MJ cider lukter eddik/svovel etter flasking

Hei alle entusiaster :)

Håper noen gode sjeler kan bistå meg litt her. Om det enten er råd eller betryggende ord

Satt mine første brygg. 2 Mangrove Jacks cider kitt pære/jordbær og bringebær/mango.

Følgte oppskrifter nøyaktig og etter 12timer på jæringsdunken boblet det iherdig i 2 døgn (ca 19-20 grader temp i rommet)
Etter 6dager stoppet gravity på 1010 på begge batchene og holdt seg slik i 3 dager.
Målte desverre ikke før gjæring.

Jeg flasket med karbonerings drops, og det har nå stått i 3 dager.
Jeg åpnet en flaske i dag fra hver batch, ettersom tålmodigheten tålte ikke presset og jeg måtte bare se hvordan vi lå ann i løypa

Pr nå smaker det mer svak vin enn cider. Og lukter enda fis/eddik. Den ene er litt bedre i smak og lukt enn den andre.
Men lurer på, vill dette gi seg nå når cideren er flasket? Eller er det for sent nå?

Eventuelt noen erfaring på hvor lenge det må gå før usmak/lukt er borte?

Jeg frykter litt at siden det nå er forseglet så stenger jeg inne lukta og smaken?

Setter stor pris på innspill :)
 
Hei alle entusiaster :)

Håper noen gode sjeler kan bistå meg litt her. Om det enten er råd eller betryggende ord

Satt mine første brygg. 2 Mangrove Jacks cider kitt pære/jordbær og bringebær/mango.

Følgte oppskrifter nøyaktig og etter 12timer på jæringsdunken boblet det iherdig i 2 døgn (ca 19-20 grader temp i rommet)
Etter 6dager stoppet gravity på 1010 på begge batchene og holdt seg slik i 3 dager.
Målte desverre ikke før gjæring.

Jeg flasket med karbonerings drops, og det har nå stått i 3 dager.
Jeg åpnet en flaske i dag fra hver batch, ettersom tålmodigheten tålte ikke presset og jeg måtte bare se hvordan vi lå ann i løypa

Pr nå smaker det mer svak vin enn cider. Og lukter enda fis/eddik. Den ene er litt bedre i smak og lukt enn den andre.
Men lurer på, vill dette gi seg nå når cideren er flasket? Eller er det for sent nå?

Eventuelt noen erfaring på hvor lenge det må gå før usmak/lukt er borte?

Jeg frykter litt at siden det nå er forseglet så stenger jeg inne lukta og smaken?

Setter stor pris på innspill :)
Det vil kanskje gi seg litt med tida.

Jeg kjenner ikke disse settene, så jeg veit ikke om det er beregna at FG skal være 1.010. Men ellers vil jo sider normalt gjære helt ut, og her ser det ut som om gjæren ikke har orka mer. Det skyldes vel da antakelig for dårlig tilgang på næring, i alle fall om det ikke har fulgt næring med settet som du har tilsatt. Gjæren trenger nitrogen og sink, som det er lite av i fruktsaft, og får den det ikke, kan gjæringa gå i stå, og det vil også bli produsert H2S.

Men hvor sterk er lukta? Er det bare en aning ville jeg tatt det med ro. Det er uansett ikke noe du kan gjøre annet enn å håpe at det går over med tida.
 
Hei alle entusiaster :)

Håper noen gode sjeler kan bistå meg litt her. Om det enten er råd eller betryggende ord

Satt mine første brygg. 2 Mangrove Jacks cider kitt pære/jordbær og bringebær/mango.

Følgte oppskrifter nøyaktig og etter 12timer på jæringsdunken boblet det iherdig i 2 døgn (ca 19-20 grader temp i rommet)
Etter 6dager stoppet gravity på 1010 på begge batchene og holdt seg slik i 3 dager.
Målte desverre ikke før gjæring.

Jeg flasket med karbonerings drops, og det har nå stått i 3 dager.
Jeg åpnet en flaske i dag fra hver batch, ettersom tålmodigheten tålte ikke presset og jeg måtte bare se hvordan vi lå ann i løypa

Pr nå smaker det mer svak vin enn cider. Og lukter enda fis/eddik. Den ene er litt bedre i smak og lukt enn den andre.
Men lurer på, vill dette gi seg nå når cideren er flasket? Eller er det for sent nå?

Eventuelt noen erfaring på hvor lenge det må gå før usmak/lukt er borte?

Jeg frykter litt at siden det nå er forseglet så stenger jeg inne lukta og smaken?

Setter stor pris på innspill :)
Begge de settene har en beregnet FG til å havne på 1.007 så utgjæring er vel nærme nok. At den smaker som vin får meg til å lure på hvor mye av søtningsmiddel du tilsatt? Og når i forløpet du tilsatt essensen?

