komme med kommentarer.

Jeg har kommet fram til ti kategorier, og to ekstra kategorier, som jeg mener alt øl som er tilgjengelig i norske kan plasseres under.
Disse ti er : Pils, Lager, Hveteøl, Blond Ale, Pale Ale, Red/Amber Ale, Brown Ale, Black Ale, India Pale Ale/Strong Ale, Belgisk Ale.
Ekstrakategorier er spesialøl og sesongøl.

Ler her :
http://gulating.wordpress.com/2011/10/16/moderne-klassifisering-av-ol/
 

Vedlegg

  • pale ale.jpg
    102,4 KB · Sett: 509
Lager er en vid kategori ja. Det er en samlekategori for all undergjæret øl som ikke er pils.
Jeg har med undertypene Bayer, Bokkøl, Amber Lager, Svart Lager og Dampøl.

http://gulating.wordpress.com/2011/10/13/ol-kategori-nr-2-lager/ Pils er her:
http://gulating.wordpress.com/2011/10/13/ol-kategori-nr-1-pilsner/ Hveteøl
http://gulating.wordpress.com/2011/10/16/ol-kategori-nr-3-hveteol/ Blond Ale
http://gulating.wordpress.com/2011/10/17/ol-kategori-nr-4-blond-ale/ Pale Ale
http://gulating.wordpress.com/2011/10/18/ol-kategori-nr-5-pale-ale/
 

Vedlegg

  • fem øl.jpg
    fem øl.jpg
    52,4 KB · Sett: 428
Kjempefin blogg Rolf. Ikke lest alt ennå, men.....
Savnet oppskriftene på de fantastiske Gulating utgavene du skryter av  ;)
 
Kjetil ;

Min favoritt Gulating øl er Apekatten; en american pale ale, jeg bruker Maris Otter malt, Simcoe, Amarillo og Cascade, tørrhumler med Cascade. IBU 37
Inderen er en såkalt 60-min IPA, dvs kontinuerlig tilsatt humle. Bruker Maris Otter her også. Humler med Columbus, Simcoe, Centenniel og Cascade. Tørrhumles med Cascade, Centenniel og Columbus. IBU 75
 
Jeg har lagt ut en artikkel om hva en slik klassifisering kan brukes til på Gulating

http://gulating.wordpress.com/2011/11/06/er-utvalget-bra-eller-darlig/
 
Noen av stilene som er satt i samme kategori har tilsynelatende lite med hverandre å gjøre.
Hva med altbier? :jaha:
Altbier-stilene faller litt mellom stolene her, da altbier ofte er for lys til å kalles brown ale, og varierer avhengig av regional tilhørighet.
 
OlaM, du tenker kanskje på at Lambic verken er overgjæret eller undergjæret? I så fall har du rett, og kategorien kan f.eks. kalles Belgisk Øl.
 
Her er om Altbier på beeradvocate :

Description:
A Düsseldorf specialty, an Altbier is a German style brown ale, the “alt” literally translates to "old" in German, and traditionally Altbiers are conditioned for a longer than normal periods of time. Other sources note that "alt" is derived from the Latin word "altus," which means "high" and refers to the rising yeast. Take your pick, but the extended conditioning mellows out the ale's fruitiness and produces an exceptionally smooth and delicate brew. The color ranges from amber to dark brown, medium in carbonation with a great balance between malt and hops.

Beeradvocate er altså enige med meg, altbier er en tysk brown ale.
 
Rolf IS skrev:
Her er om Altbier på beeradvocate :

Description:
A Düsseldorf specialty, an Altbier is a German style brown ale, the “alt” literally translates to "old" in German, and traditionally Altbiers are conditioned for a longer than normal periods of time. Other sources note that "alt" is derived from the Latin word "altus," which means "high" and refers to the rising yeast. Take your pick, but the extended conditioning mellows out the ale's fruitiness and produces an exceptionally smooth and delicate brew. The color ranges from amber to dark brown, medium in carbonation with a great balance between malt and hops.

Beeradvocate er altså enige med meg, altbier er en tysk brown ale.

Skeptisk.
4310346156_c2af50ac21.jpg


Red.: Utbrodering: Klassifiseringen er ment til å dekke ølutvalget i norske butikker, og avbildet her er den eneste altbieren som er tilgjengelig på vinmonopolet. Jeg vil ikke argumentere for at det meste av Alt er lyst, bare at det i norsk sammenheng ikke virker hensiktsmessig å plassere den under Brown Ale.
 
Jeg vil anta Beer Advocate helst sikter til at altbier ofte er av brunlig farge, ikke at det egentlig er en type brown ale som sådan. Humleprofil og gjærkarakter skiller seg en del fra typisk brown ale. Og den er heller ikke alltid brun av farge.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
 
Jeg er enig med dere, altbier er enten som en tysk pale ale, eller som en tysk amber ale, skal endre dette. Har lest litt mer.
 
Jeg ser at du nevnte dampøl?
Jeg kjøpte to flasker av en øl produsert i San Francisco som heter Anchor Steam Beer når jeg var i Danmark i fjor vinter. Veldig god øl!
Men hva er det egentlig? Hvordan lages det? Har enda den siste til pynt i barskapet :)
 
Anchor Steam Beer er den orginale California Common, og er en hybridøl (gjæres på rundt 16 grader C). Brygges med pale malt, crystal 40 og humles med Northern Brewer. Steam Beer er varemerke, og øvrige produsenter av denne typen øl må derfor typeangi den som California common. Eller dampøl. Eller noe helt annet ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tilbake
Topp