Maltbase i bock.

Finn Berger

Moderator
Jeg ser utifra oppskriften at det ikke er en voldsom OG du starter med, så da er det nok ikke noe feil med litt høyere mesketemp. Jeg ropte nok ulv litt tidlig. Men over 1.085 så er det lurt og jekke ned litt av erfaring. FGen blir høy nok uansett. :D

hehe - over 1.085 har jeg visst bare gått to ganger. Jeg får høydeskrekk av sånt;).
 

Mortenpip

Norbrygg-medlem
Har noen av dere en oppskrift på lys norsk bokk øl, smakte en i Sverige som het bagge og falt for den , men den var utrolig gul i farge, Håper dere kan hjelpe meg
vanskelig å si men dette er jo veldig lyst. ville prøvd meg på 100% pilsmalt 1/2g-1g/liter mittelfruh på 15 min, IBU på ca 30 og gjæret med wlp833.1060-1015
likt blir det vel ikke men start der kanskje??
 

Finn Berger

Moderator
Har noen av dere en oppskrift på lys norsk bokk øl, smakte en i Sverige som het bagge og falt for den , men den var utrolig gul i farge, Håper dere kan hjelpe meg

Dette er vel en Maibock (eller "helles Bock")? Jeg funderer på å brygge en sjøl:).

Du skal ha pilsnermalt i bunnen, og så en god del münchner for å gi et solid maltpreg. (Jeg har også sett forslag om å bytte ut en del av pilsen med Maris Otter.) Jeg tenker å bruke 70% pils og 30% lyst münchner, og meske høyt for å få en solid munnfølelse; 69 grader. Det skulle gi relativt moderat utgjæring, så du må godt opp i OG. Jeg vil ikke ha den i den sterke enden, men dette er ikke lettøl, så jeg sikter mot å få 6,5% ABV. 1.065 => 1.016 gir 6,5%. Da er utgjæringsprosenten 74, og det er vel ikke så urealistisk? (Litt usikker; hører gjerne på råd fra erfarne sterkølbryggere.)

Humle betyr vel stort sett bitterhumle i bokkøl, men i en lys må det være lov å snike inn litt godlukt: 15 gram på 10 minutter (25-liters brygg)? Bitterhumle Perle/Premiant/Northern Brewer (spiller ikke så stor rolle hvilken). 30 IBU.

Jeg har en skvett Imperial L17 i kjøleskapet, som visstnok er gjæren til Augustiner i München. Så jeg tenker å dyrke opp en solid porsjon av den (5-600 milliarder celler til 25 liter), og gjære på 9-10 grader.

Litt salter: Trekvart ts. kalsiumklorid og ei kvart ts. kalsiumsulfat (gips) som fordeles på mesk og kok. (Klorid løfter fram maltsmaken.)

Jeg tror dette ølet kan bli kijpt kjedelig hvis det ender opp med for lite syre, så jeg vil ha pH litt under 5, i alle fall, når jeg setter det til gjæring.
 

Finn Berger

Moderator
vanskelig å si men dette er jo veldig lyst. ville prøvd meg på 100% pilsmalt 1/2g-1g/liter mittelfruh på 15 min, IBU på ca 30 og gjæret med wlp833.1060-1015
likt blir det vel ikke men start der kanskje??

Blir ikke det der mer som en (moderne, lys) festbier, altså en litt sterk helles?
 

Finn Berger

Moderator
vanskelig å si men dette er jo veldig lyst. ville prøvd meg på 100% pilsmalt 1/2g-1g/liter mittelfruh på 15 min, IBU på ca 30 og gjæret med wlp833.1060-1015
likt blir det vel ikke men start der kanskje??

Blir ikke det der mer som en (moderne, lys) festbier, altså en litt sterk helles?

Sorry, hadde ikke sjekka opp det ølet som det spørres etter. Det er jo en vits å kalle det der bokkøl:confused:. Skal du få det så lyst, må du vel bruke klorin:eek:?

Spøk til side; en solid porsjon ris eller sukker, i alle fall. Men det høres ganske jævelig ut:oops:.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Haha, det bildet er enten manipulert eller tatt under veldig merkelige lysforhold. Sammenlign med alle andre bilder av på nettet. Fargene og metningen er skrudd helt ned. Det står jo hva ølet inneholder på den lenken jeg la ved. Kun pilsnermalt. Ville absoltt ikke kalt dette en maibock, da.
Några Kalla: Bagge Bocköl (6%) Dette bildet viser at det er en typisk pils-farge.
 
Sist redigert:
Dette er vel en Maibock (eller "helles Bock")? Jeg funderer på å brygge en sjøl:).

Du skal ha pilsnermalt i bunnen, og så en god del münchner for å gi et solid maltpreg. (Jeg har også sett forslag om å bytte ut en del av pilsen med Maris Otter.) Jeg tenker å bruke 70% pils og 30% lyst münchner, og meske høyt for å få en solid munnfølelse; 69 grader. Det skulle gi relativt moderat utgjæring, så du må godt opp i OG. Jeg vil ikke ha den i den sterke enden, men dette er ikke lettøl, så jeg sikter mot å få 6,5% ABV. 1.065 => 1.016 gir 6,5%. Da er utgjæringsprosenten 74, og det er vel ikke så urealistisk? (Litt usikker; hører gjerne på råd fra erfarne sterkølbryggere.)

