Lav effektivitet

Bil skyte inn en nybegynners erfaring her, har bare brygget 3 brygg og det med BIAB metoden.

Første, brygg 7 fjells småtøs, ikke brukt mølle. OG 1.040, brygghus effektivitet 72%. Tappet 25L i bøtta.

Andre brygg 7 fjells småtøs, brukte mølle med ca. 1.2 mm mellomrom. OG 1.050, brygghus effektivitet 86%. Regnet med 25L i bøtta. Reelt 23,5L da jeg ikke tappet truben med denne gangen.

Tredje brygg Utepils, brukte mølle med samme innstilling, men låse skruen på ene siden var løs. Dette førte til at den sklei ut så mellomrommet gikk fra 1.2mm til 1.44 mm. OG 1.048, brygghus effektivitet 76%. Økte med 2,5 liter skyllevann for å kompensere for truben i bunn.

Tar forbehold om feil utregning, men samme formel og 25L i bøtta er brukt alle gangene.

Jeg henger ikke med på alt dere diskuterer, men med det tynne erfaringsgrunnlaget jeg har. Hovedforskjellen er bruk av mølle og resultatene viser vel at bruk av mølle med «riktig» innstilling øker effektiviteten.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Bil skyte inn en nybegynners erfaring her, har bare brygget 3 brygg og det med BIAB metoden.

Første, brygg 7 fjells småtøs, ikke brukt mølle. OG 1.040, brygghus effektivitet 72%. Tappet 25L i bøtta.

Andre brygg 7 fjells småtøs, brukte mølle med ca. 1.2 mm mellomrom. OG 1.050, brygghus effektivitet 86%. Regnet med 25L i bøtta. Reelt 23,5L da jeg ikke tappet truben med denne gangen.

Tredje brygg Utepils, brukte mølle med samme innstilling, men låse skruen på ene siden var løs. Dette førte til at den sklei ut så mellomrommet gikk fra 1.2mm til 1.44 mm. OG 1.048, brygghus effektivitet 76%. Økte med 2,5 liter skyllevann for å kompensere for truben i bunn.

Tar forbehold om feil utregning, men samme formel og 25L i bøtta er brukt alle gangene.

Jeg henger ikke med på alt dere diskuterer, men med det tynne erfaringsgrunnlaget jeg har. Hovedforskjellen er bruk av mølle og resultatene viser vel at bruk av mølle med «riktig» innstilling øker effektiviteten.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Jeg blir nok ikke helt overbevist. Som sagt tidligere her, så er forutsetninga at det ikke er malt så grovt at ikke alle korna er knust. Da har man malt for grovt, og det vil sjølsagt gi dramatisk dårligere effektivitet. Men det er ikke det vi diskuterer.

Det er ikke mulig at du vinner 14% effektivitet ved å gå fra grov, men likevel grei, innstilling til en finere (middels), som 1,2. Så der er forklaringa enten at de som malte for deg, hadde kverna stilt inn altfor grovt, eller det har vært noe annet inne i bildet.

Når den ene skruen på kverna løsner, ser jeg for meg at du vil kunne få en viss prosent hele korn gjennom i den løse enden. Dette er noe annet enn resultatet av å stille mølla grovere.

Men eksemplene er interessante:).
 
Et basalt spørsmål oppe i alle detaljene: Kverner dere de forskjellige maltsortene hver for seg? I tilfelle: Kan en be bryggesjappene ha de i forskjellige poser når en bestiller (skjønner at dere som har eget maltlager sannsynligvis ikke kan svare på dette, men kanskje noen andre)?
 
Ja du kan be om å få hver maltsort separat, både hel og kvernet, noen bryggebutikker leverer det automatisk separat om du bestiller minst 1 kg av hver sort mens andre tar ekstra betalt for å levere separat. Jeg bestiller alltid separat på intervall 100g eller 1kg da det lar meg justere oppskrift helt fram til brygging, og jeg kan bruke "overskytende" malt til nye oppskrifter. Angående kverning hjemme er det vel vanligst å måle opp alt til en oppskrift og kverne i en runde.
 
Ja du kan be om å få hver maltsort separat, både hel og kvernet, noen bryggebutikker leverer det automatisk separat om du bestiller minst 1 kg av hver sort mens andre tar ekstra betalt for å levere separat. Jeg bestiller alltid separat på intervall 100g eller 1kg da det lar meg justere oppskrift helt fram til brygging, og jeg kan bruke "overskytende" malt til nye oppskrifter. Angående kverning hjemme er det vel vanligst å måle opp alt til en oppskrift og kverne i en runde.
Jeg var visst litt utydelig: Skjønner jo at de leverer hver maltsort for seg når en bestiller til et maltlager, men jeg tenker mer på når en bestiller ut fra en oppskrift, altså x antall kg/g palemalt, hvetemalt, krystallmalt etc - kan en da be bryggebutikkene om å separere leveransen, og da helst uten ekstra kostnad?
Det ligger visst mer og mer an til å bygge seg opp et maltlager, kan det se ut som...
 
Jeg var visst litt utydelig: Skjønner jo at de leverer hver maltsort for seg når en bestiller til et maltlager, men jeg tenker mer på når en bestiller ut fra en oppskrift, altså x antall kg/g palemalt, hvetemalt, krystallmalt etc - kan en da be bryggebutikkene om å separere leveransen, og da helst uten ekstra kostnad?
Det ligger visst mer og mer an til å bygge seg opp et maltlager, kan det se ut som...

