1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM i flaskekonkurranse 2020

En tråd i 'NM i hjemmebrygging' startet av dannejarl, 5 Feb 2020.

  1. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Svaret fra @Einar Michelsen er riktig, men ølene er nå sendt rundt til dømmestedene, så det kan variere litt hvordan de er oppbevart.

    Som det er sagt over er ølene i Trondheim (lys ale) plassert på kjølelager. I Oslo (belgisk, hvete, surøl og norsk gårdsøl) er ølene plassert i en bod uten kjøling, men som har holdt et sted rundt 8 grader i det siste. Jeg tror de fleste dømmestedene har kjølerom, men det er mulig noen har tilsvarende løsning som vi har i Oslo.
     
    Kalvatn og erikraude liker dette.
  2. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Dette kan jo bli ein liten stresstest på TPO på Neipa'ene :D
     
    Olav Njaastad og erikraude liker dette.
  3. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Vel, jeg hadde ikke hatt kjølekapasitet til så mye øl, så jeg måtte ha latt det stå varmt og kjølt det puljevis etter hvert som det skulle dømmes. Sånn sett var det egentlig kapasiteten og ikke vilja jeg lurte på. Jeg tviler ikke på at Norbrygg behandler ølet så godt som råd er.

    Edit: Og svaret fikk jeg jo litt lenger ned av @gustavf. :)
     
    Einar Michelsen liker dette.
  4. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Ettersom ølene sendes ut til dømmestedene på pall, så er de sendt til litt ulike arbeidsplasser. I hvert fall fire av pallene hadde hjemmebryggerbutikker som mottakersteder, og de har ofte kjølerom.
     
    erikraude liker dette.
  5. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    @gustavf Fikk ikke Bergen lov å dømme i år?
     
  6. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Det var, dessverre, ikke nok øl til at vi kunne få en klasse i Bergen.
     
  7. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Alle deltagerne har fått varsel i dag om at dømminga blir forsinket.

    Vi vet jo ikke noe mer enn andre om hvor lenge det er nødvendig å utsette samlinger som NM-dømming. Dersom vi ikke ser noen løsning over påske, må vi se på alternative løsninger.
     
    erikraude liker dette.
  8. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Er det så mange dommere som samles til disse dømmingene da?
     
  9. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Rådet fra helsemyndighetene er:
    Unngå reiser som ikke er strengt nødvendig, unngå offentlig transport hvis du kan, og andre steder hvor du lett kommer nær andre.

    Det er et mål at det alltid skal være 3 dommere på hver flight. Vi samles som regel rundt 5-10 dommere og 2 organisatorer når vi dømmer.

    Vi kan ikke gjennomføre dømming uten at personer samles og lett kan komme nær hverandre. Det vil være uansvarlig å be personer som skal smake øl kjøre til smakingene, og vi er derfor avhengig av offentlig kommunikasjon.

    Kort sagt, det vil ikke være forsvarlig å gjennomføre bedømming nå.
     
    1Morten, loebrygg, Jo-Helge og 3 andre liker dette.
  10. Lars Rune

    Lars Rune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I Stavanger så er vi ofte 15ish på hver dømming, helsen til Norges folk er viktigere enn en ølkonkurranse så er glad for at styret utsatte her i fylket
     
    Mc., Finn Berger og Jo-Helge liker dette.
  11. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Vi har fått beskjed fra de danske øldommerne om at de ikke vil klare å arrangere skandinavisk mesterskap i år. Festivalen er dømminga skjer, regner de med blir avlyst og det er forsinkelser i dømminga av både NM og dansk mesterskap.
     
    erikraude og loebrygg liker dette.
  12. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Og temperaturen på Oslolageret stiger i takt med utetemperaturen? :eek:
     
  13. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Ja, det gjør den, men selv om noen skulle ha brygget surøl eller porter som ikke tåler lagring i 8-12 grader noen uker ekstra så utsetter vi ikke dommerne for noen helserisiko for å dømme ølene av den grunn ;)
     
    Kalvatn og roedskjegg78 liker dette.
  14. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    NM er en konkurranse om å brygge typeriktig øl. Alle ølene som deltar i samme klasse er lagret likt, så jeg har rett og slett vanskelig for å se at noen ukers lagring til eller fra betyr noe for resultatet. Et velbrygget øl skal fint tåle ei håndtering som, strengt tatt, er vesentlig bedre enn det de fleste kommersielle øl opplever i sin kjede fra bryggeri til konsument. En kan fint argumentere for at dette gjør konkurransen mer rettferdig, da bryggefeil som infeksjoner og dårlig flasking ofte blir tydeligere over tid. De som eventuelt får et dårligere resultat er de som har levert inn øl av typer som har veldig rask utvikling under lagring (humlerike øl, for eksempel) og har timet modning av ølet veldig bra. Her kan de som har levert inn for ferskt øl få en liten fordel, da de nå får litt ufrivillig lagring.
     
  15. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    men det er neppe noen IPA som vinner i år
     
  16. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg er litt bekymra for om jeg har levert inn potensielle flaskebomber. Håper ikke noen av dommerne skades av splinter. :(
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden