Kveik, tørrhumling og temperatur

Har en tass gående med m12 kveik. Tenkte å tørrhumle like etter stormgjæring, og siden jeg gjærer på 35-40c så er det omtrent etter 1 dag. Det jeg er litt bekymret for er at jeg skal få noen «udigge» smaker ved å kaste oppi humlen på så høy temp! Skal ha oppi Citra og Loral.

Har gjort dette før og det har gått bra, men var en batch hvor det smakte gress og da mistenker jeg at grunnen var høy temp under tørrhumling.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Har en tass gående med m12 kveik. Tenkte å tørrhumle like etter stormgjæring, og siden jeg gjærer på 35-40c så er det omtrent etter 1 dag. Det jeg er litt bekymret for er at jeg skal få noen «udigge» smaker ved å kaste oppi humlen på så høy temp! Skal ha oppi Citra og Loral.

Har gjort dette før og det har gått bra, men var en batch hvor det smakte gress og da mistenker jeg at grunnen var høy temp under tørrhumling.
Skal det på flaske eller fat?
 
Hvor lenge lar du humler ligge i?
Det kan bli gressmak etter en uke. Jeg pleiet ikke å tørrhumle i mer enn 4-5 dager. 35 grader burde jo være greit for humler. WP kjøres jo gjerne på 80 grader og der omkring.
 
Siden det skal på fat, trenger du ikke være bekymret for hop creep, så da kan du, om du har mulighet til kald kræsj uten O2 ingress, kjøle ned ølet etter endt gjæring og tørrhumle på den temperaturen du ønsker.
Akkurat dette ølet ble ikke trykkfermentert/eller coldcrashet. Jeg kjørte temp ned til 20c og tørrhumlet i 5 dager. Så tappet jeg på fat og satte i kjøleskapet.

Har ikke noe problem med å kjøle ned temp. Spørsmålet var egentlig om det er en dårlig ide å tørrhumle på 30-35 grader da jeg ønsket å kaste oppi rett etter stormgjæring, slik jeg gjør på mange andre typer. Men disse gjæret jo på rundt 20 som regel og da kaster jeg det oppi uten ettertanke;)
 
Sist redigert:

Kloakk

Norbrygg-medlem
Akkurat dette ølet ble ikke trykkfermentert/eller coldcrashet. Jeg kjørte temp ned til 20c og tørrhumlet i 5 dager. Så tappet jeg på fat og satte i kjøleskapet.

Har ikke noe problem med å kjøle ned temp. Spørsmålet var egentlig om det er en dårlig ide å tørrhumle på 30-35 grader da jeg ønsket å kaste oppi rett etter stormgjæring, slik jeg gjør på mange andre typer. Men disse gjæret jo på rundt 20 som regel og da kaster jeg det oppi uten ettertanke;)
Det jeg gjør når jeg bruker kveik og skal tørrhumle er at jeg venter så lenge jeg kan i forhold til utgjæring før jeg tørrhumler, så er det kald kræsj umiddelbart etter endt gjæring så humla kan synke og jeg kan få ølet av humla og over på fat.. Har gått fint hittil :)
 
Det jeg gjør når jeg bruker kveik og skal tørrhumle er at jeg venter så lenge jeg kan i forhold til utgjæring før jeg tørrhumler, så er det kald kræsj umiddelbart etter endt gjæring så humla kan synke og jeg kan få ølet av humla og over på fat.. Har gått fint hittil :)
Så med andre ord så gjør du: Gjæring ved høy temp, kaster oppi humla når gjæringen er ferdig, så umiddelbart coldcrash og over på fat?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Så med andre ord så gjør du: Gjæring ved høy temp, kaster oppi humla når gjæringen er ferdig, så umiddelbart coldcrash og over på fat?
Nesten, jeg tørrhumler heeeelt på slutten av gjæringa sånn at det lille oksygenet som skulle komme inn i karet forsvinner ut av den siste gjæringa. Og så fort jeg er trygg på at ølet er utgjæret kald kræsjer jeg, for da synker humla til dagen etter og jeg kan få ølet av humle og annet bunnfall. Fra tørrhumling til fating går det rundt 2 døgn :)
 
Topp