LarsUlv
Norbrygg-medlem
Fordi de er noen rotehoder!!Men hvorfor ligger begge versjoner av dataarket på nettstedet deres?
Du får sende de en mail og be de rydde opp så de ikke starter en lagerkrig nord for Skagerak!
Fordi de er noen rotehoder!!Men hvorfor ligger begge versjoner av dataarket på nettstedet deres?
Interessant, ja. Artikelen har jeg også brukt i tillegg til end del artikler som finnes på byo.com. Det blir for Amerikansk - må nok lese litteratur fra Tsjekkia - kanskje noe timer språk undervisning fra Vladimir hjelper.Det virker som du har presise opplysninger om OG på flere tsjekkiske øl. Ville du kunne funnet ut FG også, hvis du har pålitelige kilder? Men dette er kanskje butikkstyrke? Jeg har alltid oppfattet medium FG som et av hovedtrekkene ved tsjekkiske øl. Jeg pleier å meske varmt (67-ish) – og sikte mot 1015. Den kraftige bitterheten på rundt 40 IBU blir for fremtredende for min smak om den ikke balanseres. Nå skal det sies at det er en stund siden jeg har smakt ekte tsjekkisk pils. Bernard er god (må kjøpes igjen snart), men den Urquellen som selges i butikk i Norge er gyselig. Kan det være at butikkversjonene er basert på andre verdier enn de man bruker i Tsjekkia? Denne artikkelen oppsummerer godt de dataene jeg har basert min brygging på.
Jeg sendte eposten i dag.Fordi de er noen rotehoder!!
Du får sende de en mail og be de rydde opp så de ikke starter en lagerkrig nord for Skagerak!
Tsjekkisk er ikke lett. Jeg prøvde meg på det, fordi vi reiste til Praha hver vår med 3.klassene i historie i en periode i mitt lektor-liv, og jeg blei temmelig interessert i tsjekkisk historie. Men jeg blei sittende aleine med ei Teach Yourself-bok, og det blei for drøyt, sjøl om jeg holdt på med det en vinter.Interessant, ja. Artikelen har jeg også brukt i tillegg til end del artikler som finnes på byo.com. Det blir for Amerikansk - må nok lese litteratur fra Tsjekkia - kanskje noe timer språk undervisning fra Vladimir hjelper.
Men - jeg mangler lit om hva som kommer etter gæring. Jeg pleier å bruke kegs, la det stå i 8 uker på 1 Celsius, så 1 uke på CO2 og så flasker jeg (det som er igjen )
Hvem av dere karbonere Bohemian i flasker? Bruker dere F2 + Sukker? Jeg må lese meg opp på dette med flasker og CO2. Tips?
Mulig du var ironisk, men spesielt amerikansk var det vel ikke om vi ser bort fra Fahrenheit-referansene? Og jeg står på at 1.015 er midt i blinken for selvbryggede tsjekkiske lyse lagere. Har laget noen selv oppigjennom – og også fått tilsendt glimrende versjoner fra andre bryggere. Men hjemmebrygging og tradisjonsbrygging i eldgamle europeiske bryggerier er ikke helt det samme. Dekoksjon har jeg lagt bort for godt etter å ha testet samme (tsjekkiske) ølet med enkel og dobbel dekoksjon – og uten dekoksjon. Hadde riktignok bare Weyermann gulvmaltet tilgjengelig den gangen, og det viser seg jo å være ganske velmodifisert.Interessant, ja. Artikelen har jeg også brukt i tillegg til end del artikler som finnes på byo.com. Det blir for Amerikansk - må nok lese litteratur fra Tsjekkia - kanskje noe timer språk undervisning fra Vladimir hjelper.
Men - jeg mangler lit om hva som kommer etter gæring. Jeg pleier å bruke kegs, la det stå i 8 uker på 1 Celsius, så 1 uke på CO2 og så flasker jeg (det som er igjen )
Hvem av dere karbonere Bohemian i flasker? Bruker dere F2 + Sukker? Jeg må lese meg opp på dette med flasker og CO2. Tips?
Som @Finn Berger skriver, tsjekkisk er ikke lett. Gjerne si ifra om du trenger hjelp med å oversette noemå nok lese litteratur fra Tsjekkia - kanskje noe timer språk undervisning fra Vladimir hjelper.
