Hei Audun!
Det du gjorde var ikke feil! Du gjorde det helt enkelt nesten riktig!
Når man brygger etter Brew In A Bag (BIAB) prinsippet pleier man å meske i 90 min med alt meskevann og skyllevann fra starten. Fordelen med dette er en raskere bryggeprosess, bedre pH balanse, enklere utstyr osv, men noe dårligere (5%) utbytte!
Mange ølbryggere som vanligvis brygger med 3 kjeler som har prøvd dette i ettertid blir litt begeistret for BIAB, spesielt når man ser BIAB bryggerene brygger på kveldstid!!! De tar ta den kokende vørteren rett over på sterile kanner, lar kannene kjøles til neste dag og tilsetter gjæren da! Vørter til starteren lagde de jo sammen med hovedbatchen dagen før. Og nesten ikke noe utstyr som skal vaskes!!!
BIAB har tatt helt av i Australia. Dette er en raskere og enklere start på All Grain! Sjekk ut linkene for tonnevis med BIAB info:
http://biabrewer.info/ (siden var midlertidig nede i dag!)
http://www.aussiehomebrewer.com
Det du gjorde var å brygge etter Maxi-BIAB prinsippet. BIAB + skylling. Til skyllingen bruker du 78gr varmt vann. Se på forumet her hvordan alle bryggerene med kjølebokser gjør det! Husk bare at du ved denne måten tar noe av BIAB vannet for å bruke det til skylling! 15 min burde holde!
BIAB løser faktisk flere av de største utfordringene med All Grain brygging!
Bryggetiden går vesentlig ned!
Utstyret er enklere og billigere!
Mye mindre styr med rigging og vasking!
De fleste ølbryggere løser disse problemene med større batcher!
Dette skaper jo et annet problem! Øllet skal jo også drikkes!
Så mitt råd er vel egentlig! Brygg en eller to små batcher BIAB samtidig og få mange forskjellige øl opplevelser fremfor brygging av 10 større batcher pr år!