Lav effektivitet

Altså det tabellen sier at man skal ha 1.096 poeng, mens jeg har 1077(målt med metoden du nevner btw) for meg en konverteringseffektivitet på ca 80%(1.077/1.096) ville du hatt effektivitet på 55% som er 1.096*55%=1.053?

De ølene med så høy tetthet er High Gravity øl, så SG poengene er på 1.090-tallet et sted.

Så hvis du får 80% konverteringseffektivitet hvor jeg får 55, så ville jeg ikke klaget. Hvis vi snakker om akkurat det samme nå med alle tall :)
 
Godt poeng. Jeg mesker ikke så tjukt sjøl, men det blir noe anna i BT'en hvor det er mye dødrom langs sidene på maltrøret. Forrige øl i omtrent samme liga som trådstarter, var maibocken fra i vår. Der var det da cirka 3.5 liter pr kilo malt.
Vis vedlegget 46286

Ja, jeg mistenker selv at jeg mesker altfor tykt på high gravity brygg. Når jeg lager Session pale ale med 4 kg malt har jeg over 4liter per kg malt og oppnår da effektivitet på over 80% i følge bryggenotatene mine.
 
Ja, jeg mistenker selv at jeg mesker altfor tykt på high gravity brygg. Når jeg lager Session pale ale med 4 kg malt har jeg over 4liter per kg malt og oppnår da effektivitet på over 80% i følge bryggenotatene mine.

Dette er helt normalt. Men spørsmålet er skyllingen og. Du kan få vanvittig effektivitet på småbryggene vs de store fordi da er mer skyllevann pr kg malt tilgjengelig, sammen med at meskevannet i seg selv vil ta opp en god del av potensialet fra maltet til å begynne med fordi det blir ikke like mettet.

Har du ikke plass i kjelen til mer malt/vann på HG-bryggene, så kan du bruke mer skyllevann og lande på samme effektivitet som de mindre ølene, men da må du koke lengre, og lengre koking påvirker vørteren på flere måter, så det er en avveining. Eller skaffe større kjele for å få ned tettheten.
 
Støtter de som nevner malingsgrad, godt knust malt, mølle på 0,8 mm og god omrøring med visp på maskin FØR mesking så vil du nok ligge på 90-95 % utbytte.
Omrøring med visp, hvor godt tar du i? Selv "vender" jeg stort sett maltet sammen med vannet med en meskeåre. Skal prøve å være litt mer voldsom neste gang kanskje?

visper kraftig ja med maskin, men så har ikke den enkle silbunnen noen gang laget problemer for meg.
Silbunnen er en Ø35 cm. stålplate slisset med 1mm skive i en Ø50cm bereder
 
At resirkuleringen ikke har noe funksjon er jeg lite enig i, men det får bli en annen diskusjon. Jeg resirkluerer med god struping og rører om i karet i hvert fall 2 ganger. Ganske sikker på at kanalisering ikke er et problem, men skal teste ut på neste brygg om det kan ha effekt.

Men ser at andres opplevelser stemmer godt overens med hva jeg har erfart, så mulig problemet sitter mest i hodet mitt.

Nei, noe er galt. Jeg brygger ganske likt det du gjør, bortsett fra at jeg ikke resirkulerer. Jeg brygger batch sparge, og det virka det som om du gjør, også? Jeg gjør overhodet ikke noe spesielt, kanskje bortsett fra at jeg bruker et steg på 70-72 grader i tillegg til et på 60-tallet et sted. Men det er det mange som gjør. Det øker utbyttet noe, men du kjører jo med 76 grader i andre omgang, så det skulle bli det samme. Alt jeg gjør, er å røre grundig med meskespaden 2-3 ganger i løpet av meskinga.

På øl med OG i 1.45 - 1.050-området pleier jeg å ligge på +/- 82%. Og det tror jeg er helt normalt; ikke dårlig, men heller ikke spesielt mye.

Jeg har hatt mølla på 1,2 mm fram til nå. Det er ei grei innstilling, men ikke veldig fint. Nå har jeg stilt den på 0,9 mm, uten at det har hatt noen særlig effekt på utbyttet.