Jeg planleger ihvertfall å meske på 67-ish og satser på litt høyere FG. Jeg skal bruke weyermann gulvmaltet jeg også. Noen bryggere mener at maltet er så veldig modifisert at man kan droppe stegmesking også. Hva slags erfaring har du med dette?Og jeg står på at 1.015 er midt i blinken for selvbryggede tsjekkiske lyse lagere. Har laget noen selv oppigjennom – og også fått tilsendt glimrende versjoner fra andre bryggere. Men hjemmebrygging og tradisjonsbrygging i eldgamle europeiske bryggerier er ikke helt det samme. Dekoksjon har jeg lagt bort for godt etter å ha testet samme (tsjekkiske) ølet med enkel og dobbel dekoksjon – og uten dekoksjon. Hadde riktignok bare Weyermann gulvmaltet tilgjengelig den gangen, og det viser seg jo å være ganske velmodifisert.
Stegmesker egentlig aldri. Men legger ofte inn et dekstrinasjonssteg på 72 grader etter hovedtemperaturen. Usikker på om det har betydning... Dropper utmesk også – går rett mot kok under skylling.Som @Finn Berger skriver, tsjekkisk er ikke lett. Gjerne si ifra om du trenger hjelp med å oversette noe
Jeg planleger ihvertfall å meske på 67-ish og satser på litt høyere FG. Jeg skal bruke weyermann gulvmaltet jeg også. Noen bryggere mener at maltet er så veldig modifisert at man kan droppe stegmesking også. Hva slags erfaring har du med dette?
De fleste er enige i at dekoksjon har ingen effekt så lenge man bruker moderne malttyper. Samtidig er dekoksjon veldig viktig for tradisjonelle bryggerier som bruker tradisjonelt malt.
Jeg fant en artikkel fra Tsjekkia. Denne beskriver eksperiment hvor bryggere prøvde å brygge det samme ølet ved bruk av infusjon, singel, dobbel og trippel dekoksjon. Ølene ble analysert bl.a. hos Pilsner Urquell sitt laboratorium. Artikkelen sier:
The mashing process significantly affects the character of the finished beer and that is why it is important to follow the traditional mashing method. Although it is possible to achieve similar analytical results using different technological (mashing) processes, it is obvious that the final
effect of the individual beer components will dramatically influence the sensory evaluation. A change of the brewing process can have fatal consequences especially for Czech beers, which are traditionally brewed using decoction mashing resulting in their exceptional drinkability.
Legger ved hele PDF-en for dem som har lyst til å lese gjennom (tsjekkisk/engelsk).
Det er vørterstyrke som er hovedinformasjon om øl i Tsjekkia. Øl som f. eks selges som dvanáctka (dvanáct betyr tolv) har OG på omtrent 12°P. Og dvanáctka har omtrent 5% alc. Det er tradisjonelt og normalt uavhengig av bryggeri. Radegast skriver at vørterstyrke av Ryze hořká dvanáctka er nøyaktig 12,25°P og oppgir 5,1%ABV. Så FG må være omtrent 1.011. Det er selvfølgelig mulig at jeg tar feil, men dette er jo ren matematikk
Kan ofre litt Bernard for science og måle. OG blir nok ikke nøyaktig 11°, men om det faktisk er 10,9, eller 11,2 spiller vel ingen rolle. Jeg prøver uansett å sende mail til bryggeriet - kanskje lærer vi noe nytt .Akkurat FG er jo rimelig enkelt å måle med ei oechslevekt, så det tallet burde være innenfor å sjekke på de ølene man ønsker å kopiere. Så er det vel også unntakene at bryggeriene oppgir eksakt OG, slik at det er litt uklart om et øl som selges som 11°er akkurat det.
Bernard skyller seg ut fra andre tsjekkiske øl. Samtidig er ølet veldig tsjekkisk og Bernard bruker tradisjonell tsjekkisk bryggeprosess og tradisjonelle råværer. Jeg sente dem mail i dag og spurte om litt mer info, så vi får se om vi får vite noe mer.Jeg oppdaget denne tråden litt sent (nå), men vil bare si at jeg synes Bernard er noe utypisk for tsjekkisk pils. Jeg synes den er nærmere enn tysk pils i den forstand at den er tørrere og crispere og har mindre preg av diacetyl. Alt dette er komplimenter hos meg.
Så vil jeg støtte framhevingen av å bruke mye gjær og kontroll på gjæringsprosessen.
Takk for forelesningen. Tar gjerne flere av disse.I dag fant jeg en bok om tsjekkisk humle i PCen min. Boka er skrevet av Humleinstituttet i Žatec og kan lastes ned her. Jeg fikk ide om å skrive litt om tsjekkisk humle.
Infoen kommer fra Foreningen av humledyrkere i Tsjekkia, forskjellige bryggerier og selve boka.