Svovel(H2S) aka promp er helt vanlig med disse settene om man ikke bruker, som @Finn Berger sier, gjærnæring. Jeg brygger er par av disse settene i året og jeg har funnet ut at jeg må bruke rundt 10 gram fermaid O + 6 gram wyeast gjærnæring for å stort sett unngå H2S. Jeg tilsetter det i 2 omganger, halvparten ved pitch og halvparten rundt 1/3 utgjæring.

Vil også legge til at pga et par dårlige erfaringer med den medfølgende gjæren(som jeg tror skyldes hvordan disse sette blir oppbevart i butikkene og ikke nødvendigvis hvor god gjæra til MJ er) så har jeg gått over til å bruke 2 pakker med Safcider AB-1.

Skulle det være noe H2S når cideren er utgjæret rister jeg på karet til det ikke lenger kommer CO2 ut av løsning, da skal det mye til at H2S'en ikke følger med ut av blow off.

Jeg har også cideren på fat så skulle det være noe H2S igjen kan jeg alltids flushe fatet med CO2 gjennom stigerøret til den er forduftet. Desverre så er min erfaring at middels og oppover H2S ikke forsvinner med tid.
 
Disse MJ cider-settene syns jeg har smakt best etter et års tid. Jeg lagde bringebær/lime og pære for noen år siden, men syns ikke det var noe særlig, så jeg la de i kjelleren. Fant de fram sommeren etter, og ble svært positivt overraska.
 
Det vil kanskje gi seg litt med tida.

Jeg kjenner ikke disse settene, så jeg veit ikke om det er beregna at FG skal være 1.010. Men ellers vil jo sider normalt gjære helt ut, og her ser det ut som om gjæren ikke har orka mer. Det skyldes vel da antakelig for dårlig tilgang på næring, i alle fall om det ikke har fulgt næring med settet som du har tilsatt. Gjæren trenger nitrogen og sink, som det er lite av i fruktsaft, og får den det ikke, kan gjæringa gå i stå, og det vil også bli produsert H2S.

Men hvor sterk er lukta? Er det bare en aning ville jeg tatt det med ro. Det er uansett ikke noe du kan gjøre annet enn å håpe at det går over med tida.
Den ene er litt moderat mens den andre er litt på den sterkere siden når det kommer til lukt og smak :)

Jeg får krysse fingrene, takk for svar Finn :)
 
Begge de settene har en beregnet FG til å havne på 1.007 så utgjæring er vel nærme nok. At den smaker som vin får meg til å lure på hvor mye av søtningsmiddel du tilsatt? Og når i forløpet du tilsatt essensen?

Svovel(H2S) aka promp er helt vanlig med disse settene om man ikke bruker, som @Finn Berger sier, gjærnæring. Jeg brygger er par av disse settene i året og jeg har funnet ut at jeg må bruke rundt 10 gram fermaid O + 6 gram wyeast gjærnæring for å stort sett unngå H2S. Jeg tilsetter det i 2 omganger, halvparten ved pitch og halvparten rundt 1/3 utgjæring.

Vil også legge til at pga et par dårlige erfaringer med den medfølgende gjæren(som jeg tror skyldes hvordan disse sette blir oppbevart i butikkene og ikke nødvendigvis hvor god gjæra til MJ er) så har jeg gått over til å bruke 2 pakker med Safcider AB-1.

Skulle det være noe H2S når cideren er utgjæret rister jeg på karet til det ikke lenger kommer CO2 ut av løsning, da skal det mye til at H2S'en ikke følger med ut av blow off.

Jeg har også cideren på fat så skulle det være noe H2S igjen kan jeg alltids flushe fatet med CO2 gjennom stigerøret til den er forduftet. Desverre så er min erfaring at middels og oppover H2S ikke forsvinner med tid.
Hei,
Jeg hadde i full pakke med Søtningsmiddelet og essensen blandet jeg inn 24t før flasking.

Så på neste batch med Cider er det anbefalt å bytte ut gjæren som følger med og også bruke gjærnæring?
Følgte ikke med noe næring i kittet :)

jeg kommer nokk til å forholde meg til flasker på mine brygg så jeg skal riste godt når jeg har tilsatt essensen og før flasking altså?

Tusen takk for gode råd :)
 
Hei,
Jeg hadde i full pakke med Søtningsmiddelet og essensen blandet jeg inn 24t før flasking.

Så på neste batch med Cider er det anbefalt å bytte ut gjæren som følger med og også bruke gjærnæring?
Følgte ikke med noe næring i kittet :)

jeg kommer nokk til å forholde meg til flasker på mine brygg så jeg skal riste godt når jeg har tilsatt essensen og før flasking altså?

