Marius K.
Norbrygg-medlem
Nå har vi havnet godt utafor trådtemaet, men jeg klarer ikke å ikke kommentere humlebruken din. Du tørrhumler med 16 gram per liter, om ikke hueregninga mi er helt utafor, og da er antakelig - hvis det siste jeg har lest/hørt om dette, stemmer - minst halvparten bortkasta. Ølet blir rett og slett metta. Når det gjelder citrus/frukt, går grensa ved 4 gram per liter, mens den går ved 8 gram for urter/te. (Fra en Beersmtith-podcast, men jeg husker i farten ikke hvilken.)
Stan Hieronymus går inn for å bruke mindre til tørrhumling, og mer i WP: Hops and IPAs with Stan Hieronymus - BeerSmith Podcast #189 | Home Brewing Beer Blog by BeerSmith™
Hvor lenge humlefriskheta holder seg, avhenger også av hvilke humler som brukes. Noen taper seg veldig fort. Mosaic skal være en sånn, og Mandarina Bavaria en annen. (Espen Kinn i en av de siste Vestkast-episodene.)
Så det der angående mengde, og derfor er mengden også halvert på det ølet som nå står til gjæring Når det er sagt har eksempelvis Northern Monk på enkelte av sine øl brukt mer enn hva jeg har benyttet på det meste, og de lager veldig gode humleøl. Uansett, her tenker jeg det er rom for eksperimentering og mulighet for å gjøre seg opp egne meninger. Blir spennende å se hva halve mengden gir meg. Jeg var meget fornøyd med forrige versjon med det dobbelte, men tror ikke nødvendigvis at jo mer jo bedre er veien å gå. Men du har rett, nå sporer vi av.