Mange mener at det eneste rette i en tsjekkisk lager er Saaz. Dette er feil, selv om Saaz er veldig populær og fullstendig uerstattelig. Tsjekkiske bryggerier bruker nemlig flere andre humlevarianter enn Saaz.
Noen bryggerier skriver at de bruker kun Žatecký chmel (Žatec-humle). Det er viktig å vite at dette betyr humle dyrket i Žatec-området, ikke nødvendigvis Saaz. Saaz heter Žatecký poloraný červeňák i Tsjekkia og det er dette navnet bryggerier bruker om de refererer til Saaz.
Det dyrkes mange humlevarianter i Tsjekkia:
Bor og Sládek (registrert i 1995), Premiant (1996), Agnus (2001), Harmonie (2004), Rubín (2007), Kazbek og Vital (2008), Saaz Late og Bohemie (2010).
I 2017 var Saaz, Sládek og Premiant de tre mest dyrkede humlesortene i Tsjekkia.
I 2016 var Tsjekkia verdens største produsent av aromahumle, nest største produsent av humle i EU og nummer 3 i hele verden.
Det viste seg å være vanskelig å finne ut nøyaktig hva slags humle bryggerier i Tsjekkia bruker. De fleste gir ikke mer info enn at de bruker humle, eller Žatec-humle. Men etter hvert klarte jeg å finne litt info:
Radegast bruker kombinasjon av Saaz, Sládek og Saaz Late i de fleste ølene. De brygger også en ekstra bitter lager med tysk Polaris.
Gambrinus bruker kun Sládek i alle ølene sine
Primátor bruker kombinasjon av Saaz og Sládek i sin Prémiový ležák
Ostravar skriver at de bruker nyere humlesorter fra Žatec i sin 12° lager, men skriver dessverre ikke hvilke
Svijany Bryggeriet kjøpte i 2006 andel hos en humleprodusent og dyrker egen humle. De skriver at de dyrker flere tradisjonelle humlesorter (men skriver ikke hvilke). De brygger øl som heter Prémiový ležák 450 som er humlet kun med gammel variant av Saaz som heter Osvaldův klon.
Urquell bruker kun Saaz
Jeg klarte dessverre ikke å finne bryggerier som nevner bruk av Premiant. Foreningen av humledyrkere skriver dog at både Premiant og Sládek er veldig populære humlesorter og mange bryggerier bruker enten Sládek aller Premiant som bitter og midt-boil humle.
Noen få ord om de mest populære humlevariantene:
Saaz/Žatecký poloraný červeňák
Navnet:
Žatecký = fra Žatec
poloraný = middels tidlig (modner middels tidlig i sessongen)
červeňák - červená betyr rød, navnet beskriver rødaktig farge av stengelen
Saaz er en av edelhumlene og er nr.2 av de mest populære humlevariantene i hele verden. Saaz fins i 9 varianter (kloner) i Tsjekkia og disse ble registrert mellom 1952 og 1993. Osvaldův klon som brukes/dyrkes av Svijany bryggeriet er eldst (1952).
I 2017 ble Saaz dyrket på 4317 ha i Tsjekkia.
Sládek
Ordet sládek betyr brygger (slad=malt)
Sládek er etterkommer av Saaz og Northern Brewer. Brukes som dual-purpose humle i Tsjekkia, som oftest mest Saaz. Brukes ofte som smaks- og aroma humle i billigere øl.
I 2017 ble Sládek dyrket på 295 ha i Tsjekkia.
Premiant
Premiant er en dual-purpose humle med forholdsvis høy alfra syre og neutral bitterhet. Premiant har 50% av sin genetisk opprinelse fra Saaz. Premiant klarte å pushe (nesten helt) ut utenlandske humlevarianter (bl. a. tysk Perle) fra tsjekkisk brygging.
I 2017 ble Premiant dyrket på 165 ha i Tsjekkia.
Bortsett fra Sládek er også Bor, Harmonie, Rubín og Agnus etterkommere av Northern Brewer, så alt tyder på at Northern Brewer er (eller var) også mye brukt i tsjekkisk brygging.
Skål
Fabelaktig fin info!I dag fant jeg en bok om tsjekkisk humle i PCen min. Boka er skrevet av Humleinstituttet i Žatec og kan lastes ned her. Jeg fikk ide om å skrive litt om tsjekkisk humle.
Infoen kommer fra Foreningen av humledyrkere i Tsjekkia, forskjellige bryggerier og selve boka.
Mange mener at det eneste rette i en tsjekkisk lager er Saaz. Dette er feil, selv om Saaz er veldig populær og fullstendig uerstattelig. Tsjekkiske bryggerier bruker nemlig flere andre humlevarianter enn Saaz.
