Hei,
Jeg har nettopp startet med hjemmebrygging, og kjøpte meg et 25L Pale Ale sett fra Bryggeland nå rett før helgen. Jeg delte settet i to og har nå mesket, ved hjelp av BIAB-metoden, og kokt igjennom i to omganger i en 20l kjele. Jeg startet med 12,5l begge gangene, og etter meskeprosessen med skylling og tilsetting av ekstra vann over baggen etterpå har jeg endt opp med ca. 12l vørter hver gang. Begge gangene har jeg likevel kun endt opp med ca. 9 liter vørter etter 60 min med koking. Den første delen brygget jeg på fredag. Dessverre fikk jeg ikke målt OG på denne - men har putret gjevnt og trutt i gjærlåsen siden lørdag morgen.
Jeg har nettopp fylt det siste gjæringskaret med vørteren fra den siste kjøringen, og fant ut at jeg har endt opp med en OG på 1080. Jeg er fullstendig fersk i faget, men har fått med meg såpass at dette er i overkant. Hva bør jeg gjøre for å få den ned? Og bør den ned? Vil ikke risikere sprengte flasker. Etter hva jeg leser er det mulig å tilsette en ekstra mengde kokt vann med sukkerlaken når brygget skal flaskes, er dette veien å gå? Jeg burde muligens ha tilsatt mer vann i skylleprosessen, men det er jo forsent nå. Jeg antar kanskje jeg også bør være forsiktig med sukkermengden når dette skal flaskes?
Takknemmelig for svar.
mvh.
Espen
Jeg har nettopp startet med hjemmebrygging, og kjøpte meg et 25L Pale Ale sett fra Bryggeland nå rett før helgen. Jeg delte settet i to og har nå mesket, ved hjelp av BIAB-metoden, og kokt igjennom i to omganger i en 20l kjele. Jeg startet med 12,5l begge gangene, og etter meskeprosessen med skylling og tilsetting av ekstra vann over baggen etterpå har jeg endt opp med ca. 12l vørter hver gang. Begge gangene har jeg likevel kun endt opp med ca. 9 liter vørter etter 60 min med koking. Den første delen brygget jeg på fredag. Dessverre fikk jeg ikke målt OG på denne - men har putret gjevnt og trutt i gjærlåsen siden lørdag morgen.
Jeg har nettopp fylt det siste gjæringskaret med vørteren fra den siste kjøringen, og fant ut at jeg har endt opp med en OG på 1080. Jeg er fullstendig fersk i faget, men har fått med meg såpass at dette er i overkant. Hva bør jeg gjøre for å få den ned? Og bør den ned? Vil ikke risikere sprengte flasker. Etter hva jeg leser er det mulig å tilsette en ekstra mengde kokt vann med sukkerlaken når brygget skal flaskes, er dette veien å gå? Jeg burde muligens ha tilsatt mer vann i skylleprosessen, men det er jo forsent nå. Jeg antar kanskje jeg også bør være forsiktig med sukkermengden når dette skal flaskes?
Takknemmelig for svar.
mvh.
Espen