Koking av maltekstrakt

Hei.
Har nettop begynt med hjemmebrygging og laget to ølkit.

Det første kittet skal flaskes denne helgen, der fulgte jeg oppskriften og blandet maltekstrakt og vann i gjæringsdunken. Tilsatte sukker (i know) og fylte opp resterende vannvolum og gjær.

Da jeg ville lære av mine nybegynner feil så når jeg skulle sette mitt andre øl kit så kjøpte jeg et premium kit av saga, europris :D. Golden blond ale.
Der fulgte det med 3kg maltekstrakt (skulle da ikke tilsettes sukker). Litt bedre gjær, 50g tørr humle og 100g flaske sukker.

Etter å ha lest howtobrew first edition av john palmer så bestemte jeg meg for å koke maltekstrakten.
Når vannet i kjelen nærmet seg koketemp så tilsatte jeg maltekstrakten, rørte rundt i noen minutter til jeg oppnådde "hotbreak". Kjølte så kjelen ned i isbad, blandet tilslutt sammen i gjæringsdunk.

Mitt spørsmål er, ser at i nyere tid så frarådes det å koke ferdig humlet maltekstrakt. Da ekstrakten er allerede kokt og humlet. Gjelder dette 1t koking som ved humling eller har jeg fucket ølbrygget mitt nå med mitt 5min oppkok?
 
Hvor lenge humlen koker har mye å si. Kokes den lenge (60min) får du bitterheten som f.eks. pils. Humlen som kokes kortere gir aromaen som i IPA, hvor det ofte også tilsettes humle under gjæringen for enda mer humlesmak -tørrhumling (IPA har forøvrig mye bitterhumle også). Derfor tilsettes humle av diverse typer i forskjellig mengde ved forskjellige tidspunkt. Koker du ekstrakt som er ferdig humlet gjøres aromahumlen om til bitterhumle avhengig av koketid. Sånn sett har nok ikke 5min kok av ekstrakten så mye å si :)
 
Og tilsetter du tørrhumle så vil den gi en del smak som kan veie opp litt for "tapet" av aromahumle.
 
Tilbake
Topp