Modning og karbonering på flaske

Frode Foss

Norbrygg-medlem
Jeg lurer på en ting rundt karbonering på flaske. I Boken «Brygg ditt eget øl» av Greg Hughes (for øvrig en god bok) står det under alle oppskrifter «MODNINGSFORHOLD» f.eks. 4 uker ved 3 grader for en pilsner. På side 78 står det en utførende «Oppskriftsforklaring» der MODNINGSFORHOLD er definert som … lagring av ferdiggjæret øl, etter tapping på flaske eller fat.

Vil det si at en pils skal karboneres (på flaske) ved 3 grader? Jeg har alltid karbonert alle typer øl ved romtemperatur i ca. 2 uker, for deretter å lagret kjølig når jeg brygger lagerøl. Jeg har for øvrig også lagret mine pilsnerøl mye lengre enn 4 uker.

Er det noen som har en formening her?
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Jeg lurer på en ting rundt karbonering på flaske. I Boken «Brygg ditt eget øl» av Greg Hughes (for øvrig en god bok) står det under alle oppskrifter «MODNINGSFORHOLD» f.eks. 4 uker ved 3 grader for en pilsner. På side 78 står det en utførende «Oppskriftsforklaring» der MODNINGSFORHOLD er definert som … lagring av ferdiggjæret øl, etter tapping på flaske eller fat.

Vil det si at en pils skal karboneres (på flaske) ved 3 grader? Jeg har alltid karbonert alle typer øl ved romtemperatur i ca. 2 uker, for deretter å lagret kjølig når jeg brygger lagerøl. Jeg har for øvrig også lagret mine pilsnerøl mye lengre enn 4 uker.

Er det noen som har en formening her?
Karbonering bør skje ved romtemperatur, men etter det ofte lurt med lagring.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg lurer på en ting rundt karbonering på flaske. I Boken «Brygg ditt eget øl» av Greg Hughes (for øvrig en god bok) står det under alle oppskrifter «MODNINGSFORHOLD» f.eks. 4 uker ved 3 grader for en pilsner. På side 78 står det en utførende «Oppskriftsforklaring» der MODNINGSFORHOLD er definert som … lagring av ferdiggjæret øl, etter tapping på flaske eller fat.

Vil det si at en pils skal karboneres (på flaske) ved 3 grader? Jeg har alltid karbonert alle typer øl ved romtemperatur i ca. 2 uker, for deretter å lagret kjølig når jeg brygger lagerøl. Jeg har for øvrig også lagret mine pilsnerøl mye lengre enn 4 uker.

Er det noen som har en formening her?

Jeg er litt skeptisk til den boka der - den er ikke veldig problematiserende, og det er mye som ikke er like enkelt som det framstilles i den. Og så er det en god del unøyaktige formuleringer, som den du siterer.

Du skal fortsette å gjøre som du alltid har gjort - særlig siden det er slik jeg alltid har gjort det, også:).
 
Topp