Poenget er at jeg får et utbytte på 75% (meskeeffektivitet) når jeg brygger en Vestkyst med en OG på 1.070. Jeg fikk litt i underkant av 70% med en RIS med OG på 1.098.

Konvertersjonseffektiviteten påvirkes ikke av økende maltmengde, så vidt jeg forstår. Den påvirkes noe av tjukkelsen på mesken, men da skal du nok ha en tjukkere mesk enn det du har. Og det skal ikke være noe problem å få 100% - eller like oppunder.

For grovt knust malt ville kunne forklare at du får så dårlig konversjon, men jeg synes bare det er så usannsynlig at Vestbrygg skulle male så mye for grovt over tid. At en ferievikar gjør en bommert én gang kan jeg kjøpe, men ... .
 
Nei, noe er galt. Jeg brygger ganske likt det du gjør, bortsett fra at jeg ikke resirkulerer. Jeg brygger batch sparge, og det virka det som om du gjør, også? Jeg gjør overhodet ikke noe spesielt, kanskje bortsett fra at jeg bruker et steg på 70-72 grader i tillegg til et på 60-tallet et sted. Men det er det mange som gjør. Det øker utbyttet noe, men du kjører jo med 76 grader i andre omgang, så det skulle bli det samme. Alt jeg gjør, er å røre grundig med meskespaden 2-3 ganger i løpet av meskinga.

På øl med OG i 1.45 - 1.050-området pleier jeg å ligge på +/- 82%. Og det tror jeg er helt normalt; ikke dårlig, men heller ikke spesielt mye.

Jeg har hatt mølla på 1,2 mm fram til nå. Det er ei grei innstilling, men ikke veldig fint. Nå har jeg stilt den på 0,9 mm, uten at det har hatt noen særlig effekt på utbyttet.

Poenget er at jeg får et utbytte på 75% (meskeeffektivitet) når jeg brygger en Vestkyst med en OG på 1.070. Jeg fikk litt i underkant av 70% med en RIS med OG på 1.098.

Konvertersjonseffektiviteten påvirkes ikke av økende maltmengde, så vidt jeg forstår. Den påvirkes noe av tjukkelsen på mesken, men da skal du nok ha en tjukkere mesk enn det du har. Og det skal ikke være noe problem å få 100% - eller like oppunder.

For grovt knust malt ville kunne forklare at du får så dårlig konversjon, men jeg synes bare det er så usannsynlig at Vestbrygg skulle male så mye for grovt over tid. At en ferievikar gjør en bommert én gang kan jeg kjøpe, men ... .

Hei igjen!

Tror vi har snakket litt forbi hverandre her. Når jeg har snakket om effektivitet på 59% er det total effektivitet på hele bryggeprosessen, da inkludert tap til humle, coldbreak og avdampning. Pre boil effektivitet var ca 70% som da ikke er altfor langt unna din effektivitet på vestkyst-klone.
 

Vedlegg

  • upload_2020-7-30_18-11-12.png
    upload_2020-7-30_18-11-12.png
    98,5 KB · Sett: 26
Hei igjen!

Tror vi har snakket litt forbi hverandre her. Når jeg har snakket om effektivitet på 59% er det total effektivitet på hele bryggeprosessen, da inkludert tap til humle, coldbreak og avdampning. Pre boil effektivitet var ca 70% som da ikke er altfor langt unna din effektivitet på vestkyst-klone.

Effektivitet for hele prosessen er ganske logisk å finne ut av, egentlig, hvor det skorter..

Men det er meskeeffektivitet som teller. Jeg vil si at allt annet bortsett fra meskeeffektivitet er helt irrelevant.
 
Hei igjen!

Tror vi har snakket litt forbi hverandre her. Når jeg har snakket om effektivitet på 59% er det total effektivitet på hele bryggeprosessen, da inkludert tap til humle, coldbreak og avdampning. Pre boil effektivitet var ca 70% som da ikke er altfor langt unna din effektivitet på vestkyst-klone.

Det er pre-boil effektivitet - meskeeffektivitet - som er den vanlige standarden for effektivitet, så jeg gikk uten videre ut fra at det var det du snakka om. Jeg så ikke så mye på tallene dine.

