1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 07 LA1 - Andrimne American IPA - Gahr Smith-Gahrsen (Bergen)

En tråd i 'Lys ale' startet av Webmaster, 22 Apr 2009.

  1. Webmaster

    Webmaster
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    [tt][size=10pt]Generell informasjon
    Navn på brygget: Andrimne American IPA
    Øltype: E. IPA
    Antall poeng i konkurransen: 44 av 50
    OG: 1.063
    FG: 1.015
    Farve (beregnet): ? EBC
    Beregnet bitter: 85 IBU
    Vørtermengde: 22,5 l
    Sluttvolum:   21   l

    Malt & sukker
    5800 gram  100 %      Castle pale malt   7-9 EBC    

    Vann
    14,5 liter til innmesking
    26   liter til skylling

    Meskeskjema
    90 min    67 ºC

    Humle
    80 gram    Cascade 6,7 % alfa  hel koketid 90 min
    40 gram    Cascade 6,7 % alfa  hel koketid 15 min
    50 gram    Cascade 6,7 % alfa  hel koketid  5 min
    50 gram    Cascade 6,7 % alfa  hel tørrhumle i sekundærkar

    Koketid
    Total koketid vørter: 90 min

    Gjær
    Betegnelsen på gjæren:   Wyeast 1056, 1. liters starter

    Gjæringstemperatur og -tid
    Gjæring/primærgjæring    6   dager ved 20 ºC
    Modning/sekundærgjæring  7   dager ved 20 ºC
    Lagring                  120 dager ved 15 ºC

    Øvrig informasjon
    Filtrert: nei
    CO2: naturlig
    Bryggedato: 06.10.2006
    Tappedato:  19.10.2006

    Kommentar: 120 g farin til priming (maks 200 ord)[/size][/tt]
     
    Naxi, Armas, Lapsklaus og 2 andre liker dette.
  2. Vidar Ø

    Vidar Ø
    Expand Collapse
    Guest

    Hei,
    Fremdeles en nybegynner, og setter pris på litt råd fra erfarne bryggere
    Jeg er interessert i å prøve denne IPAen, men synes muligens en bitterhet på 85 er noe høyt. Tror du denne vil bli "kjip" hvis vi reduserer humlen forholdsmessig så IBU ender på ca 60-65?
    Lurer også på om E. IPA betyr Engelsk IPA, selv om det i navnet står American IPA? Jeg er mest glad i den engelske typen, ala "Proper Job" ol, hvor ikke humlen er altfor dominerende.
    Kan man benytte en vanlig Safala S-04 tørrgjør her, tror du?
    (Tenker bare på hva vi har i hus).
    Setter pris på svar. Mvh Vidar
     
    SimenAngell liker dette.
  3. Trond Svanøe

    Trond Svanøe
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Jeg kan prøve å svare: Dette er defintivt en amerikansk IPA. "E" står nok for den klassen ølet stilte i under NM. En engelsk IPA vil normalt sett bli brygget med engelsk humle og gjær, men tror jeg har lest et sted at det er amerikanske humler i Proper Job .Kan aldri i verden tenke meg at Proper Job ligger i nærheten av 85 IBU heller. Kanskje rundt 50.. . Du kan alltids bytte gjær i enhver oppskrift, men ikke uten at det forandrer ølet betydelig (ikke nødvendigvis til det verre). Ønsker du å bruke gjæren i denne oppskriften, men heller vil benytte tørrgjær? Da kan du benytte US-05. Det skal være samme gjæren.
     
    PeterH47 liker dette.
  4. Ole Bråten

    Ole Bråten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fauske
    Jeg har lyst å prøve meg på en versjon av denne. Tenkte å få 23-25 liter ferdig øl.

    Jeg tenkte å blande følgende type malt: pale malt (marris otter), munchenermalt, white wheat malt, caramalt/crystalmalt 20L.

    Altså samme som Nøgne Ø, mer eller mindre.

    Har planer om å bare bruke casade humle.

    Norm som kan veilede meg litt med mengder sv makt og humle her?

    Vil ha en ganske godt humlet IPA

    På forhånd, takk!
     
  5. Ole Bråten

    Ole Bråten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fauske
    Noen som kan veilede meg med mengder av malt og humle, skulle det stå* :)
     
  6. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tja, følger du oppskriften over, men justerer for de ekstra malttypene (f.eks. 5 % hver av münchener, hvete og caramalt), har du en relativt godt balansert IPA. Øker du humlemengdene på 15 og 5 min. samt tørrhumlingen til 60 g, får du litt mer kick i aromaen.
     
    relo liker dette.
  7. Ole Bråten

    Ole Bråten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fauske
    Takk for tips! :)
     
  8. Gunnar84

    Gunnar84
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Brygget denne for en stund siden og fulgte da denne oppskriften slavisk. Sitter nå med en i hånda.....jeg sitter her og humrer for meg selv for hver slurk! Maaaakan så godt!:) så enkelt det kan gjøres! Anbefales på det varmeste å brygge dette! Takk Gahr!:)
     
    hansbt liker dette.
  9. fmandal

    fmandal
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Steinkjer
    Sitter med noe ganske likt denne i handa nå. Laget oppskrifta før jeg så denne, men ikke veldig ulikt: 100 % pale ale malt, 1061 OG, 1012 FG og 90@60, 50@15, 50@5 og 60@tørr gram 5 % Cascade. Snadder!
     
  10. Gunnar84

    Gunnar84
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Tydelig at steinkjer-bygg er glad i godt øl:) sprang på bakke brygg og kjøpte malt, humle og gjær etter jobb idag. Kan aldri gå tom for denne:) brygging skjer på søndag. På nytt oppsett. Håper det funker like bra som planene mine da jeg bygde det var:)
     
  11. Ole Bråten

    Ole Bråten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fauske
    Tøft! Tenkte å brygge denne i helga jeg også, blir vel lørdag eller søndag. Har en American Brown Ale som skal flaskes på søndag også, så må vel bare sette i gang å vaske flasker  :noway:
     
  12. fmandal

    fmandal
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Steinkjer
    Godt folk har god smak, Gunnar ;-)
     
  13. Ole Bråten

    Ole Bråten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fauske
    Satt å lekte meg litt med en oppskrift, noen som kan svare meg på om jeg er helt på jordet, eller om dette er ei brukbar oppskrift? Ferdig øl, 23-25 liter.

    Cascade single hop (American IPA)

    Original Gravity (OG): 1.053  (°P): 13.1
    Final Gravity (FG):    1.013  (°P): 3.3
    Alcohol (ABV):        5.21 %
    Colour (SRM):          6.4  (EBC): 12.5
    Bitterness (IBU):      86.8  (Tinseth)

    6200g - Pale Malt
    800g - Wheat Malt
    550g - Crystal 20
    450g - Munich II


    90g - Cascade (7% Alpha) @ 90 Minutes (Boil)
    50g - Cascade (7% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
    50g - Cascade (7% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
    60g - Cascade (7% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop)


    Single step Infusion at 66°C for 75 Minutes. Boil for 90 Minutes

    Fermented at 20°C with WLP007 - Dry English Ale
     
  14. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg ville kjørt opp OG-en for å få balanse mot den høye IBU-en. Med 1.053 i OG er du i typisk pale ale-land, og da blir det mye med 86 IBUs. Hadde i alle fall økt OG med 1.010.
     
  15. Ole Bråten

    Ole Bråten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fauske
    Ok, da prøver jeg det  ;D
     
  16. mariukor

    mariukor
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Heisann, tenkjer å bryggje denne på ein Speidel 50l, men er litt usikker på korleis ein bør beregne skylling. På Speidelen bør ein ha meir i meskemengd. Nokon som har erfaring med det?
     
  17. torstein22

    torstein22
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Lagrer du ølen i 120 dager før drikking?
     
  18. Southfarm

    Southfarm
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Åpnet i går en av de siste flaskene av et brygg av denne oppskriften som jeg flasket 20.05.2012
    Fint øl fortsatt, men det var mye bedre "ferskt" (Etter ca 4 ukers lagring)
     
  19. Bjorn

    Bjorn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Strömstad
    har en WLP007 english ale starter og skulle brygge en DIPA helt frem til at jeg fant ut at jeg ikke hadde Columbus  :(
    Cascade har jeg derimot masse av og Andrimne am IPA er en øl jeg har hatt veldig lyst til å lage.
    Vil det gå greit med WLP007 istedenfor  Wyeast 1056?
    Evt hvilken forskjell vil det være i smaken?
     
  20. Runar Stock

    Runar Stock
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Alta
    Syns 007 er ørlite tyggegummiaktig, som S04 bare mye mer dempet, i veldig lyse, lavthumlede alkoholsvake øl, men til en IPA er den helt suveren. Gi gass :)
    Tror ikke du vil klare å skille 1056 fra 007 i en IPA.
     

Del denne siden