Nybegynner hjelp (kit øl)

God morgen godt folk:)

Vi har nå valgt og gå inn i bryggingensverden og startet lett med og prøve det ølkittet som fulgte med utstyret en Geordie Lager.

Øllet har nå stått i gjæringskaret i 9 dager og det plopper fortsatt godt i gjærlåsen og gjæren ligger på toppen, vi har fulgt oppskriften til punkt og prikke og øllen har stått til gjæring i 20-22 grader, er det noen som har noen formening om tiden dette kommer til og ta siden kittet mener det skal være ferdig på 5-8 dager?

Har lest meg opp til att lager egentlig skal gjære på en lavere tempratur, men att i dette kittet følger det med en Ale gjær.

målingen på hydrometeret viser 1018

Neste gang blir det nok ett mer kvalitetskit og fersk ølgjær:)

På forhånd takk for svar:)

Bjørn Vidar.
 
Hei!

At kit'et sier 5-8 dager ville jeg tatt med en klype salt. Ølet er nok ferdig når du måler samme verdi på hydrometeret med et par dagers mellomrom (samt gir ølet enda et par dager etter den siste målingen). Øl gjæret med alegjær bruker tradisjonelt å gjære 10-14 dager (altså det dobbelte av hva kit'et sier).
 
vi har fulgt oppskriften til punkt og prikke og øllen har stått til gjæring i 20-22 grader

22 grader i rommet eller ølet? Hvis 22 grader i rommet er det ganske høyt! under stormgjæring kan fort ølet stige 4-5 grader i gjæringskaret. Ville isåfall satt det neste brygget kaldere hvis du har mulighet, eller bruke temperatur styrt gjæreskap(kjøleskap)
 
Veldig god grunnleggende guide for kit:

http://norbrygg.no/2007/04/14/bedre-instrukser-for-brygging-fra-olsett/

Som @Ølhund80 nevner, gå for temperaturstyrt gjæringsskap. Har laget et billig et selv:

https://forum.norbrygg.no/threads/budsjettgjaeringsskap.35109/#post-375408

Når det gjelder ploppingen, hvis du har brukt gjæren som følger med kitet er det mulig pakken er gammel og inneholder færre levende gjærceller enn det som er optimalt. Sjekket du om det ploppet godt i gjærlåsen etter 12-24 timer? Om du pitchet for få gjærceller (mange døde celler i pakken), eller tok knekken på mange av de ved å f.eks. pitche på for høy vørtertemp, må de resterende cellene formere seg i mye større grad før gjæringen kommer godt i gang, noe som følgelig gir en mye lengre gjæringsperiode. Bør vel også nevne at det kan/vil påvirke smaken på ølet, så god gjær, nok celler og rehydrering (om man bruker tørrgjær) er viktig!
 
Veldig god grunnleggende guide for kit:

http://norbrygg.no/2007/04/14/bedre-instrukser-for-brygging-fra-olsett/

Som @Ølhund80 nevner, gå for temperaturstyrt gjæringsskap. Har laget et billig et selv:

https://forum.norbrygg.no/threads/budsjettgjaeringsskap.35109/#post-375408

Når det gjelder ploppingen, hvis du har brukt gjæren som følger med kitet er det mulig pakken er gammel og inneholder færre levende gjærceller enn det som er optimalt. Sjekket du om det ploppet godt i gjærlåsen etter 12-24 timer? Om du pitchet for få gjærceller (mange døde celler i pakken), eller tok knekken på mange av de ved å f.eks. pitche på for høy vørtertemp, må de resterende cellene formere seg i mye større grad før gjæringen kommer godt i gang, noe som følgelig gir en mye lengre gjæringsperiode. Bør vel også nevne at det kan/vil påvirke smaken på ølet, så god gjær, nok celler og rehydrering (om man bruker tørrgjær) er viktig!



Hei hei:)

Takk for tips:)

Det har ploppet godt i gjærlåsen fra første dag(ploppet ca hver 5-10 sekund), i går stoppet den helt opp og ikke gitt fra seg ett plopp siden og hydrometeret viser 1010, men gjæren flyter fortsatt på toppen så regner med det må stå lengre hvis gjæren skal synke til bunnen?

Eller skal jeg desinfisere en skummesleiv og fiske opp gjæren på toppen og så flaske det?
 
Hei hei:)

Takk for tips:)

Det har ploppet godt i gjærlåsen fra første dag(ploppet ca hver 5-10 sekund), i går stoppet den helt opp og ikke gitt fra seg ett plopp siden og hydrometeret viser 1010, men gjæren flyter fortsatt på toppen så regner med det må stå lengre hvis gjæren skal synke til bunnen?

Eller skal jeg desinfisere en skummesleiv og fiske opp gjæren på toppen og så flaske det?
La det stå..gjæren rydder opp selv :)
 
Tilbake
Topp