1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Kontinuerlig skylling i Infussion meskekjele

En tråd i 'Utstyr' startet av Knut Birkeland, 12 Feb 2018.

 1. Knut Birkeland

  Knut Birkeland
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg lager en tråd som Miguel's "Resirkuleringsløsning for Infussion meskekjele" men nå med litt spørsmål om skylleproblemer! Har kun 4 brygg på systemet så litt urutinert enda, men har brygget i 2 år. Først prosessen, mesker med en 40-50liter vann + malt. 1 stegsmesk på 64-67 grader og resirkulerer ikke under meskingen! Har en SS Brewtech Recirculation Manifoil tilpasset med ett vinkelrør midt i meskekjelen. Ved temp økning til utmesk resirkuleres det gjennom en HERMS coil i en 32 liter HLT som står med vann på kok. Bruker bare Herms coilen for å få tempen raskt opp til utmesk siden meskekjelen er isolert (vel den faller 1-1,5 grader under mesk). Etter 10 min resirkulering er mesken 76 og HLT ca. 80-82 grader, wunderbar, denne tempen passer fint, kan starte skylling med en gang, eller jeg skal vel helst vente i 10min.

  Så kommer selve skyllingen, den går fort, maks en halv time, jeg klarer ikke stille kuleventilene ut fra HLT og meskekjelen nøyaktig nok, det skal ikke mye til før det renner litt fortere ut av meskekjelen så maltsengen blir eksponert, eller for sakte slik at vannstanden over mesk øker. Hvis jeg da prøver å fininnstille på farten ut av HLT tilsvarende så blir det gjerne gale andre veien igjen. Er det bare slik kontinuerlig skylleverden er?
  Hadde tenkt å ha slanger fast montert, men med hurtigkoblinger for å ta av ting for vask.Til nå i en innkjøringsfase ihvertfall har jeg SØLET med å ta av koblingen for å finsjekke flow, uten at det hjalp særlig. Farten ut av resirkuleringsmanifoilen er dessuten vanskelig å se!
  Synes å huske at noen sa at 30min skylling var lenge nok, men at anbefalingen var 60min, hva er meningene her? Sparer helst tid.

  Løsningene ser jeg litt folkelig for meg i følgende kategorier, for å gjøre det enkelt velg nummer/numre og ligg ved en forklaring/løsning...
  1. Urutinert, dette er enkelt, vi klarer å stille kuleventilene våre helt fint. Løsning: kuleventilstillekurs på Taiwan
  2. Herremann urutinert har du hørt om Blichmann Autosparge????? Den løser alle problemer (til en pris uten vask). Tror den "kolliderer" med resirkuleringsmanifoil, den henger også i midten, eller kan autosparge flottøren stilles litt skrått ut til siden? Da er vel den en fin løsning?
  3. Flow-målere. Høy tekno-dingse nerd faktor sammen med bling faktoren, det blir vinn-vinn altså toppers. Er det noen flow-målere her inne noen som vil slå ett slag for det med tips og handleliste?
  4. Du har ikke kule nok kuleventiler, det er noen som heter noe annet og som lettere kan finjusteres...
  5. Andre forslag....

  Bilder av skylle kran inn og ut vedlagt. Noen blemmer og spore?
   

  Vedlagte filer:

 2. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Kneika på slangen mellom HLT og mesk ville jeg blitt kvitt. Og satt HLT høyere.

  Og, det er vanskelig å få det veldig jevnt uten ei pumpe eller ventil på HLT som blir trigget av en sensor i meskekjelen faktisk. Det du opplever er at jo mer vann du har i HLT jo større er trykket på ventilen ut, så da renner det raskere. Etterhvert som du har mindre vann i HLT vil trykket bli mindre og det vil strømme saktere, så man må egentlig følge med for å få det jevnt, en av mange grunner til at jeg droppet å skylle..Funket helt fint med sensor, men ja.. ork.

  En autosparge vil faktisk jevne ut noe av dette.
   
 3. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Dersom du skyller raskt med kontinuerlig skylling øker sannsynligheten for at du får kanaler i mesken, der skyllevannet bare renner rett gjennom uten at du får skylt ut sukkeret. Når man skyller sakte skjer ikke dette så lett.

  Siden du vil ha rask skylling vil jeg anbefale partiskylling (Batch sparge).
  Da gjør du som nå fram til du har sirkulert vørteren i HERMS'en.
  Så tapper du av all vørteren.
  Fyller på vann fra HLT, rører godt og lar det stå en liten stund mens du sirkulerer. Denne sirkuleringen er ikke for å øke temperaturen, men for å få klar vørter igjen etter at du har rørt i mesken.
  Så tapper du av resten av vørteren og er klar for kok.

  Ved partiskylling vil man tappe av ca like mye i hver avtapping. Trenger selvfølgelig ikke å være helt likt.
  Så når du mesker bruker du 1/2 mengden av det du vil ha til kok + det malten binder opp.
  I runde 2 tilsetter du da vann som tilsvarer den siste halvdelen av mengde til kok.

  Dette er raskt og enkelt.
   
  1Morten og Finn Berger liker dette.

Del denne siden