Meskeeffektiviteten blir for øvrig den samme som "end of boil/ending kettle". Du koker jo ikke bort noe annet enn vann, og det er sukkermengden som blir med gjennom prosessen, som er interessant. Hvis jeg går ut fra at du koker i en time, og at du da koker vekk 4 liter (det er hva jeg koker vekk), så hadde du 25 liter i kjelen etter nedkjøling. Da får du - med denne kalkulatoren - 64,59% ending kettle effektivitet, som altså er den samme som meskeeffektiviteten. Koker du bare bort tre liter, blir det 67,18%.

Jeg la inn 8,8 kg pale malt i kalkulatoren. Legger jeg inn 2 kg krystallmalt og 6,8 pale, som antakelig er nærmere oppskifta di (?), blir det et par prosent høyere.

Dette høres jo ikke galt ut, men det er fremdeles ikke helt oppe på det du burde kunne få. Og tar vi i betraktning at du bare taper 7 liter (eventuelt 8 hvis 29 liter var varm/kokende vørter) av det totale volumet når du mesker med nesten 9 kg, er det ikke bra, for det antyder det du også målte, nemlig at konversjonseffektiviteten din var langt unna 100%.

Konversjonseffektivitet bør det være lett å gjøre noe med. Det er ingen grunn til at den ikke skal være 100% eller like oppunder. Er det maltet, er det ganske ekstremt feil knust. Kjøper du ei mølle, er den gjerne stilt på 1,4 eller 1,5, og sjøl med så grov knusing skulle det ikke bli helt galt - og særlig ikke om du mesker lenge, og det gjør du. (Med finere knusing vil du få full konversjon, eller like i nærheten, på en halvtime.)

Nor malt har mindre kjerner, men da skal bryggeforretningen male finere. (Maris Otter har litt mindre kjerner, og hvete og rug er enda mindre. Havre er helt håpløst, men havremalt brukes det ikke så mye av.)

Er det ikke maltet, er det noe du gjør. Ta en kikk på maltet neste gang; ser det rimelig greit ut, ville jeg testa et brygg uten resirkulering. Blir det ikke bedre av det, så veit du i alle fall at det ikke var resirkuleringa. Og blir det bedre, så er det noe med måten du resirkulerer på som du må endre på.

Jeg mener ikke at folk ikke skal resirkulere. Når jeg sier at det ikke har noen betydning, er det bare fordi det ikke påvirker utbyttet. Jeg har resirkulert - i mitt tidlige bryggerliv - og jeg husker jo den fine, klare vørteren jeg fikk. (Jeg blei bare så drittlei alt sølet med pumpa, som delvis skyldtes den elendige silbunnen til den BB60'n jeg brygga på.) Og det er - hvis det gjøres riktig - en måte å holde jevn temperatur på. Så for all del; sirkuler:).
 
Det er pre-boil effektivitet - meskeeffektivitet - som er den vanlige standarden for effektivitet, så jeg gikk uten videre ut fra at det var det du snakka om. Jeg så ikke så mye på tallene dine.

Meskeeffektiviteten blir for øvrig den samme som "end of boil/ending kettle". Du koker jo ikke bort noe annet enn vann, og det er sukkermengden som blir med gjennom prosessen, som er interessant. Hvis jeg går ut fra at du koker i en time, og at du da koker vekk 4 liter (det er hva jeg koker vekk), så hadde du 25 liter i kjelen etter nedkjøling. Da får du - med denne kalkulatoren - 64,59% ending kettle effektivitet, som altså er den samme som meskeeffektiviteten. Koker du bare bort tre liter, blir det 67,18%.

Jeg la inn 8,8 kg pale malt i kalkulatoren. Legger jeg inn 2 kg krystallmalt og 6,8 pale, som antakelig er nærmere oppskifta di (?), blir det et par prosent høyere.

Dette høres jo ikke galt ut, men det er fremdeles ikke helt oppe på det du burde kunne få. Og tar vi i betraktning at du bare taper 7 liter (eventuelt 8 hvis 29 liter var varm/kokende vørter) av det totale volumet når du mesker med nesten 9 kg, er det ikke bra, for det antyder det du også målte, nemlig at konversjonseffektiviteten din var langt unna 100%.