Tusen takk for gode råd :)
Jeg skal ikke være for påståelig i forhold til gjærkvaliteten i de settene, tross alt, kanskje noen butikker er bedre på oppbevaring enn andre, men jeg har begynt å bytte de ut ja.

Du kan gjerne riste dunken før du tilsetter essensen, så slipper noen av essens-smakene rømme ut med CO2'en som helst bare skal ta med seg H2S'en :)

Nei det er ingen gjærnæring i settene, og de eneste produktet av de jeg har prøvd som ser ut til å gjøre en vesentlig forskjell er fermaid O for nitrogen, sammen med Wyeast gjærnæring for sink.
 
Jeg skal ikke være for påståelig i forhold til gjærkvaliteten i de settene, tross alt, kanskje noen butikker er bedre på oppbevaring enn andre, men jeg har begynt å bytte de ut ja.

Du kan gjerne riste dunken før du tilsetter essensen, så slipper noen av essens-smakene rømme ut med CO2'en som helst bare skal ta med seg H2S'en :)

Nei det er ingen gjærnæring i settene, og de eneste produktet av de jeg har prøvd som ser ut til å gjøre en vesentlig forskjell er fermaid O for nitrogen, sammen med Wyeast gjærnæring for sink.
Super info, får gi det et forsøk på MJ sin pærecider :)
 
@Snalle Hvis du rister ut all CO2, må du ta med det i beregninga når du flasker og skal tilsette sukker for karbonering. Hvis ikke blir nok sider'n litt flat. 35 gr sukker til 10 liter vil gi deg det CO2-innholdet - 0,86 volumes - som sider'n normalt vil holde ved 20 grader. Jeg vil tru at 2,5 volumes er en grei mengde å gå for, så da må du legge til den mengden sukker som trengs for å komme dit, hvilket er 65 gram sukker til 10 liter. Til sammen 100 gram per 10 liter altså:).

Denne mengden sukker skulle gi deg en sider på grensa mellom "petillant" og "sparkling". Det tilsvarer karboneringa i en ganske godt karbonert pils.

Trenger du en kalkulator, er denne grei: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

NB! Her forutsetter jeg at du får rista ut all co2. Det tar litt tid, men går helt fint å få til.
 
Sist redigert:
@Snalle Hvis du rister ut all CO2, må du ta med det i beregninga når du flasker og skal tilsette sukker for karbonering. Hvis ikke blir nok sider'n litt flat. 35 gr sukker til 10 liter vil gi deg det CO2-innholdet - 0,86 volumes - som sider'n normalt vil holde ved 20 grader. Jeg vil tru at 2,5 volumes er en grei mengde å gå for, så da må du legge til den mengden sukker som trengs for å komme dit, hvilket er 65 gram sukker til 10 liter. Til sammen 100 gram per 10 liter altså:).

Denne mengden sukker skulle gi deg en sider på grensa mellom "petillant" og "sparkling". Det tilsvarer karboneringa i en ganske godt karbonert pils.

Trenger du en kalkulator, er denne grei: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

NB! Her forutsetter jeg at du får rista ut all co2. Det tar litt tid, men går helt fint å få til.
Glimrende, det har jeg ikke tenkt på :)

Forhåpentligvis så skal jeg slippe å begynne å riste på gjæringskaret når jeg bytter ut gjæren og bruker gjæringsnæring :)
men greit å vite :)

Tusen takk
 
Nå har jeg brukt litt tid på å teste ulike kombinasjoner av cider. Sist en variant med MJ eplecider hvor jeg droppa søtning og essens. Syns kunstig søtning fungerer dårlig. Nå skal jeg heller stoppe gjæra og tvangskarbonere på fat. I tillegg brukte jeg Cider Enhancer.

Bruker mye tid i forumet og kom over en tråd om cider, gjær og gjærnæring. Det virker litt opplest og vedtatt at en bør bruke næring til gjæra som følger med disse settene fra MJ. Det er kanskje litt rart at de norske leverandørene ikke informerer om det på sidene sine, men det er en annen sak..
Jeg har da altså ikke tilsatt noe næring. Spørsmålet er om denne Cider Enhanceren kompenserer noe for mangel på næring. Noen som har erfaring med det?
 
Nå har jeg brukt litt tid på å teste ulike kombinasjoner av cider. Sist en variant med MJ eplecider hvor jeg droppa søtning og essens. Syns kunstig søtning fungerer dårlig. Nå skal jeg heller stoppe gjæra og tvangskarbonere på fat. I tillegg brukte jeg Cider Enhancer.

