Marius K.
Norbrygg-medlem
Nå har vi havnet godt utafor trådtemaet, men jeg klarer ikke å ikke kommentere humlebruken din. Du tørrhumler med 16 gram per liter, om ikke hueregninga mi er helt utafor, og da er antakelig - hvis det siste jeg har lest/hørt om dette, stemmer - minst halvparten bortkasta. Ølet blir rett og slett metta. Når det gjelder citrus/frukt, går grensa ved 4 gram per liter, mens den går ved 8 gram for urter/te. (Fra en Beersmtith-podcast, men jeg husker i farten ikke hvilken.)
Stan Hieronymus går inn for å bruke mindre til tørrhumling, og mer i WP: Hops and IPAs with Stan Hieronymus - BeerSmith Podcast #189 | Home Brewing Beer Blog by BeerSmith™
Hvor lenge humlefriskheta holder seg, avhenger også av hvilke humler som brukes. Noen taper seg veldig fort. Mosaic skal være en sånn, og Mandarina Bavaria en annen. (Espen Kinn i en av de siste Vestkast-episodene.)
Så det der angående mengde, og derfor er mengden også halvert på det ølet som nå står til gjæring