Har du plass og mulighet, er det helt klart tingen. Du skal bare ta høyde for at maltstøvet er ganske bakterierikt - mye lakto der - så su må kunne holde det unna den sonen der du håndterer ferdigkokt vørter.
 
Har du plass og mulighet, er det helt klart tingen. Du skal bare ta høyde for at maltstøvet er ganske bakterierikt - mye lakto der - så su må kunne holde det unna den sonen der du håndterer ferdigkokt vørter.
Er egentlig laktoinfeksjon noko problem? Er ikkje den veldig sensitiv for ibu?
 
Er egentlig laktoinfeksjon noko problem? Er ikkje den veldig sensitiv for ibu?

Jo, det stemmer vel, men det finnes typer i malt som skal tåle opptil 30 IBU. Og så er det nok flere typer uhumskheter i maltet. Pediococcus tåler vel humle relativt godt. Det advares i alle fall mot å ha maltstøv i nærheten av den kalde sida av bryggeriet.
 
Det advares i alle fall mot å ha maltstøv i nærheten av den kalde sida av bryggeriet.
Oi. Jeg kverner i samme rom. Men begrenser støvet litt da, med tett plate over en gjæringsbøtte som kornet lander i. Men støv blir det jo uunngåelig. Kanskje jeg skal trekke kverninga til et anna rom.
 
Tror det egentlig er ganske greit å unngå det, i steden for å tenke at "det går sikkert greit". Utilsiktet infeksjon er jo uansett noe man ikke vil ha.
Oppdaga her før sommeren at det var blitt noe mygl på flaskene som stod i colaskapet mitt. Sånt stort et som er 120cm x 200 cm. Aggregat på toppen med vifte. Kobla ganske kjapt at det var maltstøv som hadde funnet veien inn i skapet, og pga kondens dannet mugg. Fikk meg en real vaskejobb der ja.
 
Eg kvernar utendørs for sikkerhets skuld. Men det blir ofte endel støv når eg skal tømme malten i meskekjelen..
 
Jeg var visst litt utydelig: Skjønner jo at de leverer hver maltsort for seg når en bestiller til et maltlager, men jeg tenker mer på når en bestiller ut fra en oppskrift, altså x antall kg/g palemalt, hvetemalt, krystallmalt etc - kan en da be bryggebutikkene om å separere leveransen, og da helst uten ekstra kostnad?
Det ligger visst mer og mer an til å bygge seg opp et maltlager, kan det se ut som...
Om du bare kjøper til en og en oppskrift er det vel ingen hensikt å bestille det separat? Og for et virkelig maltlager tenker jeg at det må være større mengder som dekker både planlagte og fremtidige oppskrifter. Det jeg har gjort hittil blir en slags mellomting: Jeg har summert opp det jeg trenger til de 3-5 neste bryggene og bestilt det ferdig kvernet separat, f.eks. om det trengs 2.5 kg av en basemalt til et brygg og 3 kg til et annet har jeg bestilt 6 kg (og ev. justert oppskrifter så jeg bruker det opp), og om det trengs 120g spesialmalt til kun et brygg har jeg bestilt 200g og har 80g til overs jeg kanskje kan bruke til noe annet. Nå har jeg bestilt mølle og vil da i større grad bygge et maltlager siden hel malt holder seg bedre (og man får lavere pris på hele sekker og noen steder for hele kilo).

De fleste butikkene leverer separat uten ekstra kostnad om du ber om det, men f.eks. Brewshop har påslag for å pakke hel malt separat, mens kvernet malt ikke får høyere påslag om du ber om å få det separat, men til gjengjeld tar de ikke høyere pris for å ikke bestille hele kilo.
 
Om du bare kjøper til en og en oppskrift er det vel ingen hensikt å bestille det separat? Og for et virkelig maltlager tenker jeg at det må være større mengder som dekker både planlagte og fremtidige oppskrifter. Det jeg har gjort hittil blir en slags mellomting: Jeg har summert opp det jeg trenger til de 3-5 neste bryggene og bestilt det ferdig kvernet separat, f.eks. om det trengs 2.5 kg av en basemalt til et brygg og 3 kg til et annet har jeg bestilt 6 kg (og ev. justert oppskrifter så jeg bruker det opp), og om det trengs 120g spesialmalt til kun et brygg har jeg bestilt 200g og har 80g til overs jeg kanskje kan bruke til noe annet. Nå har jeg bestilt mølle og vil da i større grad bygge et maltlager siden hel malt holder seg bedre (og man får lavere pris på hele sekker og noen steder for hele kilo).

De fleste butikkene leverer separat uten ekstra kostnad om du ber om det, men f.eks. Brewshop har påslag for å pakke hel malt separat, mens kvernet malt ikke får høyere påslag om du ber om å få det separat, men til gjengjeld tar de ikke høyere pris for å ikke bestille hele kilo.

Det har vel en hensikt dersom en kverner de forskjellige malttypene hver for seg, tenker jeg. Men skal ikke spikke mer fliser nå.
 
Jeg stiller ikke på kverna, men kverner to ganger om jeg ser det blir for grovt.
Jeg kverner ganske fint, men har alltid risskall stående i backup dersom jeg får for liten flow/stuck mash. Det skjer imidlertid svært sjeldent.
 
Satt den på 1,14, kvernet 2 ganger. Litt problemer med at møllen ikke "tok" maltet, men fikk det løst med å stapp litt med bryggeskjeen.

Det er normalt. Enkleste løsninga er å starte mølla, og så slippe en håndfull malt nedpå mens valsene snurrer.
 
Tilbake
Topp