1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 07 LA1 - Andrimne American IPA - Gahr Smith-Gahrsen (Bergen)

En tråd i 'Lys ale' startet av Webmaster, 22 Apr 2009.

  1. joikakaka

    joikakaka
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde

    Maris ottter 5/10 kg. Og 0,5-1 kilo Citra!
     
  2. kjellebass

    kjellebass
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppsal, Oslo
    Hei,
    Er det lov å spørre om hvordan du ville mesket denne om du skulle gjort det i dag?

    Mvh,
    Kjell B.
     
  3. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Antakeligvis slik:

    63 °C, 20 min.
    70 °C, 20 min.
    77 °C, 5 min.

    Men det viktigste er å få god utgjæring med ditt eget system, ikke å stegmeske bare for å stegmeske.
     
  4. golfref

    golfref
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Gahr...mener du at alle disse tre humle tilsettninger skal være 60 gram?
     
  5. kjetilj

    kjetilj
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Karmøy
    Da skal jeg brygge denne i neste uke. Men Castle Pale Malt er ikke å få fatt i. Noen som har noen erfaringer med å bytte denne med Maris Otter og bytte gjær til Us-05 eller WLP051?
     
  6. Sjakkt

    Sjakkt
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vøyenenga
    Ta den pale malten du har. Og US-05 fungerer strålende!
     
  7. kjetilj

    kjetilj
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Karmøy
    Takk for den. Er dette noe du har prøvd selv?
     
    Salte liker dette.
  8. Sjakkt

    Sjakkt
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vøyenenga
    Brygget denne i starten av februar med Bestmalz sin pale og gjæret med US-05, smaker fortreffelig og er allerede på vei til å bli utrydningstruet... :)
     
  9. kjetilj

    kjetilj
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Karmøy
    Hehe, det tar jeg som et veldig kvalitetstegn...:) Skal fortelle her i tråden etterhvert hvordan det gikk.
     
    Sjakkt liker dette.
  10. kjetilj

    kjetilj
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Karmøy
    Da nærmer det seg bryggedag:

    Effektivitet: 61%

    BIAB, 23 liter

    8 kg Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)
    80 g Cascade [7.00 %] - Boil 90.0 min
    1 stk Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins)
    50 g Cascade [7.00 %] - Boil 15.0 min
    50 g Cascade [7.00 %] - Boil 5.0 min
    California Ale V (White Labs #WLP051) [35.49 ml] (slurry)
    50 g Cascade [7.00 %] - Dry Hop 5.0 Days

    Infusjonsmesk 60 min. 67 grader
    Forventet OG: 1.067
    Forventet FG: 1.016
     
    #70 kjetilj, 11 Apr 2015
    Sist redigert: 11 Apr 2015
    kjellebass liker dette.
  11. SturlaP

    SturlaP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei!
    Denne virket veldig fristende! Men skal den virkelig lagres i 3 måneder før den drikkes? Høres forferdelig ut for en øltørst og utålmodig sjel.
     
  12. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    Stusser litt selv på lagringstiden. IPA/humledrevne øl er vel regnet mere som ferskvare enn lagringsvare, men har ikke erfaring med akkurat denne. Det er det mange andre som kan svare bedre på.
    Men Gahr har jo laget en annen oppskrift på American IPA hvor lagringstiden er betydelig kortere, http://www.bryggselv.no/Media/Multicase/Documents/Oppskrifter/American IPA.pdf
    @Miguel liker jo å drikke IPA'ene sine fra heverten mer eller mindre, blodfersk. Sier at de taper seg etter to sekunder i romtemperatur ;)
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Blodfersk er snadder :)

    Skal man lagre en IPA i tre måneder kan man heller lage pale ale med ufersk humle synes jeg.
     
    Noget Undergjæret liker dette.
  14. Espen Rekve

    Espen Rekve
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei.

    Håper noen er litt overbærende og kan svare meg på noen kjappe spørsmål:)

    Tenkte jeg skulle brygge denne til helga og har bestilt alt av råvarer, men fikk kunn tak i cascade alpha 9,2 %. Hvordan vil dette påvirke ølet og hvordan eventuelt utregne korrekt mengde til 30 liter ferdig vørter med OG 1063??
     
  15. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Legg inn oppskriften i et bryggeprogram, f.eks beercalc. Legg inn samme mengde på 15 og 5 min samt tørrhumle, juster bitterhumle til ønsket IBU.
     
    Espen Rekve og Håvard Skjevling liker dette.
  16. Holmebrygg

    Holmebrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har brygget denne i helgen, og så klarte jeg å tilsette for mye spraymalt og havnet på OG 1067. Hva vil dette bety for smaken?
     
  17. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ingen negative konsekvenser. Du får berre litt sterkere øl og det er ikkje det verste som kan hende

    Sent fra min SM-A300FU via Tapatalk
     
  18. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    (Bitte)litt mindre bidrag fra humla. Hvor mye mindre bitterhet finner du ut i f eks beercalc.
    Ikke noe å ligge våken om natten og tenke på.
     
  19. Sverdfisk

    Sverdfisk
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Heisann!

    Brygga denne i helgen vha BIAB. Fylte ca 29 liter i kjelen og fulgte ellers oppskriften. Skylte kun til jeg hadde rimelig fullt kokekar. Ender nok opp med nærmere 17-18 liter enn 21, kanskje jeg burde fylt kjelen til randen. Brukte en 36 liters kjele, hvor mye avdamping må jeg regne med i løpet av 90 minutters koking? Endte for øvrig opp med OG på 1.063-1.064, så der traff jeg i det minste.

    Det er første gang jeg har brukt BIAB, og valgte å ikke resirkulere vørteren etter mesk. Bør man alltid gjøre det? Oppdaget en masse partikler og uklarheter da jeg startet kokingen. Kan jeg ha rørt for mye under mesking? Hadde inntrykket av at ved bruk av meskepose gjorde det godt med røring under mesking, uten at jeg helt husker hvordan jeg har fått det for meg. Kanskje det var en megaglipp.
     
  20. bobkaare

    bobkaare
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ta det med ro, alt bunnefeller i gjæringskaret uansett.

    Du bør for øvrig generelt satse mer på å treffe riktig OG / FG enn å treffe riktig volum. Om du bommer mye på volum kan du enkelt justere humletilsetningene tilsvarende.

    Hvor mye det damper av avhenger av flere faktorer, de mest sentrale er hvor kraftig du koker og hvor vid kjelen er og hvor lang tid du bruker på nedkjøling. I en standard 36l kjele pleier jeg å ligge på ca 2 liter i timen +/-.
     

Del denne siden