Humle betyr vel stort sett bitterhumle i bokkøl, men i en lys må det være lov å snike inn litt godlukt: 15 gram på 10 minutter (25-liters brygg)? Bitterhumle Perle/Premiant/Northern Brewer (spiller ikke så stor rolle hvilken). 30 IBU.

Jeg har en skvett Imperial L17 i kjøleskapet, som visstnok er gjæren til Augustiner i München. Så jeg tenker å dyrke opp en solid porsjon av den (5-600 milliarder celler til 25 liter), og gjære på 9-10 grader.

Litt salter: Trekvart ts. kalsiumklorid og ei kvart ts. kalsiumsulfat (gips) som fordeles på mesk og kok. (Klorid løfter fram maltsmaken.)

Jeg tror dette ølet kan bli kijpt kjedelig hvis det ender opp med for lite syre, så jeg vil ha pH litt under 5, i alle fall, når jeg setter det til gjæring.
Tusen takk for svar
 

Finn Berger

Moderator
Haha, det bildet er enten manipulert eller tatt under veldig merkelige lysforhold. Sammenlign med alle andre bilder av på nettet. Fargene og metningen er skrudd helt ned. Det står jo hva ølet inneholder på den lenken jeg la ved. Kun pilsnermalt. Ville absoltt ikke kalt dette en maibock, da.
Några Kalla: Bagge Bocköl (6%) Dette bildet viser at det er en typisk pils-farge.

Tom Young er vel en rimelig pålitelig kilde, og hvorfor skulle han manipulere bildet? Så når han skriver at ølet er lysere enn Bud Light, så tror jeg faktisk på det. Og jeg fikk ikke opp noen andre bilder i søket mitt.

Jeg ville stole mer på Tom Young enn på et bryggeri som er i stand til å kalle det der en bock:p.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Tom Young er vel en rimelig pålitelig kilde, og hvorfor skulle han manipulere bildet? Så når han skriver at ølet er lysere enn Bud Light, så tror jeg faktisk på det. Og jeg fikk ikke opp noen andre bilder i søket mitt.

Jeg ville stole mer på Tom Young enn på et bryggeri som er i stand til å kalle det der en bock:p.
Sier ikke at Kjempetorsken bevisst har manipulert bildet. Men at det er noe galt med det er det ingen tvil om. Har jobbet med digital billedbehandling i 30 år, så det gidder jeg ikke diskutere. Og når alle andre bilder på verdenswebben viser et normalt pilsfarget øl, så er det jo litt merkelig?
 

Finn Berger

Moderator
Sier ikke at Kjempetorsken bevisst har manipulert bildet. Men at det er noe galt med det er det ingen tvil om. Har jobbet med digital billedbehandling i 30 år, så det gidder jeg ikke diskutere. Og når alle andre bilder på verdenswebben viser et normalt pilsfarget øl, så er det jo litt merkelig?

Nei, at det bildet er litt rart, har jeg ingen vanskeligheter med. Fargen på boksen er jo også off. Jeg bare reagerte på forslaget om at det skulle være manipulert. Og uansett fargen; ølet er i alle fall veldig gjennomsiktig.

Og Young sier jo at ølet er lysere enn en Bud Light - og det er lyse greier.

Om jeg kommer i nærheten av et systembolagsutsalg, veit jeg hva jeg skal kjøpe:)!
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Og Young sier jo at ølet er lysere enn en Bud Light - og det er lyse greier.
Tja, det er vel en god sjanse for at det ikke skulle tas helt bokstavelig.

Så forresten en video på youtuben med Randy Mosher. Han sier at at bokkøl slett ikke var et spesielt mørkt øl gamle dager. Virket som at han har et prosjekt der han går gamle "sannheter" etter i sømmene.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Bock er styrke, såvidt jeg vet. litt sterkere, men ikke imperial og denslags.

Man kan "brygge til Bocks styrke". Farge har ingenting med bock å gjøre.
 

Finn Berger

Moderator
Tja, det er vel en god sjanse for at det ikke skulle tas helt bokstavelig.

Så forresten en video på youtuben med Randy Mosher. Han sier at at bokkøl slett ikke var et spesielt mørkt øl gamle dager. Virket som at han har et prosjekt der han går gamle "sannheter" etter i sømmene.

Tja, det er vel en ganske god sjanse for at det skulle tas bokstavelig, også. Dette blir litt håpløst - og dessuten er det helt meningsløst og helt uinteressant. Jeg prøvde å bare å fortelle hvorfor jeg antok at det kanskje var brukt råfrukt av et eller annet slag der.

Mosher er ofte morsom å høre på. Brad Smith har også en episode med ham der han går løs på en del myter: Historical Beer Myths with Randy Mosher - BeerSmith Podcast #115 | Home Brewing Beer Blog by BeerSmith™

Bokkølhistorien er jo lang, så "gamle dager" er et rimelig omfattende begrep i den sammenhengen. Uansett var det vel neppe så lyst som en maibock, som så vidt jeg veit er en nyere stil.
 
Topp