Hei,
Jeg er rimelig fersk i bryggehobbyen og har vært med en kamerat på to batcher. Har nå kjøpt meg utstyr selv og skal prøve meg solo for første gang. Jeg har etter anbefaling og innspill kjøpt inn noen forskjellige malttyper og humletyper. Det jeg lurer på er om det er noe sted å lese seg opp for å bedre forståelsen for betydningen og effekten til de ulike råvarene?
Et tenkt eksempel:
Jeg ønsker å prøve meg på å klone Nøgne Ø Pale ale. Den har f.eks. caramel malt. Denne har ikke jeg, men har denne en effekt så den kan erstattes med f.eks. caramunich som jeg har?
Samme for humle. Der er det oppgitt en mengde northern brewer. Denne har jeg jo heller ikke, men jeg har centennial som resten av humlen består av. På Bryggselv står det at Chinook (som jeg da har) er en tilsvarende humle som northern brewer. Men, disse har jo alfa på hhv. 6.07% på northern og 12,1% på Chinook. Da vil jeg tro man må korrigere mengde for å få ønsket resultat?
Når man bor et stykke unna utsalg så er det ikke lett å ha alle ingredienser i en oppskrift. Samtidig kan man kanskje tenke seg å forenkle noen litt, spesielt i starten før man har mange ulike råvarer å velge i, bare for å komme igang med godt øl. Derfor føler jeg at jeg mangler så mye på betydningen av de ulike råvarene og hvordan man kan (og like viktig, ikke kan) sjonglere og justere disse.
Håper noen kan opplyse en stakkar
Jeg er rimelig fersk i bryggehobbyen og har vært med en kamerat på to batcher. Har nå kjøpt meg utstyr selv og skal prøve meg solo for første gang. Jeg har etter anbefaling og innspill kjøpt inn noen forskjellige malttyper og humletyper. Det jeg lurer på er om det er noe sted å lese seg opp for å bedre forståelsen for betydningen og effekten til de ulike råvarene?
Et tenkt eksempel:
Jeg ønsker å prøve meg på å klone Nøgne Ø Pale ale. Den har f.eks. caramel malt. Denne har ikke jeg, men har denne en effekt så den kan erstattes med f.eks. caramunich som jeg har?
Samme for humle. Der er det oppgitt en mengde northern brewer. Denne har jeg jo heller ikke, men jeg har centennial som resten av humlen består av. På Bryggselv står det at Chinook (som jeg da har) er en tilsvarende humle som northern brewer. Men, disse har jo alfa på hhv. 6.07% på northern og 12,1% på Chinook. Da vil jeg tro man må korrigere mengde for å få ønsket resultat?
Når man bor et stykke unna utsalg så er det ikke lett å ha alle ingredienser i en oppskrift. Samtidig kan man kanskje tenke seg å forenkle noen litt, spesielt i starten før man har mange ulike råvarer å velge i, bare for å komme igang med godt øl. Derfor føler jeg at jeg mangler så mye på betydningen av de ulike råvarene og hvordan man kan (og like viktig, ikke kan) sjonglere og justere disse.
Håper noen kan opplyse en stakkar