Munchenermalt bruk

Slettes ikke uvanlig at det kan ta inntil to døgn før du er videre aktivitet med lagerøl. Det kommer an på hvor god oksygentilgang gjæren har, og hvor mye gjær du brukte i forhold til vørtermengden.
 
Ok. Bra!

Nå er det litt undertrykk i ballongen. La oss håpe den trekker pusten før den begynner å puste uuuut.
Hvor ofte skal det ploppe sånn ca. på en pils da?

mvh
Tormod
 
Ikke godt å si. Antall plopp er ingenngod indikator på hvordan aktiviteten er. CO₂ kan lekke ut både her og der. Generelt sett tar gjæringen av en lager gjerne dobbelt så lang tid som for en ale.
 
Da har vi brygget et "one of a kind" øl.
Munchener malt og Fuggles Humle. Single infusjon - preboil humling. Så får vi se  ;)
Artig å leke med navn på en slik øl. Single Malt? SM - SH.....

Pilsen har forøvrig våknet til liv og gjærer kultivert på 10 grader i kjelleren her.

Smakte forøvrig på vår ferke WIT idag. Brygget med BREWFERm !!! gjær. Synes det virker lovende jeg!

God aften
Tormod
 
BRÅSTOPP

Munchenerbrygget har fått seg en merkelig knekk.
Sto å brygga en stout på samme rom så Muncheneren sto og gjæret.
Plutselig bråstoppet gjæringen - og den har ikke gjæret siden.
OG er 1023
Den har en Ph på 3,5.
Den smaker ugjæret vørter delvis.

Hva kan det være?
Hva kan man gjøre?

Dette er altså den notoriske Brewferm gjæren......
Witen vi lagde på samme fabrikants gjær - en annen type dog - stoppet på 1015.

mvh
Tormod
 
OG er original, sg er spesific og fg er final.
Hvis den har gjæret i fem dager er den nok ikke ferdig.
Som Gahr sier er ikke ploppinga noe å gå etter.
Hvis du har målt nå er det spesifikk gravity du har målt, er den det samme over flere dager er det fg.
Uansett to uker på dunken for en ale, minst tre for en lager.
Alt for tidlig å si bråstopp.  Gjæren koser seg sikkert;D

Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio using Tapatalk
 
Tormod G skrev:
Den har en pH på 3,5.

Normalt vil pH i ett ferdig gjæret øl ligge rund 4-4,3.
Hvis pH ligger i området 3,3-3,7 kan dette være tegn på infeksjon, altså syreproduserende bakterier.
NB! pH på 3,5 kan ha andre årsaker også og trenger i seg selv ikke forhindre gjæring.
Hvor lav pH en gjærstamme tåler og i hvilke grad det påvirker utgæringen er ikke (for meg) lett å fastslå.
En del muggsopp tåler pH ned mot 2,5....

Hvis pH blir høy, 4,6-4,9 kan dette være tegn på autolyse, noe som enkelte bruker som indikasjon på at gjæren ikke er egnet til gjenbruk.
 
Ser ut som det er totalstopp altså. Selv om det som dere sier kan sive CO2 ut overalt...

Gjæren ligger i et tett faltt sjikt helt i bunn av bøtta - Mye flatere en de andre som står å smågjærer.
En tappeprøve viser ganske uklart brygg med smak av tomtebrygg nærmest?!

Vi vil avvente et par dager å måle gravitet - men vil tenke på mulige redninger allerede nå.
Kalktilsetning for å øke Ph?
Andre muligheter for å redde denne batchen?


mvh
Tormod
 
pH er kanskje en av de vanskeligste kjemiske parameterne å måle, da mener jeg ikke kun øl verden. Hva bruker du for å måle pH?
 
Papir er kjekt å ha men gir kun en grov indikasjon. Det er vanskelig å måle nøyaktig pH, selv med instrumenter til 10 000+. Instrumentene må vedlikeholdes nøye og kalibreres ofte.
 
Tilbake
Topp