Konversjonseffektivitet bør det være lett å gjøre noe med. Det er ingen grunn til at den ikke skal være 100% eller like oppunder. Er det maltet, er det ganske ekstremt feil knust. Kjøper du ei mølle, er den gjerne stilt på 1,4 eller 1,5, og sjøl med så grov knusing skulle det ikke bli helt galt - og særlig ikke om du mesker lenge, og det gjør du. (Med finere knusing vil du få full konversjon, eller like i nærheten, på en halvtime.)

Nor malt har mindre kjerner, men da skal bryggeforretningen male finere. (Maris Otter har litt mindre kjerner, og hvete og rug er enda mindre. Havre er helt håpløst, men havremalt brukes det ikke så mye av.)

Er det ikke maltet, er det noe du gjør. Ta en kikk på maltet neste gang; ser det rimelig greit ut, ville jeg testa et brygg uten resirkulering. Blir det ikke bedre av det, så veit du i alle fall at det ikke var resirkuleringa. Og blir det bedre, så er det noe med måten du resirkulerer på som du må endre på.

Jeg mener ikke at folk ikke skal resirkulere. Når jeg sier at det ikke har noen betydning, er det bare fordi det ikke påvirker utbyttet. Jeg har resirkulert - i mitt tidlige bryggerliv - og jeg husker jo den fine, klare vørteren jeg fikk. (Jeg blei bare så drittlei alt sølet med pumpa, som delvis skyldtes den elendige silbunnen til den BB60'n jeg brygga på.) Og det er - hvis det gjøres riktig - en måte å holde jevn temperatur på. Så for all del; sirkuler:).

Er så "heldig" at jeg bruker mesken om igjen som sneglefeller. Så her er et bilde av en håndfull brukt malt fra gårsdagens seanse.

Skjermbilde.PNG
Jeg har altså alltid gått rundt og sammenlignet mitt totale effektivitetstall for hele bryggeprosessen, hvor folk flest egentlig kun har snakket om meskeeffektivitet? Da begynner mine tall å ikke se altfor værst ut, men enig med deg Finn, bør og kan være høyere.
 
Jeg mener ikke at folk ikke skal resirkulere. Når jeg sier at det ikke har noen betydning, er det bare fordi det ikke påvirker utbyttet. Jeg har resirkulert - i mitt tidlige bryggerliv - og jeg husker jo den fine, klare vørteren jeg fikk. (Jeg blei bare så drittlei alt sølet med pumpa, som delvis skyldtes den elendige silbunnen til den BB60'n jeg brygga på.) Og det er - hvis det gjøres riktig - en måte å holde jevn temperatur på. Så for all del; sirkuler:).

Fin vørter er fint det, men har ingenting med hvordan ølet ender opp. Man får kanskje litt mer trub tenker jeg. Har prøvd begge deler, men nå kutta det ut.
Jeg må si du har veldig bra effektivitet Finn. Selv kommer jeg ikke over 70% for tia, kanskje ned mot 60% :( når det overstiger 1.070
 
Er så "heldig" at jeg bruker mesken om igjen som sneglefeller. Så her er et bilde av en håndfull brukt malt fra gårsdagens seanse.

Vis vedlegget 46292
Jeg har altså alltid gått rundt og sammenlignet mitt totale effektivitetstall for hele bryggeprosessen, hvor folk flest egentlig kun har snakket om meskeeffektivitet? Da begynner mine tall å ikke se altfor værst ut, men enig med deg Finn, bør og kan være høyere.

Det ser gudhjelpe meg ut som om du har fått veldig grov knus:eek:. Be dem sette mølla på 1,1 mm neste gang, og brygg som du alltid har gjort. Og spør hva de har brukt for innstilling tidligere.
 
Fin vørter er fint det, men har ingenting med hvordan ølet ender opp. Man får kanskje litt mer trub tenker jeg. Har prøvd begge deler, men nå kutta det ut.
Jeg må si du har veldig bra effektivitet Finn. Selv kommer jeg ikke over 70% for tia, kanskje ned mot 60% :( når det overstiger 1.070

Nei, jeg tror ikke det påvirker ølet, men det er vakkert da:).

Mål SG i vørteren, og sjekk mot den tabellen @Miguel la ut. Da veit du i alle fall om det er konversjonseffektiviteten eller skyllinga/tappinga som er problemet.

