Opplever som regel at teoretiske IBU ikke stemmer med lab-IBU. Man taper jo mange IBU-poenger i prosessen. Jeg antar at 50 teoretiske IBU blir ikke mer enn 40 i virkeligheten.Ser bra ut. Men er ikke 50 IBU veldig høyt? Og tror du bruker nok humle, i alle fall.
Det ser bra utStartet å jobbe med neste forelesning .
Tenker å bruke julaften på å klargjøre ting/filtrere vann osv. Så brygger jeg 1. juledag.
Oppskriften er:
Justert RO vann, evt. blanding av RO-vann og brønnvann. Kommer an på hvor mye jeg rekker/gidder å filtrere.
Malt:
9,5 kg floormalted bohemian pils
0,5 kg mørk munich
0,2 kg syremalt
0,1 kg caramunich III
En stegs infusjonsmesk på ca 67 grader. Mesketid 1 time plus den tida det tar å vorlaufe og tappe av vørteren. Batch sparge.
Koker i 90 min.
Humleskjema:
30 gr Northern Brewer@90
50 gr NB + 50gr saaz@30
50 gr NB + 50gr saaz@10
100 gr saaz@2
8 pakker Lallemand Diamond
Gjæres på ca. 8-9 grader uten temp. kontroll i kjelleren.
Satser på ca 70% brewhouse-effektivitet.
I så fall blir OG: 1050, FG 1013 ved 75% utgjæring.
50-ish teoretiske IBU - Bernard 11 har 34 lab-IBU, så jeg tror det kan være i nærheten
Ser det bra ut?
Antar batch på 50 liter her. Ser at før jeg fikk somla meg til å skrive så deler andre min tanke om at du er muligens litt rundhåndet med humla. Noe er det du regner ut, noe anna er det du opplever. En NEIPA vil jo også ha noe bitterhet selv om alt går i wp eller tørt. Med de 130 gram Northern Brewer vil det bli bra bittert.50-ish teoretiske IBU - Bernard 11 har 34 lab-IBU, så jeg tror det kan være i nærheten
Glemte selvfølgelig batchstørrelse: 55l pre-boil, ca 45l til gjæring.Antar batch på 50 liter her.
Det ser bra ut
Men, vil alltid en teoretisk IBU faktisk være lavere? Eller vil den bare være feil?
Jeg synes Bernhard har en deilig bitter snertJeg skal teste en Bernard igjen i dag. Kan ikke huske at jeg synes den var spesielt bitter, men opplevd bitterhet har ikke nødvendigvis så mye med IBU å gjøre.
Kan du ikke halvere da? Jeg synes B har en flott litt bitter avslutningJeg er bestemt å bruke mindre bitterhumle nå. Blir heller trygg denne gangen og justerer oppskrifta til neste brygg
Hvis jeg bruker kun 10gr NB istedenfor 30gr @90, er jeg på 40-ish IBU. Det høres nok mer riktig ut tenker jeg
Gidder du å sjekke IBU på oppskriften din?Jeg har selv sammenlagt en smule mer humle i min Tjekk'ish enn oppskriften din... 180g sammenlagt til 25L post-boil og syns bitterheten jeg får etter lagering rimer godt med Bernard..
Det er bare snakk om bitterhumle (90 min). Jeg får mye bitterhet fra senere tilsetningerKan du ikke halvere da? Jeg synes B har en flott litt bitter avslutning
Gidder du å sjekke IBU på oppskriften din?
Ja...når jeg har fått ribba i ovnen
Da er jeg i gang med brygging. Har akkurat innmesket. Termometeren viser 67,5 grader - det er jeg godt fornøyd med.
Jeg klarte å filtrere ganske mye vann (fordi ingenting er viktigere for julestemning enn RO-filter og svær Speidel bøtte på kjøkkenet hele julaften). Justert RO-vann til mesking. Ca 50ppm kalsium, 50-50 chlorid og sulfat. Beregna Ph var 5,4. Må blande ca 50-50 med brønnvann til å skylle.
Strømmen knuste maltet mitt, selv om jeg bestilte helt malt. Ukjent knusingsgrad kan ha effekt på effektivitet, men det går sikkert bra uansett. Etter gårdagens øl- og akkevittsmaking er jeg glad at jeg ikke måtte kverne selv . Samtidig sitter jeg igjen med 15 kg knust Bohemian, så det blir mye lagerbrygging fremover...
Reduserer IBU til 41.
Kuldegrader kom til Løten og temperaturen i kjeller kom under 8, så jeg må bruke gjæringsskap istedenfor. Da kan jeg gjære litt varmere (tenker 10 grader) og gjøre det litt lettere for gjæren.
Termometeren som henger oppunder taket viser 7,5. Prøvde å måle med inkbird termometer og den viste 9. Spørs hvilken av de to som viser riktig, men jeg tar ingen sjanser. Ville nok ikke sove de tre neste ukene med tanken på ølet og temperaturen i kjelleren.Det er ikke varmere oppunder taket, da?