Hej Hannaas. Tak for svar. Jeg er pt. igang med booken YEAST. Jeg har ok kontrol på brygging, det som jeg ikke har brukt mye tid på er oppskriftene. Det er selvsagt noe som må komme.
Ok, da er det bare å putte dine tall inn i følgende formel og løse for x (total maltvekt):
utbytte * (andel_basemalt * 296 + andel_spesialmalt * 268) * x / volum = SG-poeng.
Eksempel:
utbytte = 75% = 0,75
andel_basemalt = 90% = 0,9
andel_spesialmalt = 10% = 0,1
volum = volum før koking = 30 L
SG-poeng = 50 (ønsket SG før kok er 1,050)
0,75 * (0,9 * 296 + 0,1 * 268) * x / 30 = 50
Løser for x:
x = 50 * 30 / 0,75 * (0,9 * 296 + 0,1 * 268) =
6,82 kg.
Så er det bare å beregne hver enkelt maltsort utfra prosentandelen i oppskriften.
PS: Dette er litt forenklet, da hver maltsort har sitt eget potensielle utbytte, men for meg fungerer det greit å bruke 296 for basemalt og 268 for spesialmalt.