La gjæringstemperaturen gå

Echo

 
Har en Kølsch gjærende i romtemp på 19,5-20 grader. Tem i karet er nå på 21,2 og muligens økende.
'Gjæren (wlp029) skulle gå mellom 18-21 grader. Spørsmålet er om jeg skal kjøle ned eller la naturen gå sin gang?
 
Når den først har steget såpass ville jeg ikke ha senket temperaturen, men prøv å unngå videre økning. Senker du temperaturen risikerer du at gjæringen stopper opp før den er helt ferdig. Kölsch gjæres best på 16-17 grader i ølet, så prøv gjerne det neste gang. Regner med at dette ølet blir noe fruktig og ikke så veldig likt Kölsch egentlig, selv om det kan bli godt :)
 
16-17 grader skriver du Bjarte. Gjelder dette selv om WLP skriver 18-21 på sin 029 Kølsch gjær?
 
Erfaringsmessig er 16-17 grader en fin temperatur på både WLP029 og WY2565. Anbefalingene fra gjærprodusentene er nok basert på noen kompromisser for at gjennomsnittet skal få et best mulig resultat, men det betyr ikke nødvendigvis at det er det beste alternativet. Så lenge man har nok, frisk gjær (bruk mrmalty) og bra beluftning av vørteren så gir 16-17 grader en veldig rein og fin kölsch. 21 grader gir en god del mer fruktighet.
 
Erfaringsmessig er 16-17 grader en fin temperatur på både WLP029 og WY2565. Anbefalingene fra gjærprodusentene er nok basert på noen kompromisser for at gjennomsnittet skal få et best mulig resultat, men det betyr ikke nødvendigvis at det er det beste alternativet. Så lenge man har nok, frisk gjær (bruk mrmalty) og bra beluftning av vørteren så gir 16-17 grader en veldig rein og fin kölsch. 21 grader gir en god del mer fruktighet.
Suverent - takker for tips
 
Tilbake
Topp