Finn Berger
Moderator
Jeg bruker å si til folk som skal til å brygge, og lurer på hva de trenger å skaffe seg, at om de bare slår seg til ro med å brygge små brygg til å begynne med, så trenger de nesten ikke å skaffe noe. Så nå var det vel på tide å teste egen teori i praksis.
Kjørte et lite brygg i dag, en bitter. Det står nå, etter et par-tre timers innsats, 8 liter til gjæring i ei Jula-bøtte i kjelleren. 30 minutters mesk, 30 minutters koking. BIAB/no sparge (squeesa posen skikkelig), tar med alt både fra mesk til kok, og fra kok til gjæring. Så får vi se hvordan dét går. 1 kg MO, 400 gr Simpsons aromatic og 100 gram Simpsons DRC. Lallemands London strødd rett i bøtta.
Utstyr: Meskepose. E15 liters kjele fra Coop. Ei 2000 watts kokeplate oppå komfyren (for å bruke avtrekket). Men jeg kunne sikkert bare brukt komfyren. Og en enkel spiralkjøler (som man også kan klare seg uten ved bare å sette kjelen i et kar med kaldt vann). Og så ei gjæringsbøtte, så klart. Og når det skal flaskes, må man ha utstyr til det, sjølsagt.
Jeg kløna litt siden jeg ikke har gjort dette før, og bomma ganske mye på beregninga. Det blei en ordinary bitter, ikke en best, og det gikk litt mer tid enn nødvendig. Men med like god rutine på dette som jeg har på den vanlige brygginga, blir det så klart skikk på både bergning og tidsbruk. To timer er realistisk.
Kort mesk og kok veit jeg fra tidligere short and shoddy-brygg at fungerer helt utmerket. Så er det det der med å ta med seg alt til gjæring; det har jeg egentlig ikke så lyst til. Men antakelig går det greit nok, og det betyr mye for å kutte tid og utstyr.
Kjørte et lite brygg i dag, en bitter. Det står nå, etter et par-tre timers innsats, 8 liter til gjæring i ei Jula-bøtte i kjelleren. 30 minutters mesk, 30 minutters koking. BIAB/no sparge (squeesa posen skikkelig), tar med alt både fra mesk til kok, og fra kok til gjæring. Så får vi se hvordan dét går. 1 kg MO, 400 gr Simpsons aromatic og 100 gram Simpsons DRC. Lallemands London strødd rett i bøtta.
Utstyr: Meskepose. E15 liters kjele fra Coop. Ei 2000 watts kokeplate oppå komfyren (for å bruke avtrekket). Men jeg kunne sikkert bare brukt komfyren. Og en enkel spiralkjøler (som man også kan klare seg uten ved bare å sette kjelen i et kar med kaldt vann). Og så ei gjæringsbøtte, så klart. Og når det skal flaskes, må man ha utstyr til det, sjølsagt.
Jeg kløna litt siden jeg ikke har gjort dette før, og bomma ganske mye på beregninga. Det blei en ordinary bitter, ikke en best, og det gikk litt mer tid enn nødvendig. Men med like god rutine på dette som jeg har på den vanlige brygginga, blir det så klart skikk på både bergning og tidsbruk. To timer er realistisk.
Kort mesk og kok veit jeg fra tidligere short and shoddy-brygg at fungerer helt utmerket. Så er det det der med å ta med seg alt til gjæring; det har jeg egentlig ikke så lyst til. Men antakelig går det greit nok, og det betyr mye for å kutte tid og utstyr.
Sist redigert: