Liv i gammel flaskegjær

Så var Brygg Selv Olslo utsolgt (igjen), denne gang for wlp300.

Jeg har noen flasker fra fjorårets brygg. Klarer jeg å sparke liv i gjæren fra disse? De har klart seg bra, men den siste jeg åpnet var litt for mye skum etter et år på 13ish grader. Vil risikoen for å å starte opp en ødelagt/infisert gjærstamme være overhengende stor?
 
Så var Brygg Selv Olslo utsolgt (igjen), denne gang for wlp300.

Jeg har noen flasker fra fjorårets brygg. Klarer jeg å sparke liv i gjæren fra disse? De har klart seg bra, men den siste jeg åpnet var litt for mye skum etter et år på 13ish grader. Vil risikoen for å å starte opp en ødelagt/infisert gjærstamme være overhengende stor?
Strømmen Hjemmebrygg
 
Jeg var meget fornøyd med fjorårets hvete med wlp300. Jeg bruker nesten bare white så de er kjent med og liker. Forandring er skummelt.

Jeg vet wyeast har en som skal bære det samme. 3086, tror jeg. Men jeg bor jo avsindig langt fra Strømmen.
 
Jeg var meget fornøyd med fjorårets hvete med wlp300. Jeg bruker nesten bare white så de er kjent med og liker. Forandring er skummelt.

Jeg vet wyeast har en som skal bære det samme. 3086, tror jeg. Men jeg bor jo avsindig langt fra Strømmen.
Jeg har kjøpt inn en halvkilo med Lallemand Munich, tar Finn og Holmentoppen sitt ord på at den er bra.


 
Jeg var meget fornøyd med fjorårets hvete med wlp300. Jeg bruker nesten bare white så de er kjent med og liker. Forandring er skummelt.

Jeg vet wyeast har en som skal bære det samme. 3086, tror jeg. Men jeg bor jo avsindig langt fra Strømmen.
Alt er relativt. Jeg bor 6 mil unna Strømmen. Og en finnmarking ville nok sett litt rart på deg :p. Tar du først turen inn til Bryggselv, er det ikke så veldig mye lenger til Strømmen, dessuten.

Men det er så klart din sak:). Forandringa du ville opplevd ved å gå over til Imperials versjon av den samme gjæren kan jeg dog garantere deg at du ikke ville opplevd som negativ. Du ville antakelig ikke merka den i det hele tatt, bortsett fra at det er forskjell på 100 og 200 milliarder celler. Det kommer litt an på batchstørrelsen hvor viktig det er, men de 200 er nok til 25 liter - og antakelig til en god del mer, i praksis. Gjærkvalitet er viktig, og der er erfaringene mine med Imperial særdeles gode - mens jeg ikke alltid har vært like happy med Whitelabs.
 
Alt er relativt. Jeg bor 6 mil unna Strømmen. Og en finnmarking ville nok sett litt rart på deg :p. Tar du først turen inn til Bryggselv, er det ikke så veldig mye lenger til Strømmen, dessuten.

Men det er så klart din sak:). Forandringa du ville opplevd ved å gå over til Imperials versjon av den samme gjæren kan jeg dog garantere deg at du ikke ville opplevd som negativ. Du ville antakelig ikke merka den i det hele tatt, bortsett fra at det er forskjell på 100 og 200 milliarder celler. Det kommer litt an på batchstørrelsen hvor viktig det er, men de 200 er nok til 25 liter - og antakelig til en god del mer, i praksis. Gjærkvalitet er viktig, og der er erfaringene mine med Imperial særdeles gode - mens jeg ikke alltid har vært like happy med Whitelabs.
Joda. Ting er relativt. Da jeg støtte på det som ble min kone, hadde hun noen års arbeidsopphold i Alta bak seg. Hun kunne ikke forstå hva som var problemet med å reise 15 mil for en ettermiddagskaffe hos mine foreldre. Noe jeg anså som en tur som krevde overnatting og planlegging.

Å skifte gjærleverandør krever også forberedelse og planlegging! :)

Men jeg ville nok brukt en annen dersom jeg visste det var samme gjærstamme. Ved en tidligere anledning kjøpte jeg en gjær på Strømmen som skulle tilsvare den jeg egentlig ville ha. Selv om det var et øl hvor gjæren ikke var like kritisk som i hvete, var ikke fornøyd. Ikke at det var noe galt, men det gå ikke planlagt resultat.
 
Ingenting galt i å gå på kjente stier, men…
Valget ditt er nå å dyrke opp gammel dregs fra en flaske (ukjent), eller velge ‘samme’ gjær med 2x antall friske celler (ukjent).
Jeg vet hva jeg hadde valgt
 
Joda. Ting er relativt. Da jeg støtte på det som ble min kone, hadde hun noen års arbeidsopphold i Alta bak seg. Hun kunne ikke forstå hva som var problemet med å reise 15 mil for en ettermiddagskaffe hos mine foreldre. Noe jeg anså som en tur som krevde overnatting og planlegging.

Å skifte gjærleverandør krever også forberedelse og planlegging! :)

Men jeg ville nok brukt en annen dersom jeg visste det var samme gjærstamme. Ved en tidligere anledning kjøpte jeg en gjær på Strømmen som skulle tilsvare den jeg egentlig ville ha. Selv om det var et øl hvor gjæren ikke var like kritisk som i hvete, var ikke fornøyd. Ikke at det var noe galt, men det gå ikke planlagt resultat.
Hvilken gjær var det?

"Samme" gjær fra ulike produsenter er vel aldri helt den samme - og noen ganger er det virkelig merkbare forskjeller. Når opphavet er et bryggeri, og det ligger et stykke tlbake i tid, kan forskjellene være store, men disse to stammer så vidt jeg veit begge fra laboratoriet til Weihenstephan.
 
Å skifte gjærleverandør krever også forberedelse og planlegging! :)
Det går sikkert bra å dyrke opp gjær, men blir det samme som du satte? Om du får liv er det som du nevner selv en liten infeksjonsfare, det er også en liten mulighet for mutering.

Du sitter med andre ord uansett med fare for et annet resultat enn du ser for deg:
WLP300 - infeksjon/ mutasjon.
Stefan - muligens et annet resultat enn du ser for deg.
Munich - er en annen gjær som har samme opphav i samme stamme som de overnevnte.

Bryggselv har et WLP300 alternativ fra Omega også.

Det gav ikke noen svar dette her. Men du må nesten bare velge det som du tror har størst mulighet for å gi deg et så godt øl som du ønsker.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp