Modifisering av amerikansk oppskrift, holdbar framgangsmåte?

Jeg har kikket på oppskriften på Victory and Chaos India Pale Ale i howtobrew.com, og tenkte å konvertere den til mine forhold. Det er endel ting jeg må ta hensyn til:
1-Imperial/metric-conversion
2-Humleesrstatning
3-Andre volum ved partial boil.
4-jeg ønsker å bruke DME og ikke flytende ekstrakt.

Den originale oppskriften, for partial boil på 3 gallons og totalt volum 5 gallons er som følger:

Malts
8 lbs. of Pale Malt Extract (syrup)
1/2 lb. of Crystal 120L Malt
BG for 3 Gallons 1.100
OG for 5 Gallons 1.062
Hops      
2 oz of Galena (11%) at 60 minutes; 47 IBU
2 oz of East Kent Goldings (5%) at 15 min; 11 IBU
1 oz of East Kent Goldings (5%) at 5 min; 2 IBU
Yeast
Whitbread English Ale

Det første jeg gjør er å regne ut nye maltmål basert på 20 liter:
8lbs/5 gallons => 3.83 kg/20liter
½ lb/5 gal=> 239.65 g/20liter

I tillegg står det i howtobrew.com at flytende malt tilsvarer ca 80% av DME; 3.83kgLME/20liter=>3.064kgDME/20liter.

Humlemålene, i gram per 20 liter blir:
2oz/5 gal=> 59.913g/20 liter
1oz/5gal=> 29.957g/ 20 liter

Fra mine "langere" får jeg ikke tak i Galena, men Northern Brewer står nevnt som substitutt for Galena, og denne får jeg tak i. Jeg prøver da å regne ut hvor mye Northern Brewer (8.9%) jeg må tilsette for å få 47 IBU i 20 liter.

Ved kokevolum på 6.5 liter blir BG=20/6.5*1.062=1.191, med en conversion på 0.07 ved 90 min. For å nå en target IBU på 47 må tilsats av 8.9% humle være 150.89 gram.

For denne BG er conversion ved 15 min kun 0.032, sammenlignet med 0.073 for BG=1.100. Første tilsats av EKG bør derfor multipliseres med (0.073/0.032)=2.28,
dvs. 136.6 gram.

Likeledes, ved 5 min er conversion 0.013 istedenfor 0.029, og denne tilsatsen bør multipliseres opp med 2.2308=>66.83gram.

Når det gjelder gjær er jeg usikker, men London Ale og English Ale høres ut som om det er ca i samme gate, så jeg forsøker meg med denne. Fint om noen kan kommentere dette.

Modifisert oppskrift blir dermed:
Malt:
3 kg Light DME
240 g Crystal

Humle:
151 gram Northern Brewer, 90 min, 47 IBU
137 gram EKG, 15 min, 11 IBU
67 gram EKG, 5 min. 2 IBU
Totalt: 60 IBU.

Gjær: Wyeast London Ale
Target OG: 1.062
BG:1.191


Har jeg gjort noen brølere, eller vil dette kunne funke?
 
Det er litt vanskelig i "oversette" aromatilsetningene (15 og 5 min.) av humle slik. Du vil få tilført rett mengde IBU (tilnærmelsesvis), men aromainnslaget blir nok relativt mye kraftigere enn i originaloppskriften. (Moralen er: få tak i en større gryte... Med de humlemengdene du må bruke med en så konsentrert vørter, har du spart inn utlegget på ganske kort tid. Særlig med dagens humlepriser.)

Gjæren er ikke den samme, men det du vil få noe som er i samme stil. Bør gå helt fint.

Utregningene forøvrig ser helt riktige ut (uten at jeg har tatt frem kalkulatoren...)
 
....jeg ville stukket på jernia og kjøpt hyttekjelen til 399,- som bør passe bra til ekstraktbygging. Med den kan koke du 3 gallons og vel så det.

En annen mulighet når man bruker lite kokevolum er å koke vørten med halve mengden av ekstrakt f.eks. de første 45 min (lavere SG og dermed bedre utbytte av bitterenheter) og så tilsette resten av maltekstrakten ved de siste 15 min. Har ikke gjort det selv, men hørt det anbefalt på basic brewing podcast....og i denne youtube-videoen:
http://www.youtube.com/watch?v=_IhfRaY2Zcs
 
Jeg kom på like etter at jeg hadde skrevet innlegget at det måtte bli slik, dvs. at bitterstoffene blir korrekte, men at man får for mye aroma.

En riktigere måte er vel å bruke de oppgitte mengdene med aromahumle, men regne ut nytt bidrag til IBU, og så kompensere for dette i bitterhumlen. Dvs

60 gram EKG 15 min gir 5 IBU,
30 gram EKG 30 min gir 1 IBU,

så for å få 60 IBU totalt må bitterhumle gi 54 IBU, dvs 173 g Northern Brewer (8.9%).

Men blir nok stor kjele etterhvert ja!
 
Tilbake
Topp