Bruker mye tid i forumet og kom over en tråd om cider, gjær og gjærnæring. Det virker litt opplest og vedtatt at en bør bruke næring til gjæra som følger med disse settene fra MJ. Det er kanskje litt rart at de norske leverandørene ikke informerer om det på sidene sine, men det er en annen sak..
Jeg har da altså ikke tilsatt noe næring. Spørsmålet er om denne Cider Enhanceren kompenserer noe for mangel på næring. Noen som har erfaring med det?
Jeg har satt noen av de MJ settene, hos meg er det helt nødvendig med gjærnæring(fermaid O) for å ikke ende opp med 22 liter svovelbrus. Med det sagt så har jeg en kompis som ikke bruker gjærnæring og den var uten svovel da han sendte en flaske.

Siden du bruker fat er ikke svovel noe jeg ville bekymret meg veldig for uansett, da kan du sette gass på ut siden av fatet og blåse CO2 gjennom cideren til svovelen er borte, den kommer enkelt ut av cideren.

Min oppfatning av cider enhancer er at det er dyr eplejuice konsentrat. Jeg bruker det ikke, men kompisen mener han får litt mer eplesmak av å bruke den. Om du skal bruke gjærstopp vil jeg tro first price eplejuice gjør samme jobben til 7,90,- Og nei, det er ingen næring i den.

At leverandørene ikke nevner gjærnæring er vel egentlig lite overraskende, de jobber i salg og enhver ting som kompliserer disse settene har et potensiale til at kunder tenker seg om før de kjøper.

Jeg bruker enda både essens og søtning, men stort sett modner fatene minimum 6 måneder og da syns jeg den kunstige smaken er borte. Jeg har prøvd halvering og ingen og syns vel egentlig at det blir for tørt for min gane, ja de 3 gangene jeg tar et glass bare for å smake :)
 
Jeg har satt noen av de MJ settene, hos meg er det helt nødvendig med gjærnæring(fermaid O) for å ikke ende opp med 22 liter svovelbrus. Med det sagt så har jeg en kompis som ikke bruker gjærnæring og den var uten svovel da han sendte en flaske.

Siden du bruker fat er ikke svovel noe jeg ville bekymret meg veldig for uansett, da kan du sette gass på ut siden av fatet og blåse CO2 gjennom cideren til svovelen er borte, den kommer enkelt ut av cideren.

Min oppfatning av cider enhancer er at det er dyr eplejuice konsentrat. Jeg bruker det ikke, men kompisen mener han får litt mer eplesmak av å bruke den. Om du skal bruke gjærstopp vil jeg tro first price eplejuice gjør samme jobben til 7,90,- Og nei, det er ingen næring i den.

At leverandørene ikke nevner gjærnæring er vel egentlig lite overraskende, de jobber i salg og enhver ting som kompliserer disse settene har et potensiale til at kunder tenker seg om før de kjøper.

Jeg bruker enda både essens og søtning, men stort sett modner fatene minimum 6 måneder og da syns jeg den kunstige smaken er borte. Jeg har prøvd halvering og ingen og syns vel egentlig at det blir for tørt for min gane, ja de 3 gangene jeg tar et glass bare for å smake :)
Takk for svar!

Da lærte jeg noe nytt i dag også. Berger cideren med løsningen du skisserer og planlegger bedre til neste runde. Vi er prisgitt gode leverandører så kritikken er forsiktig. Forstår det er business i dette.

Ser frem til en moden svovelfri cider på sensommeren :)
 
Takk for svar!

Da lærte jeg noe nytt i dag også. Berger cideren med løsningen du skisserer og planlegger bedre til neste runde. Vi er prisgitt gode leverandører så kritikken er forsiktig. Forstår det er business i dette.

Ser frem til en moden svovelfri cider på sensommeren :)
Når det kommer til å avgasse cideren vil jeg bare legge til et par ting sånn i tilfelle. Du må bruke svart ball lock når du skal ha CO2 på øl ut siden av fatet. Husk også å slippe ut trykket av fatet først og sette litt trykk på CO2'en så det ikke kommer væske inn i slangen og i verste fall, i regulatoren til CO2 flasken.

Det er også en god ide å sette fatet i romtemperatur og avgasse cideren et par dager før du starter å kjøre gass igjenom den. Det vil jo skumme etterhvert som man skaper turbulens i fatet, så når det kommer skum ut av sikkerhetsventil bør fatet få hvile noen timer før du fortsetter.

De gangene jeg har gjort dette så kjører jeg maks 0,2 bar, fyller fatet og slipper ut trykket gjennom sikkerhetsventilen og gjentar til det jeg slipper ut enten ikke lukter svovel, eller det kommer skum som nevnt over. Når du ikke kan merke noe svovel i gassen som kommer ut kan du koble på en kran og smake, er det spor av svovel gjenta prosessen, har aldri tatt mer enn et par dager for min del :)
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp