1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 07 LA1 - Andrimne American IPA - Gahr Smith-Gahrsen (Bergen)

En tråd i 'Lys ale' startet av Webmaster, 22 Apr 2009.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Da har jeg ikke smakt en fyldig IPA, men trodde at tørrhet i en IPA var litt uskreven regel.
     
  2. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Eg liker godt ipa med litt fylde
     
    Runar Stock og kintii liker dette.
  3. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg refererte kun til BJCP Style Guidelines. Her listes amerikanske Ipa med en EBC på 12-29.

    Men det handler vel mest om at jeg selv liker ipaen med litt farge, så jeg får trikse litt på oppskriften selv.
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ah.En smule krystallmalt tar seg av fargen, men også smaken, ifht oppskriften. Med mindre du vil lage akkurat denne, så skader jo absolutt ikke litt krystallmalt.
     
  5. Montebellobrygg

    Montebellobrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Planlegger å brygge denne i dag som mitt første brygg, og har et spørsmål. Bør man ikke kjøre en 15 min mash out på 78 grader på denne? Eller skal skylling også gjøres på 67 grader?
     
  6. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kjør mashout hvis du vil og kan. Ølet ble brygget slik det ble pga. utstyret. I dag ville jeg mesket annerledes, men det blir godt uansett. Skyllevannet bør du uansett holde på 75-80 °C.
     
  7. Montebellobrygg

    Montebellobrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for oppklaringen Gahr:)
     
  8. Lapsklaus

    Lapsklaus
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Brygget denne i dag på BB30. Fulgte oppskriften ganske nøyaktig med endret litt underveis.

    Mesking: Måtte øke vannmengden til meskingen med 3 liter. 14.5 liter ble altfor tykt. Ble graut. Mesket på 67 grader i 100 min. Deretter kort utmesk, ca 10 min, på 80 grader.

    Skylling: Skylte med 23 liter og endte opp med et sluttvolum på 23 liter. Skyllingen brukte jeg ca 45 min på.

    Gjæring: Brukte Safale US-5 som erstatning for starteren.

    Pre-boil SG var 1.048, omregnet til 23 grader

    SG før gjæring var 1.054.

    Dette er min andre batch noensinne, så jeg håper dette gikk sånn noenlunde greit..
     
  9. Fredda

    Fredda
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Du bør alltid tilpasse oppskriftene til ditt utstyr, spesielt når det kommer til mengde mesk og skyllevann :) På en BB30 bør du alltid ligge på rundt 3,5l vann per kg malt under mesking.
     
    Lapsklaus liker dette.
  10. Lapsklaus

    Lapsklaus
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hva menes det her med sekundærgjæring på samme temp som primærgjæring? Er poenget at den skal stikkes om? Tror ikke jeg helt skjønner hva sekundærgjæring er. I samme slengen lurer jeg på den siste humlen som skal gjøres i sekundærkar. Hva menes med det? Har det sammenheng med sekundærgjæringen, da? Sikkert basalkunnskap dette, men jeg ble litt forvirret..
     
  11. Runar Stock

    Runar Stock
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Alta
    Sekundærgjæring kaller vi det som foregår etter stormgjæring og den mest aktive gjæringa er over. Vi nordmenn flest har ikke for vane å stikke om til nytt kar. Amerikanere derimot stikker om til nytt kar omså når det skulle være. La det bare stå på samme kar, og legg humla oppi etter 6 dager.
     
    Stig Aa. liker dette.
  12. Lapsklaus

    Lapsklaus
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja, ok..takk. Det var oppklarende!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  13. Lapsklaus

    Lapsklaus
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvorfor stikker man/amerikanerne om midt i gjæringen, forresten?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Thorgrim Skreosen

    Thorgrim Skreosen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Siljan
    En grunn er at da får man bevegelse i gjæren igjen som KAN få den til å gjære mer ut. Har man god kontroll på gjæring trengs ikke dette.

    Det er også delte meninger om gjæren og trubbet i primærkaret setter usmaker.
     
  15. Gunnar Gunnarson

    Gunnar Gunnarson
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kommentar: 120 g farin til priming (maks 200 ord)[/size][/tt][/QUOTE]

    er dette til flasking/ Karbonering?
     
  16. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Yep.
     
  17. Gunnar Gunnarson

    Gunnar Gunnarson
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvis jeg beholder maltmengden, men reduserer humlemengden til ca 100 gram vil jeg få en greit malansert pale ale da?
     
  18. Meklenborg

    Meklenborg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Du bør nok redusere maltmengden også hvis du skal sikte deg inn på en balansert APA. BU/GU bør ligge på en cirka 0.8. Eks. IBU 40 / OG 50. Beholder du maltmengden og bare reduserer humlen kan du vel fort ryke på en ubalansert IPA.
     
  19. Gunnar Gunnarson

    Gunnar Gunnarson
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Noen som har en flott oppskroft på en smash Pale ale?
     
  20. Gerhardsen

    Gerhardsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Noen som har prøvd å lagre den ca. 4 uker ved ca. 12-16 grader, feedback?
     

Del denne siden