Effektiviteten min er det ikke noe spesielt med. Den er helt midt på treet. Og jeg gjør som sagt overhodet ikke noe spesielt: Jeg blander malt og vann, rører litt to-tre ganger underveis, og tapper ut. Heller på nytt vann, rører og lar det stå 10 minutter før jeg tapper ut igjen. Jeg beregner at jeg taper 1 liter vørter pr. kg malt, og legger på halvannen til et par liter som "tap til meskekaret".
 
Sist redigert:
Nei, jeg tror ikke det påvirker ølet, men det er vakkert da:).

Mål SG i vørteren, og sjekk mot den tabellen @Miguel la ut. Da veit du i alle fall om det er konversjonseffektiviteten eller skyllinga/tappinga som er problemet.

Effektiviteten min er det ikke noe spesielt med. Den er helt midt på treet. Og jeg gjør som sagt overhodet ikke noe spesielt: Jeg blander malt og vann, rører litt to-tre ganger underveis, og tapper ut. Heller på nytt vann, rører og lar det stå 10 minutter før jeg tapper ut igjen. Jeg beregner at jeg taper 1 liter vørter pr. kg malt, og legger på halvannen til et par liter som "tap til meskekaret".
Var ikke jeg som la ut tabellen til Braukaiser, men det er ikke viktig, alle vet hva du refererer til. Men jeg vet ikke helt om jeg har fått tak i tallene til TS helt ordentlig. Har vi sett rene tall for kun konverteringseffektivitet?
 
Effektiviteten min er det ikke noe spesielt med. Den er helt midt på treet. Og jeg gjør som sagt overhodet ikke noe spesielt: Jeg blander malt og vann, rører litt to-tre ganger underveis, og tapper ut. Heller på nytt vann, rører og lar det stå 10 minutter før jeg tapper ut igjen. Jeg beregner at jeg taper 1 liter vørter pr. kg malt, og legger på halvannen til et par liter som "tap til meskekaret".

Gjør jo i bunn og grunn det samme, så spørs om jeg ikke må ta en nærmere titt på hva BS driver med
 
Skal man få optimal kverning så heter det egen maltmølle uansett, ellers er det bingo. Og det kan være bingo fra "ok til "crappy" kverning med mindre man blir venner med noen på sjappa, møter opp under low-hours, og bruker tid foran kverna.
 
Er så "heldig" at jeg bruker mesken om igjen som sneglefeller. Så her er et bilde av en håndfull brukt malt fra gårsdagens seanse.

Vis vedlegget 46292
Jeg har altså alltid gått rundt og sammenlignet mitt totale effektivitetstall for hele bryggeprosessen, hvor folk flest egentlig kun har snakket om meskeeffektivitet? Da begynner mine tall å ikke se altfor værst ut, men enig med deg Finn, bør og kan være høyere.

Når du kjøper neste grist, legg ut 100g på et ark, spredt utover så man ser, og ta bilde av det. Et helt korn "her og der" blir plutselig mange % hele korn ut av den totale gristen, og hvis du har hele korn av samme maltsort, så vil det si at de andre er heller ikke spesielt godt knust.
 
Kjøpe ei mølle sjøl da. Det holder med den billigste - da har du mulighet til å styre den delen sjøl også! Da tar du den tida det tar med 60-100rpm.. heller det enn at en som må kverne druser det gjennom før han må rekke noe anna.

Har dere noen Møller å anbefale? Skulle helst hatt mulighet for påkobling av drill, men intet must
 
Gjør jo i bunn og grunn det samme, så spørs om jeg ikke må ta en nærmere titt på hva BS driver med

Jeg mener å huske at de spurte hva slags utstyr du hadde, og så tilpassa innstillinga på mølla etter det. Men det er gode fem år sida; jeg brygga vel en to-tre brygg før jeg fant ut at det blei håpløst tungvint å ikke ha mølle sjøl;).

Ellers vil jeg tro at bryggeforretningene maler ganske grovt for å unngå bråk med at folk får stuck mash. Bryggemaskinene kan vel være ømfintlige for det? Men om de nå maler på 1,4-1,5, så skulle det likevel ikke bli seende ut som på bildet @Rikard la ut.
 
Tilbake
Topp