Noen bryggerier skriver at de bruker kun Žatecký chmel (Žatec-humle). Det er viktig å vite at dette betyr humle dyrket i Žatec-området, ikke nødvendigvis Saaz. Saaz heter Žatecký poloraný červeňák i Tsjekkia og det er dette navnet bryggerier bruker om de refererer til Saaz.
Det dyrkes mange humlevarianter i Tsjekkia:
Bor og Sládek (registrert i 1995), Premiant (1996), Agnus (2001), Harmonie (2004), Rubín (2007), Kazbek og Vital (2008), Saaz Late og Bohemie (2010).
I 2017 var Saaz, Sládek og Premiant de tre mest dyrkede humlesortene i Tsjekkia.
I 2016 var Tsjekkia verdens største produsent av aromahumle, nest største produsent av humle i EU og nummer 3 i hele verden.
Det viste seg å være vanskelig å finne ut nøyaktig hva slags humle bryggerier i Tsjekkia bruker. De fleste gir ikke mer info enn at de bruker humle, eller Žatec-humle. Men etter hvert klarte jeg å finne litt info:
Radegast bruker kombinasjon av Saaz, Sládek og Saaz Late i de fleste ølene. De brygger også en ekstra bitter lager med tysk Polaris.
Gambrinus bruker kun Sládek i alle ølene sine
Primátor bruker kombinasjon av Saaz og Sládek i sin Prémiový ležák
Ostravar skriver at de bruker nyere humlesorter fra Žatec i sin 12° lager, men skriver dessverre ikke hvilke
Svijany Bryggeriet kjøpte i 2006 andel hos en humleprodusent og dyrker egen humle. De skriver at de dyrker flere tradisjonelle humlesorter (men skriver ikke hvilke). De brygger øl som heter Prémiový ležák 450 som er humlet kun med gammel variant av Saaz som heter Osvaldův klon.
Urquell bruker kun Saaz
Jeg klarte dessverre ikke å finne bryggerier som nevner bruk av Premiant. Foreningen av humledyrkere skriver dog at både Premiant og Sládek er veldig populære humlesorter og mange bryggerier bruker enten Sládek aller Premiant som bitter og midt-boil humle.
Noen få ord om de mest populære humlevariantene:
Saaz/Žatecký poloraný červeňák
Navnet:
Žatecký = fra Žatec
poloraný = middels tidlig (modner middels tidlig i sessongen)
červeňák - červená betyr rød, navnet beskriver rødaktig farge av stengelen
Saaz er en av edelhumlene og er nr.2 av de mest populære humlevariantene i hele verden. Saaz fins i 9 varianter (kloner) i Tsjekkia og disse ble registrert mellom 1952 og 1993. Osvaldův klon som brukes/dyrkes av Svijany bryggeriet er eldst (1952).
I 2017 ble Saaz dyrket på 4317 ha i Tsjekkia.
Sládek
Ordet sládek betyr brygger (slad=malt)
Sládek er etterkommer av Saaz og Northern Brewer. Brukes som dual-purpose humle i Tsjekkia, som oftest mest Saaz. Brukes ofte som smaks- og aroma humle i billigere øl.
I 2017 ble Sládek dyrket på 295 ha i Tsjekkia.
Premiant
Premiant er en dual-purpose humle med forholdsvis høy alfra syre og neutral bitterhet. Premiant har 50% av sin genetisk opprinelse fra Saaz. Premiant klarte å pushe (nesten helt) ut utenlandske humlevarianter (bl. a. tysk Perle) fra tsjekkisk brygging.
I 2017 ble Premiant dyrket på 165 ha i Tsjekkia.
Bortsett fra Sládek er også Bor, Harmonie, Rubín og Agnus etterkommere av Northern Brewer, så alt tyder på at Northern Brewer er (eller var) også mye brukt i tsjekkisk brygging.
Skål
Jeg må innrømme at jeg hater å reise. Så lenge jeg kan være hjemme i skogen på Løten er jeg glad. Men jeg har startet å tenke på det samme. Det høres jo veldig gjennomførbart å besøke noen bryggerier. Evt. få tak i tradisjonelt malt. Nå har det gått over 1,5 år siden jeg var der nede sist...Kankje vi kan dra på Norbrygg studietur til Tsjekkia når dette virustullet har gitt seg!
Det kunne vært posta i "Deilige bilder", også .
Startet å jobbe med neste forelesning .Takk for forelesningen. Tar gjerne flere av disse.